onsdag 19 februari 2014

Färsfyllda paprikor

Så kul att läsa alla era fina kommentarer om vår sushikväll, ni är för härliga, och vi ska se till att Freddy verkligen tar del av alla komplimanger - det var ju faktiskt han som gjorde det mesta av det bästa jobbet.

I dag blir varken fisk eller japanskt här i vårt kök, ingenting som behöver rullas på någon speciell matta eller skivas så där väldigt tunt. Istället blir det en gammal klassiker som känns som att den härstammar från 70-talet någon gång, när vi lägger upp en fylld paprika på tallrikarna. För vår del så är detta en rätt som legat i glömska och ide några år, men som vi båda minns sedan barnsben och då kan ni ju själva räkna ut hur länge sedan det är sen vi åt en fylld grönsak...


Nu behöver det ju inte vara en paprika som fylls och gratineras i ugnen, man kan ju slänga köttfärsen i en aubergine, lök eller zucchini. Vill man vara riktigt cool kan man ju göra som fru M gjorde i barndomens glada matlagningsdagar och gröpa ur en gurka, fylla och bjuda resten av familjen på.
Det finns en uppsjö av olika recept på färsfyllningen, den ni får här är den Mårtenssonska varianten och den är av det lite krämigare slaget. En del ost är det i den, vi gillar den där krämigheten som det ger tillsammans med crème fraichen som vi också blandat ner. Önskar ni en hetare färs så dra i sambal eller tabasco, vill ni ha en vildare smak så kör med rosmarin och krossade enbär tillsammans med lite svamp.

Färsfyllda paprikor    2 port+matlåda
400 g valfri färs, vi använde oxfärs
3-4 paprikor, antalet beroende på storleken
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
torkad basilika, oregano och timjan
hackad paprika från locken som skärs bort
1 stjälk selleristjälk, tunt skivad
2 dl passerade tomater
2 dl riven smakrik ost, vi använde västerbottenost
1-2 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och svartpeppar
Börja med att skära bort den översta delen från paprikorna och gröp ur kärnorna och de vita skiljeväggarna i paprikan. Spara locken som du skär bort och hacka dom lite grovt.
Pensla insidan av paprikan med lite olja och ställ dom sedan på ett ugnsfast fat.
Grilla paprikorna ca 10 minuter mitt i ugnen på ca 200 grader så de börjar få lite färg.
Fräs färsen i smör och olja, tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med någon minut.
Rör ner selleribitarna, paprikabitarna, tomaterna och  kryddorna och låt det puttra en stund.
Rör smman den rivna osten med crème fraiche och philadephiaost och rör ner det i köttfärsen, smaka av.
Fyll paprikorna med färsen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader, ca 20 minuter.
Servera med en god sallad.

Innan tillagningen, ser gott ut redan då:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. åhhh så retro ; ) och så gott : ) kram på er finisar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst känns det väldigt retro, Sofia :)
      Kramar tillbaka till dej!

      Radera
  2. Fyllda grönsaker är en favorit! Ser gott ut. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi kan inte mer än hålla med dig där, nu när vi har återupptäckt rätten!
      Kramar

      Radera
  3. Vad länge sedan jag testade att fylla paprika. Tack för påminnelsen, det måste jag se till att laga snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som här då alltså, varsågod hoppas du gillar påminnelsen :)

      Radera
  4. Tackar! Fyllda paprikor åker direkt in på nästa veckas matsedel!

    SvaraRadera
  5. Något jag återupptäckt är urgröpt småfralla (eller hel franska om man är många) med en kryddig färs med mycket tomat(ketchup)smak, champinjoner osv. som gratineras med massor av smakrik ost över... "Uppfanns" för ca. 40 år sedan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh ja, ännu en smarrig 70-tals klassiker! Den dammar vi gärna av och smaskar i oss.

      Radera
  6. Oavsett ursprung när det gäller tidsålder så är ju det här toppenmat! Tack för påminnelsen! Fyllningen låter jättegod och jag kan nog tänka mig att fylla en stor bifftomat med det här också. Det där med att fylla en gurka vet jag dock inte om jag skulle ge mig på :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det, man kan ju fylla efter säsong så det bör ju verkligen klassas som toppenmat. Vassego, så lite så!
      Gurkan byter vi också väldigt gärna ut och en stor biffig tomat låter hur rätt som helst i våra öron!
      Kramarna till dej, Lotta

      Radera
  7. Det var minsann inte igår man åt färsfyllda paprikor - hur det kommer sig det är en gåta, det är ju så gott ju!
    Ha nu en fin helg- kram till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, samma är det här och vi kan inte för våra liv fatta varför. Det var ju hur gott som helst!
      Tackar, hoppas du har detsamma,
      kramar

      Radera
  8. Hej 70-talet! Det är inte mycket som står sig från den epoken (i matväg), men fyllda paprikor är fina grejer det!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!