Vi passade på att prova en flaska franska bubblor som Håkan beställt hem
på vinst eller förlust på Systembolaget, Charles de Fère Brut Mérite.
Redan vid första sippen så visste vi att de var en bra chansning herr M gjort, ett friskt och fräscht vin med många bubblor - precis som vi vill ha det.
Detta vinet är gjort precis på samma sätt som en "riktig" champagne görs, Methode traditionelle, vilket innebär att de jäser en andra gång på flaskan (ni ser vad vi lärt oss när vi var på slottsbesök i helgen!)
Lax med ansjovissås 2 port
400 g lax
1 blomkålshuvud i små buketter
1 broccolihuvud i små buketter
10 cm purjolök, strimlad i lite tjockare bitar på ca 1 cm
rivet skal och pressad saft från ½ citron
salt och peppar
Börja med att förvälla purjolöken lite snabbt i kokande vatten så den mjuknar och låt den sedan rinna av.
Stek blomkål och broccoli i olja och smör på låg värme tills du tycket att de är färdiga. Vi vill gärna ha lite tuggmotstånd kvar, men det är en smaksak - någon vill kanske hellre ha dom genomstekta.
Tillsätt den förvällda löken de sista minuterna tillsammans med citronskal, saft, och kryddor.
Stek laxen hastigt på båda sidor, den ska helst vara lite rå i mitten.
Servera fisk och grönsaker tillsammans med såsen.
Ansjovissås
125 g ansjovisfiléer
½ rödlök, fint hackad
2 dl vitt vin
200 g rumstempererat smör i små bitar
pressad citron
salt och peppar
Låt löken mjukna i lite av smöret i en tjockbottnad gryta, utan att den tar färg.
Häll i vin och låt det puttra tills ca hälften återstår.
Tillsätt ca hälften av ansjovisarna (lite beroende på hur mycket/lite du gillar sältan den ger) och mixa såsen med en stavmixer.
Tillsätt smöret, lite år gången, under tiden som du fortsätter att mixa såsen tills den tjocknar.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar, och ev. mer ansjovis om du så önskar.
Servera och njut!
Och hörre ni ni, i morgon är det faktiskt redan torsdag igen (eller fredag beroende på när du hälsar på oss). Är det klokt, det var ju för tusan precis måndag?! Dom där dagarna har en förmåga att susa förbi i 190 och just nu känns det nästan lite extra synd att tiden går snabbt, de här vårdagarna som vi bjuds vill vi ska hänga kvar länge, länge. I dag blev det minsann inte mörkt förrän visarna pekade på nästan halv sju, det är inte alls dumt det om ni frågar oss!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilka fina bilder! Jag instämmer till fullo.. det är måndag-fredag hela tiden svisch säger både helger och vardagar... galet är det hu. Men en sak som är positiv är ju att vi snart ses när det svischar så snabbt, längtar. Kram på er!
SvaraRaderaTack Amy!
RaderaJa visst är det helt otroligt galet som det rullar på, positivt är det absolut när vi tänker på vad som komma skall, längtar gör även vi;)
Kramar tebax
Åh vilket härligt recept! Igår var jag minsann ute på lokal och lunchade och åt flundra med någon liknande sås - fast den kallades ansjovis- och gubbröresås. Potatismos till. Supergott! Och nu kan jag ju luta mig mot ert recept. Kram!
SvaraRaderaTack Kjersi,så kul att du tycker det! Åt ute, jo vi tackar vi:) Låter som en lunch helt och hållet i vår smak, hoppas att såsen blir smarrig indin version som vi ser fram emot att läsa om.
RaderaNi är så kreativa! Anjovis gillar jag - och det får gärna smaka mycket! Kan ha det på äggmacka också!
SvaraRaderaVist är ansjovis en smarrig smaksättare, och på en äggmacka - ja tack!
RaderaKul idé med ansjovissås! Inspiration att förnya en klassisk lax.
SvaraRaderaEn fråga bara från en lite oerfaren kock....ska man ha med spadet från ansjovisen i såsen?
/Ingrid
Spadet från ansjovisen får man göra precis som man vill med, det går jättebra att smaksätta lite extra med om man vill ha ännu mer sälta isåsen. Lite av en smaksak alltså:)
RaderaJag vet, tiden bara flyger iväg nu för tiden! Hjälp! Var hittar man pausknappen?!?!
SvaraRaderaEller hur?! Och du, hittar du knappen så hojta till!
Radera