Go'eftermidda gott folk, vi har samlats i Mårtenssonska köket idag för att bjudas på revben av sida, något som vi skåningar (och säkert flera med oss) tycker om!
Receptet har vi hämtat från Allé i Kivik, när vi var inne på "Älska mat"- mässan i Malmö i höstas så bjöd dom nämligen på dessa godsaker där. Vi blev alldeles till oss i trasorna så goda dom var, smakrika, lagom heta med en precis lagom sötma - ja dom smakade helt enkelt mer! Så klart att vi var tvungna att testa göra dom här hemma och lika goda blev dom då.
Dom här tycker vi passar bra till julbordet, så dom skall vi bidra till vårt knytkalasjulbord hos Affe och Carina när det är dags. Revbenen här nedanför är inte från vår tillagning, det är Affes kära mor Siri som fixade till dom förra julen och dom var goda också minsann. Tyvärr har vi inte lyckats lägga vantarna på hennes recept, men vi ska göra vårt bästa att korrigera den saken:)
Rimmade revben med chiliglaze
2 kilo tjocka revbensspjäll - antingen köper du färdigrimmade eller så gör du det själv:
1 sats chiliglaze (receptet syns nedan)
Rimma revbenen i 3 dygn i:
5 liter vatten
5½ dl salt
1 dl socker
Koka upp vattnet med salt och socker och låt det sedan svalna.
Lägg köttet med fettet uppåt i en skål, häll över rimningslagen så det täcker köttet helt, täck över skålen och ställ det i kylen. Låt det stå och rimmas i 3 dygn.
För att koka revbenen:
1 gul lök, skalad och klyftad
1 morot i mindre bitar
2 lagerblad
2 msk timjan
10 vitpepparkorn
Häll av revbenen och lägg över dom i en stor kastrull, lägg i resten av ingredienserna.
Häll på vatten så att det går en bra bit över revbenen och låt det koka under lock tills köttet släpper från benen - ca 1½-2 timmar.
Kolla under tiden det kokar om du behöver fylla på med mer vatten.
Lyft upp revbenen och låt dom rinna av, dela dom i mindre bitar och lägg i ugnsfast form.
Pensla revbenen med glazen (se receptet nedan) och tillaga i ugn på 200 grader i 15 min.
Glaze
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk sambal oelek
½ dl sweet chili sås
½ dl japansk soya
½ dl honung
1 dl färskspressad apelsinjuice
½ dl hackad bladpersilja
olja till fräsningen
Fräs löken mjuk i en stekpanna tillsätt övriga ingredienser, koka samman till en sirapsliknande karaktär.
Nu önskar vi alla våra fina, härliga läsare en finfin luciaeftermiddag och kväll och säger på återseende i morgon när vi bjuder på ett läääääänge efterlängtat recept!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inte illa. Rimmade och grejer. Revben är nog det aaaaabsolut godaste på julbordet i min värld... Jag brukar köra mina i ugnen men i år funderar jag på att koka dem. Kanske i tryckkokaren? :) Trevlig helg på er!
SvaraRaderaSå svårt det är att välja bara en av allt det goda på julbordet när vi tänker efter... tossiga i sill är vi ju, men revbenen kommer baske oss inte långt efter:)
RaderaTackar, hoppas du har detsamma.
MUMS! Revben (eller rävben som vi skojar om) är det bästa på hela julbordet.
SvaraRaderaFler som har revbenen som sin favorit, se där ja!
RaderaKöpte faktiskt förkokta revben idag som jag tänkte testa någon dag. Min tid och planering är kass just nu. Glaze är lättare att slänga ihop och piffa till med. Men när tid finns kokar jag gärna egna. Att rimma är en fascinerande överkurs! NI är ju grymma!
SvaraRaderaÄsch, förrimmade, förkokta eller från scratch, man gör så gott man kan och vad man har tid till! Du har ju en liten annan också att ägna dej åt, och det har ju inte vi:) Med en god glaze kommer man långt och det gör du också, det är vi säkra på!
RaderaDet här receptet har jag sparat nu! Har revben från ekogrisar i frysen! :)
SvaraRaderaHa en toppen lördag!
Kramar!
//Lana
Härligt Lana, hoppas du kommer att gilla dom lika mycket som vi gjorde!
RaderaVi hoppas du har det samma,
kramar
Revben som är så gott, jag vet bara inte hur man ska hinna med att äta allt gott!
SvaraRaderaNej det är ett av de stora problemen som finns, så mycket gott - så lite tid:)
RaderaRevben är ett måste på julbordet, men det brukar inte vara jag som står för dem. Men undra om inte jag ska ta och laga dessa i alla fall, för de låter riktigt goda.
SvaraRadera