Vi har en hel del massa bilder att ta oss igenom och sortera bland, men så fort det är gjort så kan vi lova er att det blir några inlägg om årets sommarresa och alla godsaker den bjöd på. För många godsaker har det blivit, förmånga om vi ska lita på vår våg... Men än är inte semestern över så vi kör väl loppet ut!
Eftersom vi är hembjudna till bästa Björkenäsarna på grillat i kväll tänkte vi att det kunde passa fint att vi bjöd er på grillat i vårt kök idag. Har ni nu inte tillgång till en grill så går det alldeles utmärkt att kocka köttbiten i en ugn också.
Fläskytterfilé är en styckningsdetalj som dyker upp allt mer i mataffärernas köttdiskar, men den har faktiskt inget alls att göra med filé överhuvudtaget. Det hela är helt rätt och slätt en kotlettrad där benen har skurits bort från köttet och som på så vis fått ett lite finare namn, smart av handeln eller hur? För visst låter det lite "finare" med ytterfilé än med benfri kotlettrad, och det vet ju alla att när det låter finare så kan man slänga på några kronor på lappen:)
Men nu ska vi inte bli alldeles för cyniska, en av oss jobbar ju faktiskt i den där handeln och vi köper också hem en fläskytterfilé då och då...
Vad gör vi då med den benfria köttbiten? Inte helt sällan så får den först ta ett dopp i en marinad för att sedan grillas eller ugnsstekas och serveras med smarriga tillbehör, så också denna gången. Här har vi för närvarande favoritmarinaden i köket, kryddningen kan man variera lite efter eget smak och beroende på vad den ska användas till. Potatissalladen har vi gjort tidigare men den förtjänar en repris:
Grillad eller ugnsstekt fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
1 benfri kotlett 500-700 gMarinad till fläskkött
½ dl japansk soya
1 dl rött vin oekat
5 ml salt
2 tsk vitlökspulver
Blanda samman alla ingredienser, häll i en plastpåse och låt köttet marinera ca 4 timmar,
eller längre.
Ta upp köttet ur marinaden och tillaga mitt i ugnen på 125 grader tills det har nått en innertemperatur av 70 grader.
Lägg köttet i folie och låt det vila ca 10 minuter innan du skivar upp och serverar.
Basilikapotatis
800 g nypotatis
1 dl basilika
1 dl persilja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
Kör basilika och persilja i mixer och rör droppvis i vinäger och olja.
Tillsätt ost och vitlök, smaka av med salt och peppar.
Häll röran över potatisarna och blanda samman.
Du kan spara lite av såsen och ha den som tillbehör.
Nu ska vi ut och göra stan osäker, tvättmaskinen får vänta tills det är lite tråkigare väder:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Välkomna hem!
SvaraRaderaVi far i dag mot varmare breddgrader och ska frossa i Italienska läckerheter ett par veckor fram :)
Lena från make a head food
Välkomna hem! Jag anade lite att ni har varit på resa :) Ser fram emot att höra mera om den. Ha det bra, kram!
SvaraRaderaSkönt att ni är hemma igen! Jag var egentligen inte orolig men ändå. Mårtenssons ska vara i köket liksom. Det verkar som om ni har haft det riktigt bra, som sig bör.
SvaraRaderaKram!
Tänkte att ni nog har varit iväg någonstans. Inläggen brukar inte vara så sällsynt i ert kök! ;)
SvaraRaderaVälkomna hem! Ska bli intressant att se och läsa om allt, som ni har varit med om och ätit/druckit! :)
Tack, äntligen vet jag (här i Tyskland...) vad fläskytterfilé är ;-)
SvaraRaderaHoppas ni haft det bra och jag är lika spänd som andra här på vad som kommer från resan!
Fläskytterfilé brukar vi oxå köpa, ett billigare alternativ till fläskfilé. Men jag är väldigt noga med vad jag köper, vissa är så fyllda med vatten. Köper endast butiksstyckat där man ser den.
SvaraRaderaVad spännande och roligt att ni varit ut och rest. Ska bli kul att se bilder framöver!!
Kram
Vilken härlig tallrik!
SvaraRaderaMums, så gott det låter, sparar receptet! :)
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Åh vad roligt med lite semester:) Det var ni värda! Och Madeira! Jag vet ju hur Madeirasås smakar...mmm ;)
SvaraRadera