måndag 27 januari 2014

Vi stillar vår längtan med Köfte!

Är det ett land som vi har semestrat i många gånger så är det Turkiet, det var också dit vi rymde direkt efter vårt smygbröllop på Sturups flygplats för snart 8 (say what?!) år sedan. Den turkiska maten är något som vi uppskattat väldigt mycket när vi varit där, den bjuder på många smaker som vi gillar båda två. Vitlök, framför allt, men så klart även citrus, chili, paprika, mynta och så den där dillen som vi fått i flera av de kalla yoghurtsåserna. Just att hacka ner dill i vitlökssås är ett lyckokast, om ni frågar oss, och det är något som vi tagit med oss hem och fortsatt göra i vårt kök.

Nu är det några år sedan vi besökte Turkiet sist, att resa dit mitt i högsommaren när fru M har semester är inget vi rekommenderar om man är lite värmekänslig, för då är det hitt i hittan! Vi har oftast rest i maj, juni och då är det istället oerhört behagligt och skön värme. Men det går ju faktiskt att resa via maten också, det har vi ju konstaterat tidigare och när vi längtar tillbaka så är det oftast Köfte som får stilla vår saknad, gärna med ett glas Efes till:


Köfte
500 g färs, lamm eller nöt (vi hade nötfärs)
1 dl mjölk
3 msk ströbröd
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 ägg
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
några drag med svartpepparkvarnen
1 tsk spiskummin
1½ tsk paprikapulver
1 tsk anchichili
2 tsk oregano
1 tsk salt
hackad persilja
Blanda samman ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter.
Rör sedan ner ströbrödsröran i färsen och blanda i alla de övriga ingredienserna också.
Stek en liten bit av färsen och smaka så du är nöjd med smaken.
Forma avlånga köttbullar, typ små miniköttfärslimpor och stek dom i smör och olja några minuter.
Vill man kan man sticka i en grillpinne i varje till serveringen.
Servera med valfria tillbehör, vad vi åt till ser ni på bilden:)

Vitlökssåsen till känns som obligatorisk och vi gjorde vår så här:

Kall vitlökssås
2 dl matyoghurt av valfri sort, vi använder grekisk eller turkisk
1-2 vitlöksklyftor, rivna
ca 2 msk majonnäs
1 msk olivolja
1 msk hackad dill
ev. lite pressad citron
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Låt stå kallt till serveringen.

Nu är vi lite förviddna på er, vart styr ni helst era resesteg? Har ni något favoritland vad gäller "riktiga" fysiska resor och vad gäller resor som går genom köket, do tell!

För vår del så känns det just nu som att vi rest på skidsemester, fast utan skidorna då. Stan är nu helt vit och det är en hel del snö som kommit under dagen. Härligt är det att slippa ösregnet och mörkret som vägrat lämna oss så länge, den där ljuddämpande effekten som snön har är riktigt trevlig för omväxlings skull. Ljuset som går hand i hand med snön är välkommet och gör det lite lättare att stå ut med cykelsvårigheterna som också tyvärr följer med på köpet:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

13 kommentarer:

  1. Nu är ju turkiska liran nere på rekordlåga 2,90 så är det ngn gång det är läge för resa dit så är det nu, allt blir ju superbilligt!
    Älskar också maten i Turkiet, blev riktigt sugen nu när jag läst ert inlägg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju gärna så, vet att vi hade en väldig koll på liran som gärna hoppas upp och ner:)
      Bara ut i köket och stilla längtan då...

      Radera
  2. Ja, lite billigare att resa genom maten. Så kan man ju besöka flera länder under samma vecka..
    Turkiet har jag aldrig besökt. Att resa mitt i sommaren är inget för oss. Alldeles för varmt. Vi var på Korisika i Juli när jag var gravid. Bodde i vatten och under parasoll. Nä, föredrar hösten och sensommarvärmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis så är det, speciellt bra om man vill till många ställen:) Visst är det för varmt i många länder, just därför har vi alltid så svårt att välja vart vi ska bli av eftersom vi är lite begränsade med vår semester till just sommaren... Vi håller tummarna för Mallorca.
      Madeira, Bali och Thailand har varit perfekta "mitt-i-sommaren"-resmål.

      Radera
  3. Gott gott!! Älskar också Turkiet och deras mat. Vi åker faktiskt dit i maj nu då vi firar 20-årig bröllopsdag jag och maken. Just maten är viktig för mig under en resa. Blev lite besviken på Mexico där vi var 3 veckor över jul & nyår då jag trodde de skulle ha godare mat. Den "svenska mex-maten" är ju så god men där på plats upplevde jag den väldigt smaklös.
    SÅ ser fram emot vår semester i maj. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria, så kul att du kikar in igen! WOW, 20-årig bröllopsdag, perfekt att fira med en resa ju - hoppas det blir kanoners. Visst är maten viktig för resan, det är nästan halva resan tycker vi, och då är det så tråkigt när man blir besviken.

      Radera
  4. Ser väldigt fräscht och gott ut! Sommarkänning, vilket behövs i detta ruskväder! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst behöver vi all sommarkänsla vi kan få!

      Radera
  5. Jag har aldrig varit till Turkiet. Men värme saknar jag i detta ruskiga väder som Amsterdam bjuder på. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där värmen saknar vi verkligen också, nu blev det plötsligt vinter och massa snö mitt i allt ihop... Men, men, det kommer - fortare än vi anar:)
      Kramar till dej

      Radera
  6. alltså den där avokadon... hur perfekt ser inte den ut? resten ser också jättegott ut förstås :)

    turkiet har jag aldrig varit i, och nu när snön har kommit är jag inte alls sugen på värme längre. men så är jag ju mycket mer vinter-människa också, när det är snö alltså. i helgen när den töat bort igen så kommer jag nog sitta och hänga med näsan i resekatalogerna igen, eller laga nåt exotiskt ;)

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, helt felfri:) Och vi lövar, resten är gött det också.
      Skönt att höra någon som ser positivt på snön som faller, härligt upplyftande och omväxlande! Även om du sen hamnar i resekatalogerna:)

      Kramar på dej

      Radera
  7. Det tur man kan stilla sin längtan lite genom maten. Det här är helt i min smak. Jag skulle kunna leva på olika sorters färsbiffar med kall sås och grönsaker. Bokmärker detta!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!