söndag 13 oktober 2013

Veckans underlättare

Hej och hå, nu känner vi plötsligt igen den här årstiden lite mer, hösten visar sej verkligen från sin vanliga sida idag denna regniga och gråa söndag. Och vi som hade tänkt styra våra stålhingstar ut på landsbygden för ett besök på Åbergs plantor, där vi hörts ryktats att det finns ett café med många godsaker. Men det får helt enkelt vänta tills våren då de åter slår upp portarna för en ny säsong. Dessutom fick vi ju faktiskt en överdos av naturupplevelser när vi var på svampexkursion igår, så vi överlever säkert utan långcykelfärd.

Vad vi däremot inte överlever utan är mat, och det gör inte ni heller så då kan det ju passa bra att vi bjuder er på vårt förslag till nästa veckas matsedel nu.
Så här har vi tänkt att vecka 42 kan se ut:


Måndag: Vegetarisk gryta med indiska smaker inleder veckan, enkelt och smakrikt.
Tisdag: Fisksoppa med smak av bl.a saffran och tomater fortsätter vi med. Här får ni även denna veckas bonusrecept som är Håkans absoluta favoritkavring.
Onsdag: Isterband, eller annan god korv, med dillstuvad potatis en härlig husmansklassiker.
Torsdag: Lax med ett knaprigt täcke, här serverad med stora couscousar. Låter du laxen ligga och marinera i sambalröran en stund innan den åker in i ugnen så får firren lite mer smak!
Fredag: Vi chockar er lite och planerar en tacomiddag som start på helgen! Gratinerad tacofärs är det vi brukar äta när tacosuget sätter in som värst, inte för att det är så fasligt ofta, men det händer det med:)
Lördag:  Kycklinggratäng, ett av de mest sökta recepten i vårt kök! Här samsas ris mango chutney, crème fraiche, tomater och kyckling i en och samma form, riktigt krämigt och smidigt.
Söndag: Älgfärsbiffar, ni kan göra dom med vilken annan färs som helst, vild eller tam, brun sås, potatis och goda tillbehör. Kan det bli så mycket mer söndagsmiddag än så?

Som avslutning tänkte vi bjuda er på lite bilder från gårdagens utflykt till Snogeholm, ett strövområde ca 2 norr om Ystad, dit vi åkte med Carina och Affe för lite svampplockning inför lördagskvällens middagslagning. Inte för att vi plockade några makalösa mängder med svamp, men det räckte ändå gott och väl till lammgrytan vi hade tänkt laga.


Kärlek i skogen... Träd behöver tydligen också en kram ibland!

 Carina har mycket mer erfarenhet vad gäller svampar än vi har, 
vi fick lära oss en hel del nyttigheter! 

 Matplats.

 Några av de svampar som inte fick följa med hem.

 Först trodde vi att det var ett vildsvin som låg och spanade på oss där mellan träden...
men det visade sej vara en rotvälta! 


Vår skörd, mest soppar och vitlökssvampar, 
men även en Karl-Johansvamp lyckades vi få med hem!

Nu står närmast lite korvtillverkning på körschemat i Mårtenssons kök, dock helt utan svamp...
Vi hoppas ni får en kanoners bra vecka, allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Ny tävling hos Den Rockande Kocken - Vinn choklad för 3500:- till Halloween-festen

    http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=2067

    Have a rocking great day...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inte alls fel,
      a rocking day to you to!

      Radera
  2. Vilka härliga skogsbilder:) God mat hela veckan jag fastnade lite extra för älgbiffarna mums:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det härligt i naturen just nu! Älgbiffarna är absolut mums:)

      Ha det riktigt bra

      Radera
  3. Jag har precis hittat till er fina blogg och det är jag glad för. Har kollat lite i ert arkiv och hittat en massa spännande och gott. Till helgen ska jag testa att göra lasagne i lergryta, älskar lasagne och nya varianter på det. Ha det fint! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna och välkommen till vårt kök, så kul att du hittat hit! Så bra att du tycker om det du tittat på, det gör oss så väldigt glada och ger oss ny energi att fortsätta!
      Hojta gärna till om det är något du undrar över eller saknar, så ska vi se vad vi kan göra.

      Lasagnevariationer kan aldrig få för många av, det tycker inte vi heller, det är ju en så otroligt smidig rätt med allt på en plats.

      Ha det riktigt bra och välkommen tillbaka!
      Kram Anki och Håkan

      Radera
  4. Vilka vackra höstbilder! Och tack för middagstipsen :) Grytan skulle jag gärna testa och gratinerad tacofärs som variation till det vanliga "fredagsmyset", fast med quornfärs då ;) Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och vassego:)
      Tacofärsen går hur bra som helst med quorn och grytan sitter fint nu när det höstas.

      Radera
  5. Vegetarisk gryta, ja tack! Vackra höstbilder.... bara man går utanför dörren så känns det som en vacker hösttavla.... tycker året färger är djupare och finare men jag kanske inbillar mig? Söndagskramar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Amy, hoppas den ska smaka. Blir faktisk en annan veggryta med indiska kryddor i vårt kök ikväll, smakar den så hamnar den säkert här också:)
      Vi konstaterade faktisk precis samma med färgerna denna höst, de är så många fler och så mycket djupare. Verkar också som att bladen sitter kvar längre på träden, och det tackar vi för.

      Kramar till dej också!

      Radera
  6. Vilka fina höstbilder! :-) Veckomenyn ser inte dålig ut, mums vad mycket gott.

    Kram till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så kul att de gillas!
      Ja, vi försöker få till det så gott det går:)

      Kramar

      Radera
  7. Färsbiffar, brunsås, pressad potatis.... Gärna flera dagar i veckan :-)

    Vilken härlig höstdag ni fick och vilka roliga svampar! Och så vill jag tillägga att jag blev hur sugen som helst på lasagne i lergryta. Fyller ju år snart så kanske ska en lergryta önskas till födelsedagsbarnet/tanten :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det så gott, speciellt nu vid denna tiden, sommaren känns inte så brunsåsig...

      En lergryta är ju kanon att få i födelsedagspaketet, vi har lagt märke till att det finns väldigt många affärer som har dom på sina hyllor igen. Ett tag såg man dom knappast någonstans. Tant, pöh!

      Kramarna

      Radera
  8. Vildsvin är ju jätteläskiga, men det var fina svampar ni fick ihop, det blir gott i höstens alla grytor och soppor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fi för, någon av oss var rätt "svitt" innan vi upptäckte att det inte var ett svin som låg och smög på oss... Svamparna var väldigt goda, det hade verkligen inte gjort någonting om det funnits fler.

      Radera
  9. Jag tror att er blogg är allergisk mot mig för nu har den snytit bort min kommentar typ 5 gånger. Kontentan är i alla fall att jag önskar att jag var mer skogsmulle än jag är, skogsmat är ju bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä men vad säger du?! Då skaffar vi genast allergimeducin till den, för vi vill ju inte att du ska bli utkastad!

      Radera
  10. Åh, vilka underbar höstbilder! Och det är så lyxigt med svamp! :)
    Veckans mat är som vanlig, mycket god!
    Ha en härlig dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du tycker om dom, kul att kunna bjuda på lite annat än mat ibland också:)

      Tack, och detsamma till dej!
      Kramar

      Radera
  11. Den rotvältan såg onekligen ut som ett vildsvin vid första anblick. Vi hade nog sökt oss hemåt fort som tusan efter den synen och gått svamplösa... ;)

    SvaraRadera
  12. Hjälp det såg ju ut som ett vildsvin, tror de är farligare än alla björnar här hos mig!
    Vitlökssvamp, vad är det för sort?

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!