Det hela är hur enkelt som helst, pajformen fylls med önskad fyllning och en klassisk äggstanning vispas samman och hälls över. Därefter åker härligheten in i ugnen och en halvtimme senare kan du sitta ner vid dukat bord och njuta. Tänk bara på att låta pajen stå ett par minuter innan du skär upp den så den får en chans att sätta sej, inte vid bordet då alltså utan att sätta sej tillrätta i formen, annars så blir det inte så snygga bitar uppskuret. Inte för att det påverkar smaken, men det är ju alltid trevligare att äta mat som inte ser ut som ett haveri...
Räkpaj med sparris
5 ägg
3 dl vispgrädde (eller 2 dl grädde och 1 dl mjölk)
2-3 dl riven smakrik ost, vi använder västerbottenost
salt och peppar
½ citron, rivet skal och lite saft efter smak
hackad dill
400 g skalade räkor, låt gärna räkorna marinera i pressad citron någon timme i kylen innan pajen lagas.
1 bunt grön sparris
Smörj en pajform, 24 cm i diameter, med smör.
Låt räkorna rinna av ordentligt innan du lägger dom i pajformen.
Vispa samman ägg, grädde, ost, salt, peppar, rivet citronskal och dill, pressa i citronsaft.
Häll äggstanningen över räkorna och lägg på sparrisarna.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och låt den stå någon minut innan du skär upp och serverar, gärna med en sallad och en klick löjrom eller annan röd rom till.
Till pajen drack vi kolsyrat vin från Sydafrika av färgen rosa:
We likie bubblor!
Alltid lika kul att testa nya sorter, tycker vi,
och detta är det senaste förvärvet på den Mårtenssonska testlistan.
Krone Rosé Cuvée Brut, nr 7899 i systembolagets beställningslista, för 99 riksdaler.
Gott? Absolut, helt i vår smak visade detta sej vara.
Varken sötsliskigt eller surt, däremot friskt och fräscht och det satt som en keps till pajens smaker.
Varken sötsliskigt eller surt, däremot friskt och fräscht och det satt som en keps till pajens smaker.
Så stundar åter en helg och hur det artar sej vet vi absolut ingenting om, frun har en liten förkylning att tampas med och det snyts och hostas vart om vartannat. Vi hoppas att vädersiarna har rätt när det förutspått varma dagar och kan de fixa så att den eviga blåsten lägger sej så blir vi ännu mer tacksamma:)
Nu önskar vi er alla en riktigt härligt helg, må den bli precis så som ni vill ha den!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Jag gillar pajskal, men tycker att det är gott också så här utan skalet. Imorgon firas kungen här i Amsterdam och det är den enda dagen då man får sälja saker ute på gatan utan att behöva betala skatt eller utan lov. Så ugnen har gott varm hemma hos oss. Jag har bakat kanelbullar och chokladcookies. Så imorgon står jag ute och säljer :) Kram och hoppas Ankis förkylning snart blir bättre!
SvaraRaderaSå kul det låter, kan tänka att stans gator är proppade med folk som köper och säljer! Vilket bra tips förresten, låter som något att hålla i minnet till nästa vår:)
RaderaTack, den har bara blivit bättre,
kramar till dej och lycka till med försäljningen
Hmmm....kanske pajomelett!? Gott låter det iaf. Jag gillar ju pajskal. Skålar gör jag gärna i rosa bubblor. Trevlig helg!
SvaraRaderaJa du, nästan så ju!
RaderaTackar, hoppas du har detsamma!
Jag älskar sparris! det ser läckert :)
SvaraRaderaSå härligt, tack!
RaderaMånga som är förkylda nu, usch! Stackare! Jag har klarat mig, men har istället reagerat en del på pollen, vilket jag aldrig gör annars. Mycket märkligt! Hoppas att ni får en alldeles ljuvlig helg trots förkylning! KRAM!
SvaraRaderaJa, men det är ju så det är, snörvel och host överallt! Verkar som den där pollenen är makalös i år, det var tydligen en stor invasion nu i veckan och många som vanligtvis inte reagerar gjorde det då!
RaderaVi hoppas ni får detsamma,
kramar till er
Mmm...så gott och så fräscht! Riktig mat för våren! :)
SvaraRaderaHa en toppen helg!
Kramar!
//Lana
Men visst, perfekt vårmat!
RaderaHoppas du får detsamma,
kramar
Åh vad gott! Sparris är favoritgrönsaken. Och om ni inte provat ett vitt vin på Savignon blanc-druvan till sparris tidigare så är det ett hett tips.
SvaraRaderaHa nu en skön helg!
KRAM
Men visst är sparris så gott, vi frossar som bara den just nu. Vilket bra tips Ann-Sofi, det tackar vi för!
RaderaHoppas du har detsamma,
kramar
Skal eller ej, bara det är sparris i! Gud så gott, och så fin färg på bubblet!
SvaraRaderaHoppas ni får en bra helg, trots förkylning.
Kram
Absolut, sparrisen är icke att förglömma, väldigt viktig känns den när det är räkor på g:)
RaderaTackar, det verkar bli så,
kramar till dej Kim!
Vilken underbar paj, den skulle passa mig perfekt! Sparris är en favorit hos mig :) Härligt med lite vårkänslor måste jag säga!
SvaraRaderaTack, så kul att du tycker det! Och vårkänslor är aldrig fel:)
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här pajen låter verkligen som en riktig hit som gör succé. Tror att den kan passa ypperligt nu till valborg!
SvaraRaderaHa det gott och njut av det underbara vädret! Soliga kramar
Så kul att höra, Helena!
RaderaTack, det har varit en fantastiskt fin helg,
hoppas du också haft det fint, kramar
Oh, ännu ett bubbel vi inte har testat! Såg att Rotari kommit med en ny torrare vit variant som jag tänkte beställa, så då kan jag beställa en flaska även av denna.
SvaraRaderaRotaris nya har vi inte sett, det måste vi ju kolla efter, deras andra är testat och klart godkänt:) Så då byter vi tips då? Bytt, bytt! Detta kommer säkert att falla dej i smaken, vi brukar ju som bekant dela den... En oöppnad flaska väntar på oss i kylen, tänkte planera in den till väntande långhelg.
RaderaVilken fin blogg du har, massor av härliga recept
SvaraRaderaTack, det gör oss så glada!
RaderaSparris är gott och räkor är gott. Bubble är också gott och egentligen den enda dryck jag tycker passar till sparris, förutom vatten då, men det är ju så träääligt! Hoppas at Anki mår bättre och att solen fortsätter att skina på er. Stor kram - ha en fin vecka!
SvaraRaderaJapp, och japp, och japp!
RaderaAnki mår bättre, tackar, hostar som en galning men annars ingen fara.
Du också, vännen, kramar
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera