Nu behöver ni inte hålla ut längre, den är äntligen på plats här i köket! Vilken? Efterrätten som vi skrev om i vårt förra inlägg så klart:) Det var ju det där med 70-tals-maten och den helt oplanerade röda tråden i menyn på vår middagsbjudning, som vi fick till. Efter att vi satt i oss av ansjovisrullen och den skånska kalopsen så var det alltså dags för efterrätten att ta plats och det gjorde den med råge.
Mister Mårtensson hade, helt i förberedandets anda, letat upp en dessert från svunna tider som han ville testa laga till och bjuda på. Inkokta päron, ringer det några nostalgiska klockor hos fler än Håkan? Hemma hos mormor Agnes var inkokta päron en populär bjuderätt som hennes barnbarn åt med glädje, i alla fall så gjorde Håkan det- precis som han gjorde denna gången!
När man kokar in päron är det bra om man använder sig av en fast sort, typ Conference eller Alexandrine. Visserligen tar det lite längre tid innan de är mjukkokta men de blir å andra sidan inte sönderkokta i första taget heller, vilket är viktigare. Vi valde att använda ingefära som smaksättning i vår sockerlag, det blir lite värme i smaken och ingefäran gör sej bra tillsammans med päron. Servera gärna några friska bär till för att bryta av lite i smaken, vi valde lingon men det går säkert med hallon också.
Inkokta päron med smak av ingefära ca 6 port
4 dl vatten
200 g strösocker
3 bitar torkad ingefära
1 kg små fasta päron, t.ex Conference eller Alexandrine
Koka samman en lag av vatten, socker och ingefära.
Skala päronen, behåll skaftet, och lägg ner dom i grytan med sockerlag och fortsätt koka till päronen mjuknat.
Känn efter med en provsticka så päronen är mjuka rakt genom, men var försiktig så du inte kokar sönder dom och det blir päronmos istället.
Lägg över päronen på glasburk/burkar och häll över lagen och låt det svalna.
Ställ i kylskåp några dagar, gärna en vecka innan du serverar päronen.
Glass eller vispad grädde - gärna smaksatt med punsch om du gillar det - passar fint till.
Garnera gärna med lingon som bryter av lite i smaken och gör det lite syrligt.
Ikväll har det rörts samman en annan efterrätt, men denna gången är det fru M som rört i skålarna. Det är nämligen planeringsdag på Ankis jobb i morgon och naturligtvis så måste energin hållas på topp hela dagen. Och det gör man väl bäst med hjälp av en smaskig efterrätt:) Ni som följer oss på Instagram har fått en liten förhandsvisning på vilken smak det handlar om, men var inte oroliga ni andra, är det så gott som det verkar så hamnar receptet här inom kort!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Inte after eight-päron då?! Eller det kanske är mer 80-tal...?
SvaraRaderaHursomhelst, inkokta päron låter smaskens och vilket finfint foto ni fått till.
Ja, hur är det med dom egentligen, är det 80- eller 70-tals mat? Gott är det oavsett:)
RaderaTack, vår nya "fotostudie" verkar leverera finfint.
Vad gott det ser ut och vilken fin bild. Kram
SvaraRaderaSÅ gott, och tackar - så kul att höra!
RaderaKramar
Så gott! Blev bjuden på det på en middag för nåt år sedan och har undrat sedan dess varför man inte gör det oftare. Så gott!
SvaraRaderaJa, varför gör man inte det, de håller ju sej ett bra tag efter att dom är kokta.
RaderaOj vad gott! Och vilket fint porslin!
SvaraRaderaSå gott så. Ja, det rotade vi fram för länge sedan ur en låda på vinden, får kanske ta en tur upp igen och se om det finns fler skatter att leta fram.
RaderaHar inga minnen av sådana päron och har nog aldrig ätit heller... Bara sådana från burk, med glass på ;) Dessa låter bättre, helt klart.
SvaraRaderaTrevlig helg på er!
Absolut bättre, även om de inte ska förkastas helt - man kan säkert piffa till dom på nåt gott sätt.
RaderaTack, hoppas du haft detsamma
Fasiken vad gott! Har aldrig testat att göra såna, men låter hur gott som helst.
SvaraRaderaKram
Så gott, och så enkelt att fixa till, kräver bara lite framförhållning.
RaderaKramar
Vackert!!!
SvaraRaderaTack!
RaderaJag filar lite på en 70-talsmeny när mina kollegor kommer på kalas om 2 veckor. Det lutar åt päron, men annan fining från den tiden ;-)
SvaraRadera