fredag 17 januari 2014

Nyttig dessert!

Kan det vara möjligt, finns det verkligen något sådant som nyttiga efterrätter? Apselut, det finns det och idag serverar vi en av dom här i köket! C-vitaminbombad så in i bomben, bara 1 matsked socker och en fjärdedels matsked grädde per portion och som pricken över i lite mörk choklad, som är så bra för hjärtat och det glada humöret! Men ni hör ju själva, det finns ingen anledning att hoppa över dessert nyårslöften till trots, bara rör samman en morotsmousse:)

En nyttig efterrätt, det är ju som gjort för att vara med i "Månadens sötsak" på bloggen Söta Saker, där temat för januari är "något för alla". 

Morotsmousse säger ni kanske nu, vad är det för galenskaper? Galet nog för att provlagas och smakas i det Mårtenssonska köket i alla fall. Dock kan vi meddela att detta var en sån där maträtt som delade köket i två läger, frun jublade och herrn inte alls, tvärtom övergav Håkan sin portion redan efter två skedar och det är en sällan skådad händelse. Men vad gör väl det när det sitter någon sidan om som mer än gärna förbarmar sig över resterna:)

Söt blev den, men inte för söt och det hade säkert gått att öka på mängden socker lite grann för att få en mer efterrättsliknande smak på det hela. Kanske kunde vi skvätt i lite citron också för att bryta av lite, eller varför inte någon droppe cointreau eller liknande. Till slut hade kanske även Håkan extimerat denna orangea morotsmousse:

Morotsmousse 4 port
4 medelstora morötter, tunt skivade
1 msk smör
4 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk grädde
1 gelatinblad
2 äggvitor
4 msk socker
mörk choklad, 70%-ig, att riva över
Koka morotsskivorna i apelsinjuice och smör under lock på medelvärme tills morötterna är mjuka.
Sila från juicen, spara den!
Mixa morötterna med någon matsked juice, börja med 1 msk, och grädden så det blir som puré.
Passera morotspurén genom en finmaskig sil så den blir så slät som möjligt.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter, ta upp och vrid ur.
Ställ en djup tallrik på en gryta med kokande vatten, lägg gelatinbladet i tallriken och låt det smälta. Låt det svalna lite och blanda sedan ner i morotskrämen.
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt socker efter hand tills allt är ivispat.
Vänd ner vitorna i morotskrämen och blanda försiktigt.
Klicka ner moussen i portionsskålar och ställ i kylen några timmar innan servering.
Riv över chokladen och njut!

Är det nu någon av er som är oroliga och undrar hur vi klarat oss i snöovädret så kan vi meddela att allt är under kontroll. Vår stad är inte alls nämnvärt drabbad, de få flingor som fallit har genast förvandlats till slask och blask, tydligen är det närheten till havet som inte är tillräckligt kallt vi har att tacka för det...
Men visst snöar det, flingor stora som dassalock just nu, och visst blåser det mer än normalt - så vi håller oss inne och sysselsätter oss med det vi är bäst på.
Firar fredag och helg och lagar mat:)

Se nu till att få en helg som blir så bra som den kan bli, ät lite mörk choklad och morötter och njut av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Det här låter väldigt spännade och något jag tror att jag skulle gilla. Kram och ha en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låter det kul, du ska absolut prova om du frågar frun i köket:)
      Kramar till dej med!

      Radera
  2. Ser fräscht ut! Visst är det underbart att man kan baka både hälsosamt och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, känns så mycket bättre när det goda slinker ner:)

      Radera
  3. Enda gången jag har ätit en morotsdessert var nu när jag var i Pakistan. Där är det ganska vanligt. Tyvärr sockrar de allt så gräsligt mycket och de goda smakerna försvinner. Kan tänka mig att er dessert håller däremot den perfekta balansen :)

    Gotta att ni håller inomhus i ovädret och njuter av en helg i hemmets lugna och sköna vrå.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite synd att det blir översött, de goda naturliga smakerna försvinner och det är ju lite trist. Men att äta det på plats, i Pakistan är ju så exotiskt och häftigt, klart värt lite sockerchock:)
      Kram på dej Helena

      Radera
  4. Hur spännande lät inte detta?! Jag måste verkligen testa!
    Tja... Den där helgen och hur mycket snö det kommer få bestämma vad vi ska hitta på för något. Än så länge småflingor, men så iiiisande kallt så man inte vill vara ute alls.
    Hoppas ni får en skön helg och inte blir insnöade. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det en spännande och annorlunda grej, hoppas du sällar dej till grupp Anki och inte den andra...
      Nej fy vilken kall och blåsig helg det har varit, innestannar väder absolut. Hoppas ni haft det bra, maten såg ju hur trevlig ut som helst!
      Kramar på dej Emmy.

      Radera
  5. Både snyggt och spännande. Måste berömma er för en riktigt fin bild också.
    Ha nu en skön helg:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blir vi glada för!
      Hoppas du haft detsamma Ann-Sofi
      kram på dej.

      Radera
  6. Tummen upp från mig! En dessert helt i min smak - jag som petar i morötter eller morotspulver i det mesta. Skönt att ni inte snöat in (mer än på C-vitaminer), det har vi nästan gjort här. Man skulle tro att vi bor på Nordpolen, och maken har skottat sig svettig. Bättre än gym. Ha en fortsatt härlig helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Kjersti, då faller du säkert in i Ankis grupp!
      Utomhusgym på egen mark, det måste ju vara bland det bästa, bra sätt att dra nytta av vädret:)
      Kram till dej.

      Radera
  7. Men vad spännande! Jag minns hur mycket jag älskade morotsjuice som liten men nu har jag inte druckit det på många år. Jag kan absolut tänka mig att jag tycker om den här desserten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande är bara förnamnet, även om Håkan tyckte att det var mindre så:) Hoppas du inte joinar honom om du provar!

      Radera
  8. Det här låter ju löjligt spännande! En av de bästa efterrätterna jag ätit i mitt liv var just med morötter. En demonterad morotskaka typ. Det här tror jag är right up my alley! Hoppas att ni får en superfin helg! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Demonterat låter ju ännu mer intressant, kanske hade passat herrn i köket lite bättre... kaka liksom:)
      Tack det har varit utomordentligt, hoppas ni haft detsamma
      Kramar

      Radera
  9. Det lät spännande ...

    SvaraRadera
  10. Låter hur spännande som helst ojoj!

    SvaraRadera
  11. En väldigt annorlunda dessert, apelsin och morot är bra kompisar körde det mycket när jag juicepressade. Så det kan nog funka finfint som dessert!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de trivs väldigt bra tillsammans, apelsinen och moroten och gjorde så även här om du frågar en av oss:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!