Då var det åter dags för lite vildare tag här i Mårtenssons kök och även denna gången är det hjort som ligger på tallriken. Vi har tidigare bjudit er på hjortfärsbiffar med stomp och ginbär som ni hittar här, en baconlindad ryggbiff som finns här och idag är turen kommen till steken.
Herr Mårtensson är för tillfället väldigt förtjust i att rimma och då menar vi inte rimma med ord vid sitt bord, när han lagar mat till våra fat:) Nej, det han gör är rimmar kött på kors och tvärs.
Han lägger det ena efter det andra i salta bad och helst så ger han köttbitarna även en spruta innan de blötläggs. Sprutan är en så kallad marinator, men det går så klart att använda sej av en "riktig" spruta också om man har det liggande i köksskåpen!
Hjortsteken gick inte säker den heller, först en dos saltvatten från sprutan innan den fick spendera natten i saltvattensbadet. Vad gör då den där saltlagen? Jo, dels så blir köttet mörare och det är väl alltid är välkommet, dels så blir det saftigare - inte heller det är någon nackdel:)
Hjortstek
1 k hjortstek, ytterlår
Rimlag
9 dl vatten
1 hg grovsalt
1 msk socker
timjan rosmarin salvia
svartpepparkorn
Kok upp alla ingredienserna och låt det sedan svalna.
Spruta in lite av lagen här och var i köttet, lägg det i lagen och låt det ligga i kylen 1 dygn.
Har man ingen marinator så låter man köttet ligga i lagen 2 dygn istället.
Ta upp köttbiten från lagen och låt det rinna av.
Krydda med samma örter runt om hela steken och lägg den i en ugnsfast form.
Stick in en köttermometer mitt i köttet och tillaga det mitt i ugnen på 125 grader.
När termometern visar en innertemperatur på 68 grader tar du ut steken och låter den vila under folie ca 15 minuter innan du skär upp den och serverar.
Kall sås till hjortstek
2 dl crème fraiche
2 msk Dijonsenap
3 msk majonnäs
fint hackad persilja
salt och peppar
Blanda samman crème fraiche med majo och dijonsenap.
Rör ner persiljan och smaka av med salt och peppar.
Låt såsen stå kallt någon timme innan serveringen.
Är ni sugna på att prova rimma kyckling så hittar ni ett oerhört gott recept här, vill ni laga till en rimmad oxbringa från början så ser ni hur det går till här.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Så gott det låter! Kanske ska också ge mig på att rimma själv! :)
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Tackar:) Klart du ska testa, det är ju hur lätt som helst!
RaderaKramar till dej
Er blogg är en guldgruva där ni bjuder på så mycket gott att jag helst vill packa ihop från jobbet, springa hem och slita fram grytorna ur skåpen! Jag känner mig också lite vild nu...
SvaraRaderaGinbär har jag inte provat men förhoppningsvis är det inte för sent ännu. Den där sprutan har jag också men konstigt nog har jag knappt använt den. Kanske har jag haft för tjock marinad i den, för den är rysligt trög...
Torsdagskramar till er båda vildingar!
Vild och vacker! Vi niger, bugar och tackar för komplimangen Erika. Härligt att det uppskattas och att våra recept och tips inspirerar:)
RaderaNope, det är aldrig försent för ginbär, möjligtvis kan det vara för tidigt någon gång under dagen.
Fredagskramar till dej.
OJ så gott! Jag måste börja äta mer vilt. Ha ha säger jag till mig själv jämt när ni har bloggat vilt. Sen så blir det liksom aldrig av... Men plötsligt händer det väl!
SvaraRaderaTrevlig helg mina vänner!
Det måste du absolut göra Kim, vilt passar fint till vildingar:) Vi får väl komma upp med lite till dej, så blir det säkert av:)
RaderaDetsamma till dej, vännen