Maträtten ni ser är en Babi Guling, även kallad Suckling Pig, och när den görs "på riktigt" så är det en helstekt gris som lagas till. Nu är ju inte vårt kök byggt för att kunna härbärgera en hel gris och förmodligen hade grannarna höjt på ögonbrynen en hel del om vi hade försökt ge oss på helgrillningen i alla fall. Därför fick det bli en försvenskad variant av denna balinesiska specialitet där vi använde oss av rimmat sidfläsk och det gick hur bra som helst. Faktiskt mycket bättre om ni frågar fru M som inte kom överens med den väldigt heta varianten vi serverades i Ubud...
Är ni nyfikna på hur det såg ut när vi käkade den äkta varianten så hittar ni det inlägget här och är ni sugna på att laga till er egen Babi Guling så kan ni göra så här:
Babi Guling eller Suckling Pig på svenska
800 g rimmat sidfläsk
Marinad
1 tsk sambal oelek
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk fisksås eller 1 tsk räkpasta
1 stjälk citrongäs
1 bit ingefära
2 tsk korianderfrö
10 svartpepparkorn
1 tsk gurkmeja
4 limeblad
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
Kör alla ingredienserna till marinaden i en mixer till en pasta som du sedan smetar på sidfläsket.
Lägg köttet i en form och ställ det att marinera i kylen ca 4-5 timmar.
Tryck in en ugnstermometer mitt i köttbiten och ställ in fläsket mitt i en 225 grader varm ugn, efter 15 min sänker du värmen till 175 grader.
När termometern står på 70grader är köttet färdigt att ta ut. Vår bit tog ca 2 timmar att bli klar, men den som väntar på nåt gott kan gott vänta:)
Låt köttbiten vila i 10-15 min innan du serverar den.
Skiva fläsket i tunna skivor och servera med salladen och ris om du så önskar.
(Helst skall det sköljas ner med en Bintang men funkar med Pripps Blå också.)
½ ask groddar av valfri sort, vi tog solrosskott
5 blad romansallad
sugar snaps
röd paprika
1 silverlök, tunnskivad
pudra med anchochli
1 msk fisksås
1 msk limejuice
3 msk olivolja
salt och strösocker
Riv salladen i mindre bitar och strimla snaps och paprika fint.
Rör ihop fisksås, juice och olja till dressingen, smaka av med salt och socker.
Blanda samman allt grönt i en skål och dressa med dressingen.
Har ni bjudits på lika underbara sensommardagar hos er som vi har här nere? Sånt härligt väder som gör att det är i princip omöjligt att inte le lite extra på dagarna, precis sånt där väder som man önskar att det ska vara när det är höst. För visst blir det mycket lättare att kliva upp på morgonen, även om det börjat mörkna allt mer, när man har den där känslan av att den där solen har lite kvar att ge. För att inte snacka om hur mycket lättare stålhingstarna rullar på morgonturen till våra jobb!
Hurra för hösten säger vi!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
*dregel*
SvaraRaderaJag tycker man märker så tydligt att det blir mörkare på kvällarna, men på dagarna har det verkligen varit superfint väder so far! Hoppas att ni får en riktigt fin helg! Kram!
SvaraRaderaJag tycker det är så gott med fläsk. Hel gris, snarast en kulting har jag ätit en gång i livet och tyckte att det var häftigt matupplevelse.
SvaraRaderaMarinaden till fläsken är inte mindre än mycket god och het, det gillar jag och resten av familjen.
Ha en fin dag / Gosia
Mmm...så gott det låter! Ska faktiskt prova och marinera skivat sidfläsk! Så receptet är sparat! :)
SvaraRaderaha en toppen fredag!
Kram kram
//Lana
Kul med fläsk marinerat på det viset... Får mig att fungera på om man kan marinera bacon... Hmmmm... Fettet borde ju ta åt sig smaker bra, eller? Hmmm...
SvaraRaderaTrevlig helg på er! Kramar!
Guuud, jag dör så gott! Annorlunda recept, men på ett mycket positivt sätt.
SvaraRaderaIdag har vi sensommar värme, men de senaste två dagarna har mer liknat höst. Stockholm bjöd däremot på riktig stekande sommarvärme igår, vilket vi inte riktigt klätt oss för. Tur det fanns bubbel att svalka sig med, ha ha...
Ha en skön helg. Kram.
MUMS så gott detta ser ut! Och kanske bäst att ni inte helstekte en gris, kan blir lite svårt i en lägenhet. :) Kram
SvaraRadera