onsdag 18 september 2013

Lammfärsbullar i tomatsås, icke att förglömma!

Det är inte riktigt klokt vad man kan göra fynd när minneskortet till kameran bläddras genom då det är dags att börja radera lite bilder för att göra plats till nya. Vi tar ju en del bilder på vår mat, precis som alla andra matgalningar säkert också gör, och det blir lätt en 20-30 bilder på en och samma måltid. Någon från den vinkeln, några från en annan, vissa uppifrån, andra på råvarorna och så i ett annat ljus och så vidare, ni förstår säkert vad vi menar. När vi sen tar fram stora suddgummit brukar vi alltid upptäcka någon bild på maträtter som vi fortfarande inte bjudit er på och precis så är det med dagens middag.


Här är det en form av gratäng, eller gryta, eller ja, ni får kalla det vad ni vill. Det är lammfärs smaksatt med goda örter, vitlök, oliver och fetaost som sedan rullats till bullar som badar i en smakrik tomatsås. Ja men ni hör ju själva vilket fynd det är:)
Skulle ni nu höra till de som inte gillar lammfärs eller om ni av någon anledning inte vill göra köttbullarna med just lammfärs så går det så klart lika bra med vilken annan färs som helst. Vegetarisk, kyckling, ox eller kalkon, you name it!

Lammfärsbullar i tomatsås
700 g färs
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor, rivna
10 svarta oliver, urkärnade och grovt hackade
100 g fetaost, grovt söndersmulad
salt och peppar
färsk basilika
hackad persilja
hackad mynta
hackad rosmarin
Rör samman färsen med ägget, vitlök, olivhack och fetaost.
Smaksätt efter eget tycke och smak med salt och örter.
Rulla färsen till bullar i lagom storlek och bryn dom hastigt så de får färg runt om.
Tomatsås
2 burkar krossade tomater
skal från ½ citron
2 vitlöksklyftor, hackade
1 schalottenlök, fint hackad
honung
10 basilikablad, hackade
en gnutta salt
Fräs löken mjuk i olja i en gryta utan att den tar färg och blanda sedan ner övriga ingredienser.
Låt såsen puttra 10-15 minuter och smaka av.
Häll såsen i en djup ugnsfast form och lägg ner köttbullarna i såsen.
Ställ formen mitt i ugnen och tillaga på 200 grader, 10-15 minuter beroende på hur stora bullarna är.
Servera med pasta.

Från och med i morgon tituleras Håkan för gräsänkling, Anki överger nämligen köket ett litet tag då det står övernattning och planeringsdag tillsammans med kollegorna på jobbet skrivet i almanackan. Säkert kommer det inte att gå någon nöd på någon av oss och den där kärleken ska ju växa med avståndet, sägs det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Ja, man upptäcker mycket när allt från kameran laddas över! Det är tur att man skriver ner alla recepten direkt annars hade jag glömt mer än hälften :) Era bollar ser goda ut, jag brukar som ni förstå göra med quorn eller soja. kram på er!

    SvaraRadera
  2. Mums säger jag! Älskar lammfärs och fetaost och tomatsås och ja... er också:)
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Mumsmums! Kort kommentar från mig i dag. Instämmer med AnnSofie. Ni är älskade av så många. Godingar!

    SvaraRadera
  4. Ja, jisses så många kort man tar på varenda middag och ändå hinner jag inte blogga ens hälften av allt jag äter och dricker. Lammköttbullar fyllda med en massa gott och i tomatsås tackar inte jag nej till!

    SvaraRadera
  5. Köttbullar gör och äter jag på tok för sällan - så gott ju!

    SvaraRadera
  6. Så gott med köttbullar i tomatsås - och så osten förstås! Här i bullarna istället för utanför. Det vill jag också testa!

    Anki får ha det så bra med jobbet utanför köket, och Håkan hemma i köket :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  7. Mat i min smak! En kandidat till nästa veckas matlådemat!
    Det är fint att längta efter något eller någon som ändå är inom räckhåll...

    SvaraRadera
  8. Perfekt! Jag som ska trolla något med lammfärs ikväll! Tack för tipset!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!