Säkert funkar det med andra sorters ostar också, vi kan tänka oss att en röra av Philadelphiaost och riven Västerbottenost blir fantastiskt, eller varför inte testa med någon form av mögelost om man gillar det? Endast fantasin och den egna smaken sätter gränser för vilka ostkombinationer som kan användas.
Förutom dubbelost så hittar ni även färska basilikablad i fyllningen, även den lätt att variera efter behag och tillgång. För de av er som gillar soltorkade tomater kan det vara ett hett tips att pilla ner några strimlade sådana också, i vårt kök lär det aldrig hända efter som frun har en avig inställning till just den sortens tomater:)
Ja, som ni säkert märker helt på egen hand så kan en köttfärslimpa varieras nästan i det oändliga, här har ni en av våra kreationer:
På tallriken hamnade en rejäl kladd coleslaw, gjord efter detta receptet, och råstekta grönsaker blandat med ruccolablad och hyvlad parmesanost över - så gott!
Ostfylld köttfärslimpa 2 port + matlåda
400 g köttfärs
1 ägg
salt och svartpeppar
torkad oregano, basilika och timjan
2 vitlöksklyftor, rivna
1 stor boll mozzarellaost
parmesanost
färska basilikablad
½ citron, rivet skal
salt och svartpeppar
baconskivor
Blanda samman färs, ägg, kryddor och vitlök till en smet.
Bred ut köttfärsen på en bit plastfolie så det blir ett jämntjockt lager.
Skiva mozzarellan och lägg den på färsen, riv över rejält med parmesanost, strö över citronskal och basilikablad.
Salta och peppra.
Rulla samman färsen med hjälp av plastfolien till en limpa och tryck samman ändarna noga så inte osten läcker ut.
Lägg köttfärslimpan i en ugnsfast form som du oljat i botten och lägg baconskivorna på limpan.
Stek mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, innertemperaturen ska vara 70 grader när det är klart.
Servera med valfritt tillbehör.
Rejält med ost ska det vara:)
Från ost och färs över till kvällens middag, inte helt överraskande har vi spisat fisk - det är ju faktiskt tisdag - och kanske inte helt chockerande så var det en sill som hamnade i Mårtenssons magar. Ja, en och en, det var ju så klart flera:)
Allt lagat från höften, dvs inget recept att följa utan istället så höftades det lite av vad som fanns i kyl och frys. Resultatet blev häpnadsväckande smaskigt och som tur var så fanns det både papper och penna till hands vid spisen för ovanlighets skull. Snart kan vi alltså lägga till ytterligare ett finfint recept på en god middag med sillarumpor, eller strömming om ni så föredrar.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Ost är så gott och det kan man inte få för mycket av, eller? Kram!
SvaraRaderaJo ja men dubbelt upp med ost tackar smaklökarna aldrig nej till! Köttfärslimpa var det längesen jag gjorde nu, det får det bli snart! Åtminstone med en sorts ost :D
SvaraRaderaOst kan man sällan få för mycket av. Köttfärslimpa får jag nog göra snart. Det är ju smarrigt!
SvaraRaderaAllt som är dubbelt är väl gott eller? ;)
SvaraRaderaStor kram till er fina!
Jäsiken vad gott det där ser ut, jag är ingen ostfantast men just mozzarella är jag svag för!
SvaraRaderaDet kan aldrig blir för mycket ost! Jag kombinerar mer än gärna både två och flera sorter!
SvaraRaderaSom ovan köttfärslimpsproducent går det inte nog att poängtera att tiden är viktig (graderna) min blev hård som kavring. "Täta så att inte osten rinner" var också ett råd som skulle tagits på större allvar..
SvaraRaderaSå kan det gå, Patrik:) Du får göra som Håkan brukar säga när vi inte når hela vägen fram och det skiter sej, "Gör om, gör rätt", bättre lycka nästa gång!
Radera