Vi passade dessutom på att ta hand om en rulle smördeg som inte skulle överleva utan tillagning så länge till, överbliven och övergiven låg den i kylen och bara längtade efter sällskap.
Lite brainstorm a'la Mårtenssons resulterade i en hel drös med lättfixade, lättlagade och smaskiga drinktilltugg. Tänk vad man kan göra med lite smördeg:
Stilleben a'la Mårtenssons köks kräftskiva på tu man/kvinnahand.
Havskräftor är ett av våra absoluta favoritdjur och vid denna tiden på året har vi möjlighet att köpa spannavis med de små smaskiga blötdjuren, till vår glädje!
De rosa bubblorna är från systembolagets beställningssortiment, hembeställda efter att Håkan fått ett tips. Vi passade även på att beställa hem en flaska av den vita varianten och vi blev inte besvikna på någon av färgerna. Bubblor som föll oss båda väl i smaken, ganska så intensiva bubblor som vi båda tycker så mycket om.
Patriarche Crémant de Bourgogne Rosé, för ynka 85 kronor, ett fynd om ni frågar oss!
En tallrik med bådas bidrag. Håkan är mäkta stolt över sin briljanta idé att dega in ölkorv!
Smördegsinbakade oliver
Gröna oliver med valfri fyllning
Svarta urkärnade oliver
kavlad smördeg
uppvispad äggula
sesamfrön
Skär ut fyrkantiga bitar av degen, ca 4*4 cm.
Lägg en oliv på varje degbit och vik ihop till ett paket som du försluter och lägger på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med ägggula, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter
Smördegsinbakad ölkorv
Ölkorv i skivor
smördeg
uppvispad äggula
Skär ut fyrkantiga bitar från degen, anpassa storleken efter hur stora skivor ölkorv har.
Packa in korvbitarna i degen, förslut och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter.
Ett av fru Ms bidrag, smördegssnäckor med fyllning a'la kylskåpsrensning.
Smördegssnurror med Philadelphiaost och ruccola
1 rulle smördeg
100 g philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
ruccolablad
svartpeppar
uppvispad äggula
Riv ner vitlöken i osten och rör ihop.
Bred oströran på smördegsarket, lägg på ruccolablad och mal över lite svartpeppar.
Rulla ihop till en rulltårta från långsidan, försök rulla så hårt som möjligt.
Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda smördegssnäckorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter
Servera gärna med crème de Balsamico ringlad över.
Herr Mårtenssons skapelse! Inte så starka i smaken faktiskt, till och med frugan kunde smaka:)
Smördegsinbakade jalapenos
Inlagda jalapenos
Philadelphiaost
kavlad smördeg
uppvispad äggula
Dela jalapenos på längden och ta bort kärnor och väggar.
Fyll med ost och rulla sedan in i en lagom stor bit smördeg, förslut och lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter.
There you have it, the drinktilltugg. Att vippa in ölkorven visade sej vara så oerhört gott så det måste ni bara prova! Ja, under förutsättning att ni äter ölkorv det vill säga... Övriga experiment rekommenderar vi så klart också åh det varmaste, men ölkorven - den var verkligen något extra!
Fredag är det igen vänner och det gör oss absolut ingenting alls. Helgen är lika välkommen som den brukar vara, lördagen bjuder på den underbara traditionen Kräftskiva hos Björkenäs och den har vi sett fram mot länge nu! Vi vet ju sedan några år tillbaka att det serveras en massa gott på den buffén, vi har faktiskt allvarliga funderingar på att inte äta varken frukost eller lunch i morron för att ha plats till så mycket som möjligt. Fast på fastande mage finns det ju en risk att vi inte ens överlever välkomstdrinken, så den idén får vi nog tyvärr skrota... synd:)
Ha nu en riktigt skön helg allihopa, smaska i er mycket gott och slurpa i er likaså!
Vem vet, kanske någon av er som ska smaska i er lite surströmming?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Haha...."vippa in" var det länge sedan jag hörde....blev glad...tänkte på farmor som alltid använde detta uttryck...gick bort 2001...Tänk vad ett ord kan göra :-)
SvaraRaderaSmaskiga tilltugg! :) Och så smidigt om man köper smördeg! :)
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Så mycket gott! Smördegssnurrorna se så goda ut. Hoppas ni har haft en härlig sommar! Trevlig helg! 5
SvaraRaderaSå många bra tips att fylla smördeg med. Och smördeg är ju så gott. Kram och ha en fin helg!
SvaraRaderaVad massa godsaker ni gjort med smördeg!! Låter riktigt gott alltihop!!
SvaraRaderaKram
Fin helg till er också:) Många härliga tilltugg bjuder ni på så här på fredagskvällen...Kurrar lite i magen och världens riv blev det efter det här inlägget ;)
SvaraRaderaHjälp va massa godsaker! Gott att se att ni äter havskräftor och inte de små röda sakerna ;-)
SvaraRaderaBra tips att fixa till små drinktillbehör av en rulle smördeg! Jag blev jättesugen på den med Philadelphiaost och ruccola. Västerpajen hade inte heller suttit så fel en fredagskväll som denna. Tyvärr fanns det inga såna trevliga val på sjukhusets fredagsmeny.
SvaraRaderaHa en trevlig helg och surpla på! Kramar
Så mycket gott man kan göra med smördeg. Snabbt och enkelt. Jag lägger dem i arkivet!
SvaraRaderaSurströmmingen lämnar jag åt andra. Min fasta övertygelse är att inte äta sånt som luktar lik. Hellre olik, hihi!
SvaraRaderaKräftor har vi inte begått premiär på än, men havskräftor blir det absolut. Vi är ju lite bortskämda här på västar kusten och dessa rosa delikatesser finns alltid att tillgå. Priset är dock hutlöst stundom, så vi passar på när det finns chans att få lite rabatt. Jag tänker köpa krabbor av en fiskare om ett tag, när de är som mest fullmatade och fina. Då håller sig vaskramaren till räkor. Han föredrar dem liksom han hellre äter en gammal kycklingfile hellre än ankbröst. Var och en lycklig på sitt sätt menar jag.
Här är det höstlikt och vi drar mot Ullared under milda protester från min sida. Johan och Bella har peppat varann hela veckan inför detta event och jag hukar mig inför allt han tänker släpa hem. Hujedamig! Lördagskram till er, goingar!
Smördeg är på modet här inne ser jag! Det är gott och smidigt att snvända till ert mesta, tycker kg, göra en kycklinggryta och toppa med smördeg i ugnen en stund, så blir det lyxkäk plötsligt. Och Ella in saker i smördeg är förstås bland det när man kan göra! Korvingarna lägger jag särskilt på minnet.
SvaraRaderaIdaghar vi varit effektiva och både städat hela lägenheten och handlat. Så nu ska vi bara slappa och äta gott resten av helgen :)
Oj, så mycket goda tillbehör! Jag är ju svag för smördeg som min kanske vet. Går ju göra så mycket gott med det, som ni visar så snyggt här!
SvaraRaderaVi har testat både den vita och rosé cremanten och gillade båda, även om jag har för mig att vi tyckte bäst om de rosa bubblorna.
Så mycket gott! Blir ju sååå sugen... :)
SvaraRaderaKram
Är ständigt på jakt efter nya tilltugg som dessa - riktigt goda! Alla jag gjort ölkorven har frågat efter 'receptet' :)
SvaraRaderaTack tack!