tisdag 7 januari 2014

Fisktacos, vardag som helg!

Så, då verkar det som att de allra flesta i ledighetskommittén har återvänt till sina jobb och skolbänkar igen, precis som en halvan av Mårtenssons har gjort. Håkan pedalade iväg tidigt i morse för att åter igen ta itu med korvstoppning och köttbullsrullning, medan Anki faktiskt har varit ledig även idag. Eller ledig och ledig, det har både varit rehabträning på gymmet och träning hemma i köket, att träna på morgonen visade sej nämligen ge en uppiggande start på dagen:)

Vad gäller mat och middagsplanering återgår vi nu igen till en planerad meny där rätterna lutar lite mer åt vardagshållet, både i vårt riktiga kök och vårt kök på nätet, och idag råkar det bli så att det vankas fisk på båda ställen. Er tänkte vi bjuda på en simmande variant av fredagsfavoriten tacos medan vi själva provar en ny sillrätt, smakar den gott så lär den hamna här i framtiden.

Fisktacos är en snabbt fixad måltid som du serverar med de tillbehör som passar dej och din smak, din kyl och tid. Har du ont om tid så använder du en av påsarna med färdigblandad sallad från affären, gör en snabb vitlökssås (eller kör på en färdigvariant) och öppnar en majsburk. Har du lite mera tid till förfogande så mosa samman en guacamole, strimla och hacka fler grönsaker och stek på några skivor bacon till serveringen.
Fiskbitarna panerar du antingen i panko eller ströbröd som du blandat med köpt tacokrydda, eller din hemmagjorda kryddmix - lätt som en plätt att göra!

Fisktacos med tillbehören; inlagd rödlök, enkel vitlökssås och guacamole.

Tacokrydda
1 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk socker, gärna rårössocker
Blanda samman alla ingredienserna och sen är det färdigt att användas.
Du kan förvara kryddblandningen i plastburk med lock flera veckor.

... och så en närbild av skapelsen, passar lika bra på en tisdag som den gör på en fredag! 

Fisktacos  2 port
300 g torskfilé
½ lime, pressad saft
mjöl
1-2 ägg
panko eller ströbröd
tacokydda, mängden hänger lite på din och kryddmixens smak
tortillabröd eller pitabröd
grönsaker efter eget tycke och val
dressing av något slag
gärna någon skiva stekt bacon
Skär fisken i bitar, ca 3 cm breda och låt dom marinera i pressad lime en stund innan de sak paneras.
Häll ut mjöl på en tallrik, knäck ner ett ägg i en djup tallrik och vispa samman, och på en tredje tallrik blandar du samman panko/ströbröd med tacokrydda.
Börja med att doppa fiskbitarna i mjöl så de täcks runt om, doppa dom sedan i ägget och till sist ner i pankomixen.
Stek fiskbitarna i smör blandat med olja, ca 3 minuter på varje sida.
Lägg de stekta bitarna på hushållspapper så de rinner av innan du serverar dom med dina tillbehör.

Ikväll fortsätter vi det vi påbörjade igårkväll, ytterligare en av våra favoritsysselsättningar, och kikar vidare på resa till sommarens semester. Den kommer att äga rum samtidigt som frun i köket firar sin 45:e födelsedag och vart det bär av råder det just nu lite delade åsikter om... Vi får väl se vart vi hamnar till sist, vi brukar ju komma överens och ska säkert göra det även denna gången:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

17 kommentarer:

  1. Panko är ju så galet gott att panera med!
    Och semesterplanering - finns inget bättre! Det stundar för oss också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så frasigt och gott blir det! Låter bra det, ja rätt vad det är så är vi ju där:)

      Radera
  2. Vilken ljuvlig bild! Fish tacos brukar Callen äta när vi är i USA. Spännande med semesterplanering, tjoho! Vi ska åka skidor nästa vecka tillsammans med hela min familj (8 vuxna, 6 barn och 1 hund) och det ska bli skönt att komma iväg lite! Hoppas ni hittar något roligt att åka till! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tackar! Så kul att åka iväg på semester hela gänget, hoppas ni får det riktigt gött tillsammans och att isbjörnen (vi förmodar att det är han som ska med) kommer att trivas i kylan och snön:)
      Kramar till er

      Radera
  3. Alltså det där såg galet gott ut! Så fin bild ni har tagit också. :)

    Ha en fin onsdag! Kram till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men tack, ibland får vi till det:)
      Kram till dej

      Radera
  4. vilka fina bilder! det ser så gott ut så! kanske till och med jag kan lura i min fiskhatande sambo detta? vem kan tycka illa om nåt sånt här egentligen? med hemgjord guacamole och massa goda grönsaker. mmmmm. ska nog lura in det i matsedeln snarast minsann!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack säger vi! Det är ju absolut värt ett försök Pernilla, tänk om du har funnit lösningen på fiskproblemet som sambon har? Lura du in det där och ös på med tillbehör så håller vi tummarna det hårdaste vi kan! (Du kan ju lura honom med att det är kycklingnuggets)

      Kramar till dej!

      Radera
  5. Vi håller fast vid, lördag hela veckan ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lördag hela veckan lång, hela livet blir den dans, allt blir bara lek och sång!
      Japp, det är vår melodi det:)

      Radera
  6. HAHA detta har jag aldrig hört talas om!!! Varit frånvarande från bloggen ett tag, men nu är jag igång och bloggar igen! 2014 ska bli MITT år, jag SKA gå upp i vikt och börja må bra! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det är alltid kul när vi kan bidra till nya upplevelser tycker vi!
      Vi hoppas du får ett riktigt bra 2014, lycka till!
      Kramar

      Radera
  7. Så trevligt med egen tacokrydda och fisk som omväxling!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gäller att variera det där fisk (och tacos) intaget så mycket det går!

      Radera
  8. Alltså dessa fisktacos hade jag på näthinnan i flera dagar efter jag sett dem på IG. Ser fantastiskt goda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, då är det bara att få dom från näthinnan och ner på en tallrik då:) Du kan säkert få till någon spännande och god vidareutveckling om vi känner dej rätt, kanske något som vi sedan kan se på IG!

      Radera
  9. Det här är ju så gott! Älskar't!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!