fredag 25 april 2014

Räkpaj med sparris och rosébubblor.

I dag tänkte vi bjuda er på en måltid med tillhörande dryck som båda två känns lite mer åt det vårliga hållet. På tallrikarna ligger det en skalad räkpaj med sparrisar och i glasen bubblar det ett rosa sydafrikanskt vin. Att pajen är skalad betyder helt enkelt att det inte ligger något pajskal i pajformen, istället äter man bara pajfyllningen - perfekt om man är som fru Mårtensson och inte alls gillar skalet utan oftast pillar bort det. Här slipper man alltså att pilla bort pajskalet, den är redan skalad:)


Det hela är hur enkelt som helst, pajformen fylls med önskad fyllning och en klassisk äggstanning vispas samman och hälls över. Därefter åker härligheten in i ugnen och en halvtimme senare kan du sitta ner vid dukat bord och njuta. Tänk bara på att låta pajen stå ett par minuter innan du skär upp den så den får en chans att sätta sej, inte vid bordet då alltså utan att sätta sej tillrätta i formen, annars så blir det inte så snygga bitar uppskuret. Inte för att det påverkar smaken, men det är ju alltid trevligare att äta mat som inte ser ut som ett haveri...

Räkpaj med sparris
5 ägg
3 dl vispgrädde (eller 2 dl grädde och 1 dl mjölk)
2-3 dl riven smakrik ost, vi använder västerbottenost
salt och peppar
½ citron, rivet skal och lite saft efter smak
hackad dill
400 g skalade räkor, låt gärna räkorna marinera i pressad citron någon timme i kylen innan pajen lagas.
1 bunt grön sparris
Smörj en pajform, 24 cm i diameter, med smör.
Låt räkorna rinna av ordentligt innan du lägger dom i pajformen.
Vispa samman ägg, grädde, ost, salt, peppar, rivet citronskal och dill, pressa i citronsaft.
Häll äggstanningen över räkorna och lägg på sparrisarna.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och låt den stå någon minut innan du skär upp och serverar, gärna med en sallad och en klick löjrom eller annan röd rom till.


Till pajen drack vi kolsyrat vin från Sydafrika av färgen rosa:

We likie bubblor!
Alltid lika kul att testa nya sorter, tycker vi, 
och detta är det senaste förvärvet på den Mårtenssonska testlistan.
Krone Rosé Cuvée Brut, nr 7899 i systembolagets beställningslista, för 99 riksdaler. 
Gott? Absolut, helt i vår smak visade detta sej vara.
Varken sötsliskigt eller surt, däremot friskt och fräscht och det satt som en keps till pajens smaker. 

Så stundar åter en helg och hur det artar sej vet vi absolut ingenting om, frun har en liten förkylning att tampas med och det snyts och hostas vart om vartannat. Vi hoppas att vädersiarna har rätt när det förutspått varma dagar och kan de fixa så att den eviga blåsten lägger sej så blir vi ännu mer tacksamma:)
Nu önskar vi er alla en riktigt härligt helg, må den bli precis så som ni vill ha den!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Jag gillar pajskal, men tycker att det är gott också så här utan skalet. Imorgon firas kungen här i Amsterdam och det är den enda dagen då man får sälja saker ute på gatan utan att behöva betala skatt eller utan lov. Så ugnen har gott varm hemma hos oss. Jag har bakat kanelbullar och chokladcookies. Så imorgon står jag ute och säljer :) Kram och hoppas Ankis förkylning snart blir bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul det låter, kan tänka att stans gator är proppade med folk som köper och säljer! Vilket bra tips förresten, låter som något att hålla i minnet till nästa vår:)
      Tack, den har bara blivit bättre,
      kramar till dej och lycka till med försäljningen

      Radera
  2. Hmmm....kanske pajomelett!? Gott låter det iaf. Jag gillar ju pajskal. Skålar gör jag gärna i rosa bubblor. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, nästan så ju!
      Tackar, hoppas du har detsamma!

      Radera
  3. Jag älskar sparris! det ser läckert :)

    SvaraRadera
  4. Många som är förkylda nu, usch! Stackare! Jag har klarat mig, men har istället reagerat en del på pollen, vilket jag aldrig gör annars. Mycket märkligt! Hoppas att ni får en alldeles ljuvlig helg trots förkylning! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det är ju så det är, snörvel och host överallt! Verkar som den där pollenen är makalös i år, det var tydligen en stor invasion nu i veckan och många som vanligtvis inte reagerar gjorde det då!

      Vi hoppas ni får detsamma,
      kramar till er

      Radera
  5. Mmm...så gott och så fräscht! Riktig mat för våren! :)
    Ha en toppen helg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, perfekt vårmat!
      Hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Åh vad gott! Sparris är favoritgrönsaken. Och om ni inte provat ett vitt vin på Savignon blanc-druvan till sparris tidigare så är det ett hett tips.

    Ha nu en skön helg!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är sparris så gott, vi frossar som bara den just nu. Vilket bra tips Ann-Sofi, det tackar vi för!
      Hoppas du har detsamma,
      kramar

      Radera
  7. Skal eller ej, bara det är sparris i! Gud så gott, och så fin färg på bubblet!
    Hoppas ni får en bra helg, trots förkylning.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, sparrisen är icke att förglömma, väldigt viktig känns den när det är räkor på g:)
      Tackar, det verkar bli så,
      kramar till dej Kim!

      Radera
  8. Vilken underbar paj, den skulle passa mig perfekt! Sparris är en favorit hos mig :) Härligt med lite vårkänslor måste jag säga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du tycker det! Och vårkänslor är aldrig fel:)

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Den här pajen låter verkligen som en riktig hit som gör succé. Tror att den kan passa ypperligt nu till valborg!

    Ha det gott och njut av det underbara vädret! Soliga kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, Helena!
      Tack, det har varit en fantastiskt fin helg,
      hoppas du också haft det fint, kramar

      Radera
  11. Oh, ännu ett bubbel vi inte har testat! Såg att Rotari kommit med en ny torrare vit variant som jag tänkte beställa, så då kan jag beställa en flaska även av denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rotaris nya har vi inte sett, det måste vi ju kolla efter, deras andra är testat och klart godkänt:) Så då byter vi tips då? Bytt, bytt! Detta kommer säkert att falla dej i smaken, vi brukar ju som bekant dela den... En oöppnad flaska väntar på oss i kylen, tänkte planera in den till väntande långhelg.

      Radera
  12. Vilken fin blogg du har, massor av härliga recept

    SvaraRadera
  13. Sparris är gott och räkor är gott. Bubble är också gott och egentligen den enda dryck jag tycker passar till sparris, förutom vatten då, men det är ju så träääligt! Hoppas at Anki mår bättre och att solen fortsätter att skina på er. Stor kram - ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, och japp, och japp!
      Anki mår bättre, tackar, hostar som en galning men annars ingen fara.
      Du också, vännen, kramar

      Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!