Då tar vi och förflyttar oss från Prag och återvänder hem till kökets lugna vrå igen, där det idag serveras en fantastiskt god morotsröra. Ja, i våran smak då, vi får väl se om det är något vi kan locka även er att prova, de som fick smaka den på Ankis jobb idag var i alla fall positiva till röran.
Här är det är morötter som har fått sätta livhanken till för att bli grunden i, vad man enligt grundreceptet kallar det, en morotspesto. Vi hade som vanligt ett fasligt bry med att följa receptet och var tvungna att ändra och förändra lite grann på tillagningsvägen.
För att öka på tuggmotståndet, som om det inte räcker med de råa morötterna, så har ett gäng cachewnötter tillsatts och är man nötallergiker så går det precis lika fint att använda solrosfrön istället. Vad gäller sweet chilisåsen så gäller det här att tillsätta lite åt gången och smaka av efter hand, de där såserna har en tendens att variera ganska mycket vad gäller hettan har vi upptäckt. Vill man ha det lite med spicy så kan man ju alltid ta i mer sås efteråt, men att ta bort är ju väldigt mycket svårare.
Morotsröra
300 g färska morötter, skalade och skurna i grova bitar
1 stor vitlöksklyfta
ca 50 g cashewnötter eller solrosfrön
½-1 dl sweet chilisås, beroende på hur het såsen är och på hur het ni vill ha röran
½ lime, pressad saft
färsk hackad persilja eller basilika
salt och peppar
Kör morötterna, vitlöken och nötterna/fröna i en mixer till en smulig röra.
Rör ner sweet chilisåsen och limesaften, lite i taget och smaka av efter hand.
Smaka av med salt och peppar och blanda ner persiljan/basilikan.
Låt gärna röran stå en stund innan du serverar den så smakerna får mogna.
Vi käkade vår morotspesto eller morotsröra till ugnsbakad lax och passade väldigt bra ihop. I en experimentarisk lusta fick någon i köket för sej att kleta ner den där laxen med peston innan den åkte in i ugnen, men det visade sej inte vara någon succé precis eftersom smaken föll platt när den blev uppvärmd. Så det behöver ni inte försöka er på, det misstaget har vi redan gjort för att underlätta för er:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
PS. För de av er som följer med i våra äventyr på Instagram så kan vi avslöja att det var denna röran som lekte titt-ut på gårdagens foto! DS
Morotspesto, säger ni. Det var något nytt, säger jag! Ska tänkas på, tack!
SvaraRaderaMen visst, tänk på den du:) Den går säkert att variera på flera sätt, bara fantasin sätter gränser.
RaderaVassego.
Tack för ett bra tips! Denna pesto passar som tillbehör till allt möjligt och är både gott och nyttigt:)
SvaraRaderaKramar
Vassego, ja den passar helt säkert både här och där:)
RaderaKramar
Ooooh vilken fin bild! Riktigt härligt ljus. Bra jobbat:)
SvaraRaderaMen ah, så glada vi blir, tackar! Det verkar som vår idé med bord i sovrummet var en riktigt ljus en:)
RaderaDet här låter så gott och fräscht! Och en fin bild blev det. Kram
SvaraRaderaJa, det blev en riktigt fräshing som passade så fint till fisken. Och tack säger vi till dej också, det gör oss så glada!
RaderaKramar
Så gott och vilka fina foton! Har också gjort pesto fast en helt annan basråvara :) Ni behöver inte ursäkta er, jag orkar inte blogga och jag är tyvärr inte så ofta inne hos alla fina bloggkollegor heller. Försöker läsa men att kommentera är jag en sopa på nu. Skärpning från min sida, kram på er fina!
SvaraRaderaTack Amy! Visst är det spännande när man kan byta ut sådana ingredienser som man trodde var obligatoriska.
RaderaNej, det är ju så det är ibland och så ska det väl få vara, även om det ibland känns det som att man vill mer än det finns ork till, svacka kallas det nog:)
Kramar till dej också, finaste Amyn
Den här röran ska jag testa! Älskar morötter! :)
SvaraRaderakramar!
//Lana
Gör så, Lana, hoppas den ska smaka.
RaderaKramar
Jag älskar att testa nya pestosorter och den här var ny för mig. Mums va gott!
SvaraRaderaHärligt, då är det bara att testa och hålla tummarna!
RaderaLåter gott och fräscht - och vilken härlig bild! ;) kram!
SvaraRaderaHelt rätt, precis så är den. Tackar, så kul att höra,
Raderakramar
Nytt för mig men ser och låter spännande!
SvaraRaderaHoppas Pragresan var trevlig :)
Lena från make a head food
Ja nytt för vår del också och både spännande och gott.
RaderaTackar, vår resa var kanoners, du kan läsa om den här: http://martenssonskok.blogspot.se/2013/11/bildregn-fran-prag.html
Nu snackar vi nytänkande! Låter supergott!
SvaraRaderaSå nytt så vi blev flera år yngre:)
RaderaBra tips! Låter som ett bra tillbehör :)
SvaraRaderaSå gott och ett tillbehör som säkert passar till en hel del.
Radera