fredag 24 januari 2014

En kväll med italienska smaker!

Så har vi nu lyckats välja ut lite bilder från lördagskvällen då vi bjöd hem våra goda vänner Anne och Ingemar på middag, en middag som vi plötsligt fick för oss skulle ha ett italienskt tema. Vi laddade upp med italiensk musik, både på Spotify och i cd-spelaren, Dean Martin sjöng för allt vad hans pipor höll och blev hes till slut! Dukningen lyckades vi rädda i sista sekund och det hela blev till slut en oerhört lyckad och väldigt uppskattad kväll.
Håll i er, för idag blir det en långtradare i köket - en Italiensk sådan - och vi börjar bakifrån med efterrätten:

Vi ville verkligen inte bjuda på tiramisu, pannacotta eller semi freddo, inte för att vi tycker illa om det, men vi kände att det var gjort. Därför blev vi smått överlyckliga när vi hittade ett tips på en marängsviss med limoncello, så in i vassen gott och så snabb att fixa till att den står på bordet innan dina gäster har hunnit säga Ciao!

Marängsviss med limoncello   4 port
Vaniljglass, mängd efter behag
Maränger, mängd efter behag
1 dl lemoncurd
ca 4 msk limoncello, smaka av så du får den smaken du vill ha
några lite syrliga bär, gärna hallon eller varför inte granatäppelkärnor
Rör samman lemoncurd och limoncello, smaka av.
Varva glass, maränger och lemoncurd i ett portionsglas.
Dekorera med bären och servera.

Men eller visst? Enklare än så kan det väl knappast bli. Och är det någon som hellre vill ha en alkoholfri variant så går det utmärkt att pressa ner lite citron i lemoncurden och röra samman, smaka av och servera likadant.

Så över till resterande delar av vår italienska kväll, vi ber redan nu om ursäkt för bildkvalité som är lite si och så, men det blir så när ljuset inte är riktigt tillräckligt... Men ni får helt enkelt stå ut, eller sluta titta nu.

En röd och vitrutig duk kändes nästan obligatorisk på matbordet men inte en enda fanns att uppbringa i vår stad eller på nätet. Tillslut frågade vi runt lite bland de vi känner och ingen hade någon på lager heller. Så den idén gav vi upp på vid middagstid på lördagen och styrde stegen mot ICA för att inhandla liteblommor att lysa upp med. 
På vår väg dit ut går vi alltid förbi (med betoning på förbi) Röda Korsets loppisaffär och som av en händelse fick vi ett infall att denna gången gå ner och kika lite grann.
Vad tror ni ligger där på en hylla och bara väntar på oss? Vår rutiga duk!!! Vilka är oddsen?

Väl hemma igen med vårt fynd så fullkomligt sprutade dukningidéerna ur oss. Håkan ställde tomatburkar på bordet för bestick- och brödförvaring, Anki fyllde vaserna med olikfärgad pasta och eftersom vinflaskan inte var tom än så letades en rustik ljusstake fram i gömmorna. 
Röda julaservetterna letades fram och tada, Mårtenssons Italienska trattoria hade öppnat!

Istället för förrätt vid matbordet dukade vi upp ett antipastibord med allehanda godsaker.
I de fyra vita skålarna ses olivtapenade, basilikapesto, svarta oliver och inlagda gröna oliver.
På den svarta skifferskivan ligger parmesanost, Cantadou Basilika- gräslöksost (har ni inte smakat än så måste ni göra det fortast möjligt!), spickeskinka, fänkålssalami, rökt fläskfilé och 
I de fyrkantiga skålarna finns marinerade kronärtskockshjärtan och 
pinnar med tomathalva, basilikablad och en halva minimozzarella. 

Marinerade kronärtskockshjärtan
1 burk kronärtskockshjärtan
½ citron, rivet skal och pressad saft
olivolja eller rapsolja
salt och svartpeppar
rosépeppar, krossad
hackad persilja eller basilika, eller båda
riven parmesanost efter smak
Dela hjärtana i fjärdedelar och lägg på ett fat med hög kant.
Blanda samman olja, rivet citronskal, citronsaft, persilja och smaka av med kryddor.
Häll blandningen över kronärtskockshjärtana, blanda runt försiktigt och riv över generöst med parmesanost.
Ställ fatet i kylen och låt det hela dra till sej smakerna, ta fram en stund innan servering.

Vill du hellre ha vitlökssmak på marinaden så finns det ett recept på det här.

Marinerade oliver
400 g gröna oliver
1 dl olivolja
2 tsk malen koriander
½ citron, pressad
½ citron, skivad
4-5 vitlöksklyftor
Tryck till oliverna en smula och lägg i en skål med lock.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt.
Låt stå i kylen och marinera, minst en timme.

Till antipastin serverade vi en prosseco vid namn Castelforte och San Bitter
en alkoholfri sötbitter italienare som passar fint som aperitif.
Till varmrätten drack vi rött och vitt vin och San Pellegrino. 
Det röda vinet Villa di Monte ingår i systembolagets beställningssortiment, vi hade vårt på 4 dagar, och är en sådan där vinflaska med bast runt som säkert de flesta förknippar med Italien. 
Vinet var faktiskt gott, av någon anledning var vi lite skeptiska men vi blev glatt överraskade och lär köpa det flera gånger.
Varmrätten då? Jamie Olivers lalalasagna, så klart! 

Och så till sist ännu en bild av den smaskiga desserten! 
Vad som hände med resterna behöver ni väl inte fråga?

Nu kära läsare, har ni nu orkat harva er genom hela inlägget så vill vi önska er alla en riktigt fin helg. Vi hoppas ni får njuta av massor av gott både här och där, och kanske en smaskig efterrätt på det:)

Buen appetito! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Hjälp, vad jag blev sugen på Limoncello nu! Italienskt är aldrig fel. Hemma har vi återgått i rutinerna och kör hemlagad pizza på fredagar. Alltid jättegott.
    Massa fredagshälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är limoncello så gott, precis som italienskt och hemlagad pizza - den bästa pizzan som finns!
      Fredagshälsningar tillbaka,

      Radera
  2. Visst är det kul med temamiddagar?! Och tack för tips på marängsvissen, jag fick precis en flaska limoncello så det ska jag absolut testa! Ha en finfin helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Det är ju nästan lika kul att planera som att ha en sån middag. Vassego, kul att det kan komma till användning:)

      Kramar till dej Hanna

      Radera
  3. Vilket roligt tema och fint har ni lyckats. Den desserten såg väldigt god ut. Kram!

    SvaraRadera
  4. Finns inget bättre än egengjord limoncello! en 70cl ekologisk vodka (svensk), 7st ekologiska citroner, 3-4dl socker. Skala citronerna utan det vita köttet och lägg i en skål med lock, på med sprit och socker, rör tills sockret är upplöst, vänta en vecka och sila sen upp på fina flaskor. Servera den iskall och bara njuuuut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska absolut testa att göra egen limoncello, låter väldigt spännande!
      Tack för tipset.

      Radera
  5. Det har stått en flaska Limoncello i mitt kylskåp väldigt väldigt länge. Det är förvisso gott att dricka, men det händer rätt sällan. Nu vet jag vad jag ska göra med den - för att få både Italienska och somriga vibbar.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, då kommer den till nytta då, och en smaskig nytta vill vi lova:) Pernilla tipsade oss om att det är väldigt gott att blanda lite i mousserande vin också och det var hur gott som helst, prova!
      Detsamma Kim!

      Radera
  6. Jamie oliver har ett recept på en dessert med savoardikex, limoncello och mascarponeost som var smaskig.
    http://www.jamieoliver.com/recipes/member-recipes/Lemon%20tiramisu/3619

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för det tipset, vi ska genast kolla in receptet och säkert laga till desserten snart:)

      Radera
  7. Ciao! Vad trevligt med en fest helt i italiensk anda! Pratar ni italienska också? Jag kan tänka mig hur glada ni blev när ni hittade den röd- och vitrutiga duken...Häftigt att den väntade på er där:)

    Tack så mycket! Som sagt så är det skönt att vara hemma men vissa delar saknar jag från Pakistan. Människors glädje och generositet är något som fastnat so ett riktigt gott minne.


    Önskar er en trevlig helg! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr gör vi inte det men vi gjorde vårt bästa och härmade sångarna:) Ja, den där duken var verkligen en historia för sej själv...

      Detsamma Helena,
      kramar

      Radera
  8. Ojojojojooooj hos er skulle man komma på middag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Taaack, Sara! Du är mer än välkommen att slå dej ner så fort du är i våra trakter!

      Radera
  9. Vilken fantastisk middag! Jag gillar allt! Dukningen blev supercool! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Emmy, ja ibland så går det som på räls:)
      Kramar till dej

      Radera
  10. Underbart gott och fint alltihopa! Åh solo mioooo!

    Kram kram

    SvaraRadera
  11. Vlken cool idé att använda dessa burkar till dukningen! Har alltid tyckt att de här mutti-burkarna är snygga! :)
    Mums för desserten!
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja de är verkligen för fina för att bara kastas i återvinningen. Vi kan tipsa om olivburkar också, det finns vissa med grekiska och spanska oliver som är riktigt fina att ha framme. Vi har även smörknivar och osthyvlar och dylikt i några i köket, fina att ha kryddor och örter i också.
      Mums minst sagt:)
      Detsamma hoppas vi att du har,
      kramar till dej

      Radera
  12. Oj vilken kväll:) Vinet låter intressant och flaskan var riktigt snygg med bast och allt. Och limoncello mums! Italien is the shit ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är den fin, nu ska det eldas stearinljus för fulla muggar så den blir riktigt snygg:) I

      Radera
  13. Vilken underbar afton, jag hade gärna varit med och även smaskat på efterrätten mmmums! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var verkligen hur trevligt som helst och så uppskattat. Du hade mer än gärna fått sitta med Amy, det vet du:)

      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!