Att vi älskar pasta, fredagar och att upptäcka nyheter är ingen hemlighet vid detta laget, senast
i fredags skrev vi om en sorts pasta som snabbt blev en favorit och idag är det dags för en annan. Även denna nyhet fick vi upp ögonen för tack vare en matvän med en blogg, denna gången är det Lotta som kockar i sina två små kök som fått oss på fall. Vi har fallit, och det hårt, för små små pastakorn vid namn Risoni som när man kokar dom blir krämiga och lena, nästan som att äta risotto. Fast som att laga till risotto är det inte, man slipper att röra så mycket och det går väldigt mycket fortare att få middagen färdig.
Denna premiärtillagning kan serveras helt på egen hand och då som en vegetarisk måltid, men den smakar väldigt bra även till kyckling och säkert bra i sällskap av en bit fisk:
Risoni med broccoli 2 port
½ broccoli i mindre buketter
½ schalottenlök, fint hackad
2 vitlökar, fint hackade
3 dl risoni
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl riven parmesanost
½ påse färsk babyspenat
salt och svartpeppar
Låt lök och vitlök fräsa i olivolja så de mjuknar.
Rör ner risoni, vatten och fond och låt det småkoka utan lock så länge som paketets anvisningar säger.
När det återstår 3 minuter av koktiden så rör du i broccolin och låter den koka med.
Rör i osten och spenaten, smaka av med salt och peppar och servera.
Gremolata
½ citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor
½ liten påse á 70 g färsk babyspenat
1 dl olivolja
Mixa samman alla ingredienserna till en tjock röra och låt den stå till serveringen.
Till servering
grovt riven parmesanost
gremolata
Vill du inte äta risonin som en vegetarisk rätt så passar den fin till en bit fick eller kyckling.
Hur är det för er del, har ni testat risoni tidigare och vad tyckte ni i så fall? Kanske någon som sitter på ett gott recept som ni vill dela med er av?
Helt i vanlig ordning vill vi till sist denna fredag önska er alla en skön helg och vi hoppas att den bjuder er på en massa gotter och avkoppling!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Håller med helt och hållet! Jag är inte så förtjust i risotto, men risoni ÄLSKAR jag! :=) Känns lite enklare, på något sätt.
SvaraRaderaRisoni använde jag flitigt i Singapore, men har faktiskt inte stött på det här i Amsterdam. Måste hålla ögonen öppna :) Här får ni ett recept http://hovkonditorn.blogspot.nl/2012/06/tomato-risoni-with-roasted-vegetables.html
SvaraRaderaHa en skön helg, kram!
Risoniotto har jag också lagat till en gång, det är himlans gott och smidigt när man inte hinner veva, veva, veva i en riktig risotto. Jag vill tipsa om att göra en risotto på quinoa också, det är en personlig favorit! Är ni nyfikna finns receptet här: http://vardag.nu/enkel-gi-svampquinotto/
SvaraRaderaVisst är det gott med risoni!! Så enkelt att tillaga oxå!!
SvaraRaderaKram
Precis i min smak, så gott det ser ut! Testade risoni till minestronesoppa en gång och det blev inte alls bra, kanske bättre så här... ;)
SvaraRaderaHoppas ni haft en bra dag! Kram.
Jag tycker mycket om risoni och har använt det på många olika sätt genom åren. Främst i sallad men också som tillbehör i en skål för att få en matigare soppa.
SvaraRaderaPasta är ju det bästa även för min vaskramande man. Vi gjorde ravioli med päron och ricotta i onsdags och ingen vid bordet klagade precis, hihi! Gottigottgott! Kram på er.
Risotto på rikigt vis med vitt vin o parmesan är bland det bästa jag vet.
SvaraRaderaMan rör i grytan och liksom mediterar:)
men jag håller med, risoni går inte av för hackor det heller!
kram lena från make a head food
Mmm...otroligt fräscha smaker! Mums, mums!
SvaraRaderaHa en toppen lördag!
Kram kram
//Lana
Oj, oj, nu blev jag sugen på risotto, sonen efterfrågade det häromdagen faktiskt, kanske ska göra en variant på risoni, risoni har jag annars bara köpt en gång, men den vart liggandes så länge att den hann gå ur datum.
SvaraRaderaSå gott!! Jag gillar verkligen risotto men denna rätt känns betydligt lättare och somrigare - mums!!
SvaraRaderaKram på er!
Det ser gott ut även om jag inte kan äta risoni.
SvaraRaderaEn intressant sak med risotto är att det faktiskt inte tar sån lång tid om man gör det rätt. Rätt gjord tar inte en risotto längre tid än max en halvtimma att röra ihop men har man slarvat med smörstekningen av riskornen (minst fem minuter på HÖG värme) så kan det ta över en timma och risotton blir aldrig spänstig.
Ha en fortsatt trevlig sommar.
Nej, risotto tar inte så väldigt lång tid, vi gör det ganska ofta, men risoni tar ca halva tiden och dessutom behöver man ju inte röra som med risotto (vilket vi vet att flera tycker är jobbigt) så då kan dessa kornen vara den perfekta genvägen:)
RaderaDet tråkiga med risoni är ju att de som är glutenintoleranta inte kan äta dom och det är ju synd.
Detsamma till dej