Julbordet hemma hos Ankis syrra med sambo hjälps vi åt att ordna julmaten till och för vår del innebär det en del sillinläggningar och flera charkuterier från Håkans tillverkning på jobbet. Ni som hängt med oss här ett bra tag nu vet säkert vid detta laget att vi tillhör de som verkligen gillar sillinläggningar och tycker att det är kul att testa nya varianter. Samtidigt har vi ju också har våra favoriter som hängt med sen tiden då Ankis mor fanns med oss och var den som stod för sillinläggningarna till julmaten, då det serverades i runda slängar 20-talet olika sorter! Riktigt så många blir det inte längre, men vi brukar hamna på en 8-10 stycken i alla fall.
Glasmästarsill
4 salta sillfiléer (eller inläggningssill, sk urvattnad sill)
1-2 små rödlökar i skivor
1 liten morot i skivor
1 bit pepparrot i skivor
2 tsk kryddpeppar
2 tsk hela gula senapskorn
2 bitar färsk ingefära
2 lagerblad
Dra bort skinnet från sillfiléerna om det sitter kvar. Lägg sillen i riktigt med kallt vatten och låt den ligga i ca 8 timmar. Använder du sill som redan är urvattnad - inläggningssill - så hoppar du över detta.
Skölj sillen och låt den rinna av, skär i bitar på 2-3 cm.
Lag
1 dl ättikssprit
1½ dl vatten
1½ dl socker
Blanda samman lagen och koka upp den så att sockret smälter, låt kallna.
Varva sillbitar med lök, morot och pepparrot i en burk, tillsätt kryddor och häll på lagen.
Låt inläggningen stå kallt 2-3 dagar innan serveringen.
Resten av veckan kommer vi alltså att bjuda på julmat här i det Mårtenssonska köket och vi kan redan nu avslöja att det i morgon även simmar in en sillinläggning, en variant av det lite hetare slaget.
Nu är det dags för dessa skåningar att bänka sig vid matbordet och hugga in på rester från gårdagens pajiga middag. Vi önskar er en fortsatt bra kväll och hoppas att ni kikar in i morgon igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Bäst att hålla utkik här då. Man vill ju inte missa något av vad som serveras på julbordet:)
SvaraRaderaGör du rätt i, inte värt att riskera nåt:)
RaderaJag VILL verkligen tycka om sill. Ni (och många andra) gör så spännande inläggningar såhär års... Jag vill määää! Men men, jag får göra annat spännande i köket istället ;)
SvaraRaderaMen det är ju så det är, man kan ju inte gilla allt:) Och tur är väl kanske det, för tänk hur tråkigt det hade varit om vi alla hade haft samma smak. Att du gör annat spännande i köket är ju helt klart:)
RaderaDet har fallit på min lott att göra ett par sillinläggningar till julbordet! Har ni några säkra favoriter att tipsa om?
SvaraRaderaJag ska besöka en skola i Pakistan. Mina elever har förberett här hemma och vi kommer att ha ett utbyte med den skolan där. Jättespännande ska det bli:)
Kramar
VI har båda två våra absoluta favoriter, för Håkans del är det Branteviksill och Ättarpssill - för Ankis del är det citrongravadsill och fetaostsill, du hittar alla fyra i detta inlägget som du sedan kan klicka dej vidare till recepten via:
Raderahttp://martenssonskok.blogspot.se/2012/12/sillkavalkad.html
Dom är alla fyra ganska olika, men Brantevik brukar nog vara den som går hem för de allra flesta.
Så spännande din resa låter, det ska verkligen bli intressant att få läsa om sedan!
Kramar