måndag 29 juli 2013

Nudelsallad med räkor och fräsch kokosdressing

Tack vare världens bästa Hasse så landar det en hel del recepttillfällen och läsare i vårt kök, och vi är lika tacksamma för båda. Ankis far är nämligen lika flitig med att skänka oss tidningar och reklamutskick med recept som han vet inte dyker upp i vår brevlåda, som han är med att göra reklam för vårt kök. Man kan absolut titulera honom både receptlangare och manager!
Dagens vansinnigt goda måltid är ett typexempel på just ett sånt tillfälle där vi ätit en kanoners god middag som vi med all säkerhet inte hade snubblat över om inte Hasse lagt hilleben för oss:)

Vi pratar alltså om en räksallad med thailändska smaker, en sallad som hör lika mycket ihop med en het sommardag som en varmkorv med ett korvabröd! Ja men ni hör ju själva hur perfekt den är när svitten lackar och ni känner för något fräscht och smaskigt att stilla er hunger med. Säkert är salladen en riktigt bra deltagare på eventuella picknickar, forsla bara sallad och dressing var för sej och blanda sedan samman de två på plats.
Ett gott rosévin eller vitt vin i glaset att dricka till är icke att förkasta, vi lovar...


Receptet har vi bläddrat fram i Coops medlemstidning, ni som känner oss vet därmed varför detta recept inte hade hittat hit på annat sätt än via bästa Hasse:) 
Lite förändringar har dock skett mot originalinstruktionerna. 

Nudelsallad med räkor och thaiinspirerad dressing    2 port    
(Börja med dressingen eftersom den ska kokas och svalna innan den serveras)
150 g risnudlar
300 g skalade räkor
1 näve sugarsnaps, strimlade
½ rödlök, strimlad och blötlagd
½ gurka, tunt skivad
3-4 tomater
rädisor, klyftade
Koka nudlarna enligt paketets instruktioner och kyl sedan dom i kallt vatten.
Lägg upp alla ingredienser på ett fat eller i en skål och häll över dressingen.
Servera gärna med extra limeklyftor för de som behöver mer syra och sambal oelek för de som behöver mer hetta!

Dressing
2 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk
röd chili efter eget tycke och smak
1 tsk fisksås
½-1 lime, rivet skal och saft
riven ingefära efter eget tycke och smak
Krossa den tjocka vita delen på citrongräset och lägg hela stjälken i en gryta tillsammans med chili, fisksås, limeskal, ingefära och kokosmjölk.
Låt dressingen koka upp och låt den sedan småputtra ca 10 minuter, tillsätt limesaft och smaka av så du är nöjd med alla smaker.
Låt dressingen svalna i kylen innan du häller den på salladen.

Tack för maten, far/svärfar! Kram till dej.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Det här lät ju super:) Särskilt dressingen. Den borde funka till så mycket annat gott också.
    Ha en fin måndag:) KRAM

    SvaraRadera
  2. En sallad helt i min smak och dressingen verkar verkligen intressant:)
    Jag som får denna tidning har missat detta:)

    SvaraRadera
  3. Kul med en annorlunda sallad! Kokosmjölk i dressingen låter spännande, tycker jag.

    Älskar när dolk kommer med små lappar eller tidningar med något recept de tycker man borde testa. Saker man inte hade hittat annars eller rentav struntat i att testa :)

    SvaraRadera
  4. Helt i min smak. Köpte faktiskt risnudlar i helgen. Finns vanligtvis inte i mitt skafferi.
    Såsen/dressingen låter spännande och god. Kanske kan serveras varm till en ljummen nudelsallad en annan årstid?!
    Härligt när man får hjälp att hitta inspiration!

    SvaraRadera
  5. Samma här - en sallad helt i min smak!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!