måndag 15 juli 2013

Jamies korvagryta!

Lite då och då hamnar vi framför matlagningsrepriser som visas på tv och ibland har vi extra tur och får se en riktig femetta! Precis så var det för någon vecka sen när vi zappade runt lite och hamnade mitt i "Hemma hos Jamie" på tv4 och fick se honom just i färd med att plocka ut en korvgryta direkt från ugnen - pang så var vi fast!
Så gott som det såg ut och det lät när han berättade om rätten, det var nästan som att sitta där vid bordet med honom i hans kök och känna alla ljuvliga dofter sprida sej från ugnsformen. Inte långt från att vi famlade efter en gaffel för att hugga in! Nu gjorde vi som tur var inte det, två gafflar i tv-skärmen är vi ganska säkra på att det bara kan sluta illa...

Något som däremot inte slutade illa alls var när vi lagade till den goda korvgrytan själv, tvärtom blev det ett synnerligen smaskigt slutresultat. Vår korvgryta blev ett kanontillfälle för att ta tillvara på alla olika korvar som har en tendens att samlas i frysen när en i köket är smått galen i att prova nya smakkombinationer:)
Vi lät lammkorv samsas med ramslökskorv och chipotlekorv, hur gott som helst blev det och vi hade absolut inte behövt skämmas om mister Oliver hade ramlat in genom köksdörren och propsat på att få provsmaka!

Det absolut enklaste sättet vi någonsin tillagat en smaskig korvgryta på, massor av smaker i den mustiga såsen som i princip lagade till sej på egen hand i ugnen. Märk väl, bilden är tagen innan hela härligheten åker på tillagning!

Korvgryta i ugnen a'la jamie Oliver  2 port
1 kilo saftiga tomater
rosmarin, basilika och lagerblad
3 vitlöksklyftor, hackade
färskkorvar av valfri sort (vi hade lammkorv, ramslök och chipotle)
olivolja
balsamvinäger
salt och svartpeppar
Skålla tomaterna genom att först picka dom med en gaffel och sedan lägga dom i en gryta med kokande vatten. När skalet börjar lossna och spricka upp tar du upp dom och låter dom svalna.
Dra därefter av skalet och halvera tomaterna.
Lägg tomathalvorna i botten på en ugnsfast form, tillsätt örterna, vitlök och korvar.
Ringla över olja och balsamvinäger, snåla inte, och krydda med salt och peppar.
Blanda runt och låt korvarna ligga överst när du ställer in formen mitt i ugnen på 150 grader.
Ta ut formen efter 30 minuter, rör runt och vänd på korvarna så den brynta ytan ligger neråt.
Ställ in i ugnen och fortsätt ugnssteka 15-30 minuter tills du ser att korvarna fått fin färg.
Tycker du att tomatsåsen som bildats i formen är för tunn (det gjorde vi) så ös ner den i en gryta och låt den koka ner på spisen under tiden som du håller korvarna varma i ugnen under ugnsfolie.
Servera sedan korvarna med tomatsåsen och ett gott bröd så du kan njuta så mycket som möjligt av den goda såsen!

Så har då herr M också börjat sin nedräkning tills det står semester även i hans schema, 3 dagar återstår nu innan han kan bilda ledighetskommitté med frugan. Frugan åh sin sida gick ut hårt i dag när hon på sin första semesterdag tog tag i kylskåpsstädning, ingen bra idé alls tyckte ryggen och gick i strejk. Kanske någon skulle behöva slå upp ordets betydelse i Nationalencyklopedin: semester = årliga ledighet från arbetet för rekreation...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Mister Oliver, han kan han! Och ni med :D Ser så gott ut och särskilt mened era goda korvar... Jag plockar upp gaffeln här nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst kan han, det är inte mycket vi ser i hans program som vi inte blir sugna på att kocka till...
      Vi tackar, så kul att höra! Men var rädd om din skärm:)

      Radera
  2. Wow vilken mat. Korv står högt upp på tycka om-listan här och vi åt själva en jättegod korvgryta här om veckan. Men detta receptet sparas i mappen vill jag lova. Har dock ännu inte införskaffat mig prylar för att göra egen korv, slår mig själv på fingrarna och skriver upp det på to do-listan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slå inte för hårt, då kanske det inte går att skriva med handen längre:)

      Radera
  3. Mums, mums, vilken god gryta! Älskar varma tomater, speciellt om de piffas upp med balsamvinäger! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, varma tomater med balsamvinäger är absolut inte fel alls.

      Tack detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. det här låter ju fantastiskt gott, och enkelt! mat som praktiskt tillagar sig själv gillar man ju :)

    om anki vill kan hon få gå på kurs hos mig i hur man gör ingenting? jag har ju en väldig talang för det faktiskt!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kanoners med mat som sköter sej själv, nästan från början till slutet.
      Kurs säger du... kanske inte skulle vara helt fel... Var anmäler man sej?

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!