torsdag 1 augusti 2013

En resa i tiden.

I dag bjuder vi er på fler kakfynd, uppfiskade ur Gröna lådan och deltagande på buffén, och här snackar vi hardcore barndomsminnen! Så där så att när man tar en bit och stänger ögonen - snabbt swichas tillbaka till 70-talet, finner sej själv i utställda manchesterbyxor som låter när man går, har kragsnibbar längre än killarnas frisyrer och polotröjor som glänser i diskokulans sken...
Ja ljuvliga barndom:)
Det är chokladsnittar, chokladbröd eller chokladkakor som får oss att ta denna resa tillbaka i tiden och med ett glas iskall mjölk i handen så går den resan så mycket snabbare!


Chokladsnittar   ca 60 stycken
200 g smör
2½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg + 1 ägg till pensling
pärlsocker att garnera kakorna med
Blanda samman mjöl med bakpulver, kakao och vaniljsocker.
Rör ihop smör och socker så det blir vitt och poröst.
Blanda ner mjölblandningen och rör samman till en smidig deg.
Dela degen i 6 lika dela och rulla så det blir fingertjocka rullar som du lägger två och två på bakplåt med bakplåtspapper på.
Platta till rullarna, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsockret.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna lite innan du skär dom i sneda bitar.

Har ni någonting i mat- eller kakväg som får er också att resa i tiden? Berätta, vi vill veta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Kära barndomsminnen :) Hoppas ni har det bra, kram!

    SvaraRadera
  2. Har gjort denna kaka många gånger (från sju sorters kakor), speciellt varje jul! har även gjort utan socker ;) Jag älskar också hallongrottor, som nog var den första kaka jag kommer ihåg att jag själv bakade.

    SvaraRadera
  3. Den kakan hör verkligen till mina sju-sorters-kakor-barndomsminnen! Mamma bakade jättemycket och jag och min syster fick hjälpa till. Vi hade ett stort bakbord av trä som släpades fram... och det luktade gott i hela huset. En kaka jag saknar idag är de underbara tunna mandelflarnen som hängdes över dammsugarröret för att kallna och bli fint böjda ;-)

    I matväg är det nog köttfärsfylld franska/småfrallor som får mig att tänka tillbaka till mitten av sjuttiotalet... det receptet har jag "återupplivat" och alla gillar det här i Tyskland :-)

    SvaraRadera
  4. Chokladsnittar är nostalgiskt för mig på ett enda sätt och det är minnena av pappa som alltidt chokladsnittar förr. Nu säljer Gilles dem endast till Coop och det finns inte där de bor, så han äter det inte så ofta längre. Han får väl baka egna :)

    SvaraRadera
  5. Mmmm chokladsnittar är så himla GODA. En av våra favoriter också.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  6. Klassiska och så goda kakor!! Lätta är dom oxå att göra så det är ett plus i kanten!!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Mmmmm, så gott! Faktiskt den enda småkakan jag gillar. :)

    Kram till er.

    SvaraRadera
  8. Åh, de där kakorna är så goda! Mamma brukade alltid baka dem som en del av utbudet till julfikat. Men det är färre kaksorter som bakas nu... Jag såg att Remsan hade gjort rabarberkräm häromdagen och det tog mig många år bakåt i tiden. Det brukade mamma göra när vi var små på landet - jag och brorsan fick det till lunch eller mellanmål. Så gott!

    Kul att ni äntligen har provat risoni och att ni gillade det. Visst är det ljuvliga de små grynen!

    Hoppas ni har det riktigt bra och får en härlig helg!

    Största kramen plus en till

    SvaraRadera
  9. Vad festligt att ni också gjort fynd bland gamla recept:) Jag bakade också dessa för ett tag sedan och la upp på bloggen. Jag älskar dessa chokladsnitt! En annan favorit från min gamla receptbok är kolaformar. De ska jag baka framöver för det var evigheter sen sist!
    Ha en toppenskön och solig augustihelg! Kramar

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!