Glögg är nämligen inte bara gott att dricka, det passar så himla fint i matlagning också, man kan marinera fläskfilé i glögg och så klart kan man skvätta ner glögg i en smarrig gryta. Glögg ger en mustig, men på samma gång söt och mjuk smak åt sås och har ni inte provat än så tycker vi absolut att ni ska göra det denna julen!
Testa griskinder är något annat vi kan rekommendera er att göra, såvida ni äter kött och framförallt griskött då, så klart. För vår del så tycker vi att just griskinder blir otroligt mört och speciellt så när de tillagas under längre tid, som de gör i denna grytan. Vi har även provat på oxkinder, men föredrar faktisk de av fläsk, men det är så klart en smaksak.
Så har ni middagsbjudning på gång i helgen, kanske det ska firas lite extra på söndag när första ljuset i adventsljustaken ska tändas, kanske denna grytan kan vara ett bra tips:
(Och förresten, hur många gånger kan man få med glögg i ett inlägg?
Glöggryta med griskinder 4 port
Dag 1
700 g griskinder2 dl vinglögg
1 skivad rödlök
2 tsk salt
Lägg griskinderna och rödlök i en påse, rör ihop salt och glögg och häll ner i påsen. Tryck ut all luft och knyt samman påsen, lägg i kylen 1 dygn.
Dag 2
1 lergryta, blötlagd minst 30 minuter i kallt vatten
2 stora morötter, grovt slantade
200 g gul lök, halverade
1 stjälkselleri, grovt slantad
½ burk torkade blandsvamp
2½ dl vinglögg
2½ dl rödvin
7 enbär
5 lagerblad
2 tsk torkad rosmarin
Ta upp köttet från påsen, orka av och bryn runt om i smör/olja.
Lägg grönsaker och svamp i botten på lergrytan och lägg köttet ovanpå.
Tillsätt kryddor, glögg och vin, ställ in grytan i kall ugn, ställ graderna på 100 och låt det hela stå i 4 timmar.
Sila ifrån vätskan ner i en gryta, koka upp och red av med maizena och smaka av.
Häll tillbaka såsen i grytan och servera hela härligheten, det passar fint med ett gott mos till.
ha nu en fortsatt fin torsdagskväll
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Oj, vad spännande! Vilken maträtt, lyx. Visst är det gott med glöggen, håller med. ;)
SvaraRaderaHa en riktigt skön helg. Kram till er
Gott! I morgon blir det finkött med potatisgratäng och glöggvinsås har jag tänkt. Kan inte bli annat än gott!
SvaraRaderaKram kram
Griskinder är tydligen väldans gott men inte riktigt min mat. Jag får tänka ännu mer på vad jag äter numera. Glögg, julmust, coca cola - det är många spännande drycker som kan hällas i gryta. Gott och lite nytänk.
SvaraRaderaI dag är vi på väg mot skåneland, jag och J. Vi ska ta en weekend i Helsingborg och bara ha det bra, äta och dricka gott och kanske handla någon julklapp till barnen. Underbart! På måndag ska J operera in en ny höftled så sen börjar han om på ny kula (hihi)! Kram till er snygga och underbara människor.
Griskinder har jag nog aldrig ätit, men oxkind däremot - som jag gillar! Jag är nästan benägen att påstå att det är godare med glögg i mat än vad det är att dricka.. men det kanske är en hädelse?! :)
SvaraRaderaTrevlig helg önskar jag er! Kram.
Mhum, griskinder har jag nog aldrig ätit, jag heller. Glögg i mat däremot vet ni ju att jag testat och gillar! Och vafan, inte märkligare att äta kind än rumpa - jag vill testa!
SvaraRadera