lördag 22 februari 2014

Baconlindad ryggbiff med krämig gratäng.

Hoppsan så var det redan lördag minsann! Inte vilken lördag som helst är det, det är den sista för denna månaden och den är härligt vårlig och solig, i alla fall i här nere i Skåneland. Så fort det Mårtenssonska hemmet är färdigstädat och vi bjudit er på dagens middagstips så ger vi oss ut och laddar batterierna. Allt ljus mottages tacksamt!

Något annat vi mottog med stor tacksamhet var det fina hjortköttet som landade i vårt kök för ett tag sedan. Vi har sagt det innan men vi säger det igen, flyttar vi så tar vi med grannen inunder, så är det bara! Bättre viltleverantör går det förmodligen inte att få tag på.
Senaste bit att bli tillagad i köket var den hela ryggbiffen, en oerhört mör och fin köttbit med god smak av vilt. Håkan valde att vippa in biten i rökt sidfläsk, har ni inte det så går det bra även med bacon, framförallt för att köttet ska behålla sin saftighet men naturligtvis även för smaken. Lite inklappning av örter som passar fint det vilda sen krävs det inte så mycket mer faktiskt, ingen mat som behöver krånglas till på något vis:


Baconlindad ryggbiff av hjort  4 port
Ryggbiff av hjort i hel bit, ca 500 g
Salvia, timjan, rosmarin
Rökt sidfläsk i skivor eller bacon
1 stjälkselleri, i mindre bitar
1 röd lök i klyftor
Klappa in biffen med örterna och linda sedan in köttbiten i sidfläsket.
Stick in en ugnstermometer mitt i köttet, lägg över i en ugnsfast form och dra över lite mer örter.
Lägg lök och selleri runt köttet i formen och ställ sedan in formen mitt i ugnen på 125 grader.
Låt köttet steka tills termometern visar 62 grader, det tar ca 45 minuter beroende på hur tjock köttbiten är.
Ta ut formen och låt köttet vila under en bit ugnsfolie 10-15 minuter innan du skär upp den.

Till vår köttbit åt vi en blomkålsgratäng med lite broccoli och en krämig ostsås i, det behöves därmed ingen sås utan det räckte gott och väl med ett vitlökssmör till. Naturligtvis går det bra med vilken annan sorts gratäng som helst, eller kanske lite ugnsrostade grönsaker och en god kall sås a'la en yoghurtvariant.


Blomkålsgratäng  4 port
1 blomhuvud med stammen, dela i buketter och skiva stammen
1/2 broccolihuvud med stammen, i buketter och skiva stammen
2 d riven ost med god smak
3 dl grädde
Salt och peppar
vitlökspulver
Ev. osttärningar om ni har det på lager
Blanda samman osten och grädden, smaksätt med salt, peppar och vitlökspulver.
Kok blomkålsbitar och broccolibitar tills de är halvmjuka, häll bort vattnet och låt dom ånga av.
Lägg bitarna i en smord ugnsfast form, häll på gräddröran och gratinera mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 min.


I går var det verkligen inget vidare fint vårväder inte, men då passade vi på att ta en länge planerad tur till Malmö. Fru M var uppe i ottan för ett träningspass och när hon återvände hem så stod frukosten framdukad och väntade, det går alltså ingen nöd på henne inte:)
Storstaden bjöd på fönstershopping och riktig shopping, en påhälsning hos vår goda vän Anne som numera jobbar där inne och förhoppningar om att få träffa George Clooney. Nu var tyvärr inte Mr. Clooney på plats i Nespressobutiken så Mr Mårtensson ägnade sig istället åt trösthandel där inne. Två nya espressokoppar han velat ha sedan han såg dom i den där tv-reklamen för första gången fick följa med hem till kaffeapparaten.

Förutom shopping så passade vi dessutom på att testa vildmarkslivet... 
Och nej, närmare det livet än så här lär vi nog inte komma:)

Ha nu en riktigt fortsatt skön lördag och helg, så ses vi imorgon igen för en ny veckomatsedel!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Gratäng är gott och jag gillar er krämiga version. Ha nu en fin fortsatt lördag. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det och extra krämighet gör absolut inte ont:)
      Kramar till dej.

      Radera
  2. Jag älskar verkligen er humor. Ni måste ha lockat fram fler skratt när ni vildmarkscampade ;-)
    Så himla gott med hjort! Vilken lyx! Jag har fått lite fint rådjurskött som jag ännu inte bestämt vad jag ska göra för något kul med.
    Ha en fortsatt skön helg. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, så kul att höra att vi kan glädja någon - det gör oss glada ju! Och ja, en del skratt men också ett väldigt förvånat ansiktsuttryck från en av personalen i butiken... vad han tänkte vill vi inte tänka på:)
      Ja, det är verkligen en lyx, vi är så tacksamma för våra leveranser och vår leverantör! Rådjur låter ju inte fel alls, du får säkert till något kanongott.

      Detsamma önskar vi dej, kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!