tisdag 15 oktober 2013

Bra Mårtensson reder sig själv, eller, så gör du din egen tandoorikrydda!

Förra veckan stod det kyckling på vår veckomatsedel och vi kom fram till att det fanns ett sug på indiska smaker hos oss båda. Inte dumt alls när dom där sugenheterna på smaker sammanfaller, kan vi meddela:)
Att marinera kyckling i kryddor och yoghurt är något vi har gjort tidigare, det är ett enkelt och smidigt sätt att laga till mat på och dessutom ger det en mjuk smak på kryddningen. Denna gången föll valet på en marinad med tandoorikryddor i, men när det väl dags för frun att kocka fanns ingen tandoriblandning hemma. Då är det tur att det finns hjälp att få vi precis vart vi ska vända oss när det gäller indiska smaker. Hos vår vän (och guru när det gäller indisk mat) bästa Amy hittade Anki ett recept och lyckades avvärja kryddkrisen!

Alla ingredienser till masalan (masala betyder alltså kryddblandning på indiska fick vi lära oss) fanns på vår eminenta kryddörr, det enda som behövde göras var att köra den hela nejlikan till ett fint pulver och det fixade vår kryddkvarn fint. När masalan var klar blandades den med yoghurt, smakades av med lite citronsaft och salt och sedan fick kycklingfiléerna ta ett dopp i marinaden, innan de lagades till i ugnen.


Tandooriblandning 
2 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk ingefärspulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk chilipulver eller paprikapulver eller cayennepeppar, eller lite av alla tre.
1 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk gurkmeja
Blanda samman alla kryddorna, förvara dom i en burk med tätslutande lock.

Tandoorimarinerad kycklingfilé     2 port
2-3 kycklingfiléer
Marinad
2 msk tandoorikrydda
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk citronsaft
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingen marinera minst en timme, ju längre desto bättre.
Lägg kycklingfiléer och marinaden i en ugnsfast form.
Stek på 175 grader i 20-30 minuter, lite beroende på hur tjocka filéerna är.
Kolla kycklingköttet så det är genomstekt innan du serverar med valfria tillbehör.

Och även om det finns mycket marinad i formen att äta till kycklingen så smakar det riktigt gott med en svalkande kall yoghurtsås för att bryta av smakerna lite. Denna varianten påminner lite om en tsatsiki med gurkan och vitlöken men har även fått en liten påhälsning av Indien med hjälp av spiskummin och koriander:

Yoghurtsås med indiska smaker
2½ dl matlagningsyoghurt
½ gurka, grovt  riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
Riv gurkan grovt och lägg i en djup tallrik. Strö över salt och låt det stå minst 30 minuter innan du silar av vätskan och sköljer gurkan snabbt.
Blanda samman gurkan med övriga ingredienser och låt såsen stå och dra en stund i kylen innan du serverar den.

Fast vid vårt bord var det mest fru M som behövde svalkan från yoghurtsåsen, herr M är ju som bekant väldigt förtjust i hetta i maten så på hans tallrik hamnade det en klick sambal oelek... en rejäl klick om ni frågar frugan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Indiska kryddor värmer gott, så det är inte så märkligt att ni (och jag med!) får ett sug efter indiskt nu. Bra att ha Amy som rådgivare i sådana frågor :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Sara och visst värmer kryddorna, bra så här i höst- och snart vintertider! :)

      Radera
  2. Det är ju inte jämrans svårt egentligen. Vi "matnördar" har säkert de flesta ingredienser hemma till nästan alla kryddblandningar :)
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Vilken snygg kryddmix! Gott att marinera med yoghurt!

    SvaraRadera
  4. Så fint! Lova bara att inte snorta upp linjerna, kan bli liiite jobbigt!

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Det här receptet på kryddan och kycklingen sparas! Måste testas! :)
    Snygg bild på kryddor!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. allt det där, utom bockhornsklöver, finns ju hemma hos oss också. så går man och köper färdiga mixer. varför gör man så? det går ju liksom oftast bara av gammal vana...

    och som så många innan mig redan skrivit: snygg bild på kryddorna!

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Älskar indiska kryddor och brukar göra min egen blandning nuförtiden. Dock bokhornsklöver brukar jag ha som frön.

    SvaraRadera
  9. Underbart, underbart, underbart! Jag är så glad att fru M blev avvänjd :) Ja, man kan ju i och för sig inte gilla allt här i livet.... men ändå ;)

    Att marinera kyckling på det här viset i yoghurt och tandoorikrydda är tradition i Indien... blir gott enligt dom som äter kött fast jag har då inte smakat det... däremot har jag gjort quorn på liknande sätt och det blev supersmarrigt! Tack för länkkärleken fina ni och stor kram på er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!