Pajskalet består alltså av kokt råris som blandats med ägg och kryddor, kletas ut i en pajform och som sedan gräddas innan det fylls. Vi blev väldigt positivt överraskade och upplevde att det blev än mättande paj som man inte blev så där proppandes mätt som man kan bli ibland av vanlig pajdeg, kanske inte så konstigt. En stor bonus med pajskalet är ju att det kan ätas av både de som är glutenintoleranta och de som är laktoskänsliga, det gäller då bara att tänka på att anpassa fyllningen till eventuella allergier.
Fyllningen kan varieras med olika rotfrukter och grönsaker, det är vi helt säkra på, och på detta viset så har ni en vegetarisk paj.
Rödbetspaj med rispajskal 6-8 port
Pajskal
2½ dl råris
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Koka riset enligt instruktionerna på paketet och låt det sedan svalna, antingen i en skål eller i en sil under rinnande kallt vatten.
Blanda samman ris, ägg och kryddor och bred ut smeten i en pajform, vi använde en sk springform med bakplåtspapper i botten och det funkade bra.
Grädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, ta ut formen och tryck upp smeten på kanterna lite så att du får ett högre skal.
Fortsätt grädda pajskalet ytterligare ca 5 minuter.
Fyllning
2 morötter, grovt rivna
2 rödbetor, grovt rivna
riven ingefära
1-2 vitlöksklyftor, rivna
örtsalt, eller blandade örter efter eget tycke och smak och lite salt
2 ägg
1½ dl naturell yoghurt, 3%
färsk basilika, hackad
2 tsk tomatpuré
salt och svartpeppar
svarta oliver
ca 50 fetaost
Fräs ingefära och vitlök i olja i en stekpanna, efter någon minut så tillsätter du de rivna rotfrukterna och låter dom fräsa med ca 10 minuter under omrörning.
Krydda med örtsaltet och lägg över fyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, yoghurt, tomatpuré och basilika, krydda.
Häll smeten över rotfruktsrivet och tryck lite med en gaffel så smeten fördelas och sjunker ner.
Kärna ur oliverna och lägg dom på fyllningen med fetaosten som du delat i mindre bitar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 20-25 minuter, kolla så fyllningen har stelnat ordentligt innan du tar ut och serverar pajen.
Helt fantastiska färger från polkabetorna och morötterna, sommar och höst i en och samma panna!
Receptet har vi inte uppfunnit själva (dock fibblat lite med), det kommer från en bok vid namn "Maten är min medicin - ayurveda i ditt kök" som Janesh Vaidya har knåpat samman. En bok som vi faktiskt inte har kikat alls i, receptet klapp vi ur en tidning på Madeira i somras - det är sånt som vi sysslar med när vi är på semester:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Men så knasigt - men så smart! Paj behöver ju inte alls betyda mjöl-degs-paj. Fyllningen låter inte dum den heller. Inte bara snygg yta alltså!
SvaraRaderaKram på er.
Recept ska fibblas med, så är det bara! Vilken spännande paj. Den ser risligt god ut, hihi! Kram!
SvaraRaderaVisst är den god denna paj gjorde den i somras men har ännu inte lagt in den på bloggen, tycker det blev riktigt bra med rispajdeg:)
SvaraRaderaHa det gott
Vilken rolig variant. Den skall jag komma ihåg.
SvaraRaderaSpännande!! Åt en morotspaj för nån vecka sedan som var ruskigt god. Kanske ska kombinera den fyllningen med ett spännande risskal.
SvaraRaderaJanesh Vaidya är helt underbar! Har inte hans bok heller men har länge spanat in den... de lins- och rårisbiffar jag gjorde i somras är inspirerade från den boken :) Låter jättegott och ska också testa en variant av denna paj... kram på er!
SvaraRaderaLåter mycket gott och roligt med variation på pajbotten! Kram
SvaraRaderaIntressant, aldrig hört talas om något liknande pajskal!
SvaraRaderaSannerligen annorlunda - kul! :)
SvaraRaderaOj, det har jag inte sett förut. Nu blir ni trendsetters ska ni se ;) BTW, jag skrev ett litet inlägg om de blogspot bloggar jag läste när jag startade min matbloggarresa 09 (då Malins mat). Tusen tack för inspirationen! här finns inlägget: http://www.sweetlifeofmalins.com/2013/04/svenska-blogspot-matbloggar-som-jag.html
SvaraRaderaHa nu en riktigt fin höst! H. Malin
Låter som en helt perfekt paj för mig! Rårismjöl använder jag ju flitigt, men kokt ris har jag aldrig testat i paj. Det ska jag definitivt göra! Ha det gott!
SvaraRaderaVäldigt annorlunda paj, låter gott dessutom! Inte så röd med tanke på att den innehåller rödbetor. Rödbetor är ju bara så gott och vi frossar verkligen i dem nu. Lägger receptet bakom örat för framtida utsvävningar i köket! ;)
SvaraRaderaKramizar!
Låter jättegott! Men visst ska väl pajskalet gräddas i 200 grader och inte 20?? Vill inte vara en besserwisser ( om det låter så)
SvaraRaderaMycket gott var det, Ida. Och så klart har en nolla försvunnit i handlingarna, skalet ska naturligtvis gräddas på 200 och inte på 20 grader. Tack för att du uppmärksammade det och hojtade till, det uppskattar vi absolut.
Radera