fredag 30 augusti 2013

Vit sangria och paj med skaldjur

Hej fredag och hej helg! Eller ska vi kanske säga hej paj och hej drink? I går slängde vi ju ut frågan om vad ni helst ville bjudas på idag, skaldjurspaj eller drink? Ganska snart vägde vågen över på drinksidan, kanske inte så överraskande när det som sagt var är en helg på ingång. Dock hördes vissa röster om att vi kanske skulle kunna tänka oss att servera båda tipsen och vem är vi då att inte lyssna på de önskemålen... Vid närmare eftertanke passar det ju ganska bra också, för drinken kan ni faktiskt servera till pajen!
Så paj och drink it is, vi tar dom i kronologisk ordning och börjar därför med drinken.

Drinken blir vårt försökt till att återskapa något vi sippade en hel del på när vi semestrade på Maderia i somras, nämligen vit sangria. Tror knappast att vi besökte en endaste restaurang som inte hade den på menyn och stod den inte med så gick det säkert att beställa ändå. Första gången vi beställde in en kanna var det mest för att stilla vår nyfikenhet, övriga gånger var det för att stilla vår törst och vårt begär:)
Vår premiärblandning i köket blev med ett portugisiskt vitt vin från gröna skylten och vi blev väldigt nöjda och nostalgiska:


Vit sangria
½ flaska vitt vin, gärna åt det fruktiga hållet. Vi använde Casal Garcia och det visade sej passa utmärkt
½ liter 7-up eller sprite
½ apelsin
1 passionsfrukt
4 physalisfrukter
massor av isbitar
Skala och skiva apelsinen och halvera skivorna.
Dela och gröp ur passionsfrukten.
Kvarta physalisen.
Blanda alla ingredienserna i en bringare eller en bålskål och servera
NJUT!

Pajen så, det blir alltså pajen från kräftskivan, ytterligare ett bidrag från kräftskivan. Fantastiskt god och riktigt vacker var den, passar perfekt på ett buffébord gör den:


Garnera pajen precis hur du vill, här ser du hur Björkenäsarna pimpade sin. 

Paj med lax och skaldjur  ca 6 pers
125 g smör, rumstempererad
3 dl vetemjöl
2 tsk dillfrön
2 msk konjak
Kör alla ingredienser till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i en form  med löstagbar botten, nagga botten och ställ in i frysen minst 30 minuter.

Fyllning
1 schalottenlök, grovt hackad
1 burk kräftstjärtar, 150 g avrunnen vikt
150 g skalade räkor
100 g varmrökt lax
1 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
1 ägg
½ dl hackad dill
4-5 soltorkade tomater
Kör alla ingredienser i mixern eller matberedaren och häll sedan smeten i pajformen.
Platta till ytan och grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter tills pajen känns klar.
Ta ut pajen och låt den svalna helt.

Garnering
1 avakado, fint skivad
1 rödlök, fint skivad
5-6 coctailtomater, halverade
1 citron i skivor
100 g varmrökt lax i mindre bitar
50 g mixad sallad
1 burk kräftor, 150 g avrunnen vikt
150 g skalade räkor
dillkvistar
1 msk rosépeppar
Förbered garneringen och lägg på precis innan serveringen.

Se där ja, där har ni en komplett måltid ju, inte helt fel det heller:)

Då hoppas vi att ni är laddade för helg oavsett hur ni ska spendera den. Själva håller vi tummarna för Köpenhamnsväder i morgon och hoppas att vädergudarna är på vår sida. Om inte så får vi försöka att roa oss efter bästa förmåga ändå.

Er önskar vi en trevlig helg och må era maggar fyllas med mycket gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Den drinken ser mycket fräsch och törstsläckande ut! Ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott det ser ut!!! Vill ha! Trevlig helg till er!

    SvaraRadera
  3. Gud, vad gott! Både drink och paj. Dåligt med drink i dag. Blir nog mer av den biten imorgon....

    SvaraRadera
  4. Gillar och gillar! Ni känner ju mig... Trevlig helg på er! Kram.

    SvaraRadera
  5. Tur att ni levererar både drink och paj! De såg ju helt underbara ut bägge två. Vilka start på helgen alltså:)

    Sv; Tack! Jag tycker det är en riktigt rofylld sommarbild.

    Ha en god och smakrik fortsättning på helgen! Kramar

    SvaraRadera
  6. Mmm...smaskelismaskens! :)
    Paj låter otroligt gott!
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Vi drack också vit sangria på vår semester i Spanien. Jäklar så gott! Om man skulle tröttna på "den vanliga" (ha ha ha ha ha). Nä men, ombyte förnöjer!

    Pajen ser förträfflig ut, speciellt med all fin topping!
    Ha en fin helg nu, kram på er.

    SvaraRadera
  8. Så läskande, drinken ser ut som en upppiffad variant av "Dagens" :-)

    SvaraRadera
  9. Härliga recept:)
    Ha en riktigt bra helg i Köpenhamn

    SvaraRadera
  10. Här sitter jag och blir sugen på en drink söndag morgon, haha! Vit Sangria passar nog mitt ömtåliga huvud bättre än röd, som innehåller rött vin. Än är det väl lite sommar kvar kan tänka, så att denna dryck passar för att svalka sig.

    Igår blev det bara lite ost (som ni såg på Instagram) för oss. Ja, lite laxsnurror också och några smördegsbakelser med spenat, men ngen lagad middag. J var på fotbollsklubben med sönerna och jag och Lilla B handlade höstkläder och åt sen lunch på stan. Lättjefullt och en väldigt trevlig dag med våra barn.

    Jag skickar er en stor och varm kram denna söndag. VasJohan hälsar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!