Känner ni den i luften? Kärleken alltså, det är ju alla hjärtans dag idag och vart man än har sett de senaste dagarna så verkar det som att det är en dag vars uppståndelse bara växer för vart år. Firar ni dagen på något speciellt sätt, äter extra gott, bjuder någon på en god kaka kanske, skålar i bubbel eller hoppar ni på hela tjotabaletten? Vi hör ju till de som tar alla tillfällen i akt att fira det som kan firas och brukar så göra denna dagen med bubblor i glasen och gärna lite goda skaldjur eller fisk till det. Denna lediga hjärtedag kommer att följa den traditionen plus lite annat smått och gott som passar oss fint:)
Något som kan passa fint en kväll som denna om man firar eller inte, eller kanske i morgon som plockmat framför allehanda tävlingar på tvn morgon, är lite goda smårätter att sätta tänderna i. Vi har två på lager som vi fixade till när vi firade att vi äntligen lyckats besluta oss för att resa till Mallorca på semester. Det kändes då som att tapas var det självklara valet att fira med, lika bra att börja de goda vanorna i tid.
Några av ingredienserna som införskaffades och användes, dadlarna rullade vi in i serranoskinkan, några fylldes först med lite ost, andra inte. De två tapas som hamnar här i dag är av olika slag, en vegetarisk och en på musslor som ska serveras kall. Håll till godo och hoppas det ska smaka:
Fyllda champinjoner
champinjoner med stora fina hattar
ruccolablad, fint hackade
fetaost, smulad
valnötter, fint hackade
salt och svartpeppar
Ta försiktigt bort foten på svamparna och lägg hattarna i ett oljat ugnssäkert fat.
Blanda samman ruccolan, fetaosten och valnötterna, smaka av röran med salt och peppar.
Fyll svamphattarna med röran, låt den gärna gå en bit över kanten eftersom det sjunker samman lite i ugnen.
Gratinera svamparna mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter.
Musslor med tomatröra
400 g blåmusslor
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 schalottenlökar, fint hackade
några kvista färsk timjan
Borsta av musslorna och skölj i kallt vatten, släng de som är spruckna och som är öppna.
Koka upp vatten, vin, lök och timjan och lägg i musslorna och rör om.
Låt koka under lock ca 5 minuter, ta upp och kasta de som inte öppnat sej.
Ta bort den tomma skalhalvan och lägg den andra på ett fat och låter svalna.
Tomatröra
1 dl urkärnade, hackade tomater
1/4 dl fint hackad schalottenlök
1 msk fint hackad persilja
2 msk olivolja
tabasco efter tycke och smak
salt och svartpeppar
½ citron, saft
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Fördela röran på musslorna och droppa på citronsaft,
servera gärna med en bit gott surdegsbröd till.
Så, då skickar vi en riktigt stor kram till alla våra fina läsare och följare både är och där! Vi är så glada och tacksamma för er som hänger med oss i köket, som kommenterar och som läser i det tysta. Vi hoppas att ni får en riktigt fin Alla hjärtans dag och helg och att ni firar, eller inte, precis så som ni själv vill!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Det ÄR egentligen en fånig och väldigt handlarvänlig högtid, men jag tror man behöver en anledning till att fira den här tråkiga årstiden!
SvaraRaderaJa, det är verkligen en ambivalent helg:) Men så länge det man gör känns rätt i hjärtat så är det väl ok, handel eller inte. Och alla firaranledningar tas emot med tacksamhet!
RaderaGlad Alla Hjärtans Dag! Här firar vi med lite smått och gott, så som det oftast blir på fredagar :) Kram!
SvaraRaderaTack, hoppas du hade detsamma! Smått och gott låter ju lovande:)
RaderaKramar
Men ÅH varför gör vi inte tapas ikväll? Daniel är liiite piggare så vi ska försöka oss på att äta mat ikväll (Yey!). Ost och bacon blir det, två Danielfavoriter. På burgare då ;) Ha en trevlig kväll nu, kram!
SvaraRaderaMen ost och baconet såg ju hur gott ut som helst, tapas får ni planera in till nästa vecka, hoppas D känner sig bättre då!
RaderaHa en fin lördagskväll,
kramar
Jag tycker verkligen om plockmat, då kan man ta det man själv vill! Jag firar inte speciellt mycket idag, mer en liten present till sambon och bakning till jobbet :)
SvaraRaderaVisst är det gott med plock, det finns ju hur många godsaker som helst att plocka av.
RaderaTrevlig alla hjärtans dag till er också. Här hemma blev det 6hs pulled pork. Smakade riktigt bra. :)
SvaraRaderaTack ska du ha, pulled pork är gott!!!
RaderaHjärtliga kramar tillber båda finingar!
SvaraRaderaVisserligen tillber jag er, men det var "till er" jag skulle skriva...
RaderaOk, vi blev lite oroliga där men visst, vi kan visst det vara husgudarna:)
RaderaKram till dej också!
Plockmat är ju bara det bästa som finns. Känns som om man kan äta lite extra mycket av det, och det är ju inte så dumt för oss matgalningar..? Mallorca blir det alltså?! Tror ni kommer få det hur bra som helst!
SvaraRaderaKram till er båda.
Men visst är det, vi får bara inte nog och höll på att gå helt agurk när vi såg Plura och Mauro i San Sebastian förra lördagen. Tänkte direkt på dej:) Det måste ju bara vara plockmeckat för sådana som oss! Men Mallorca lär väl också bjuda på en hel del Tapasställen hoppas vi, det bådar gott i alla fall.
RaderaKramar till dej
Jag tycker det är mer kärlek i luften än vår än så länge, så jag tycker gott vi kan fira med lite godsaker.
SvaraRaderaHärligt att ha en resa att se fram emot. De kommer flyga direkt mellan Kalmar och Kroatien längre fram i år och det är jag mer än lovligt sugen på...
Ja nog är det så allt, även om våren har anats en del så försvann det ganska plötsligt... Godsaker antingen som plåster eller att fira, vilket som smakar fint:)
RaderaVisst är det, underlättar lite i grådasket. Kroatien har vi varit inne och snusat på lite grann från och till. Våra bästa vänner är galna i Kroatien och tjatar alltid på oss att vi ska resa dit. Maten och dryckerna ska vara riktigt bra.
Musslorna lät förträffliga, de måste testas! Så roligt med semesterplaner till Mallorca! Dit vill jag med. :) Kram
SvaraRadera