Dagens förslag på en matig sallad, passande för varma och lata semesterdagar, knåpade vi ihop förra veckan - ja det var mest Håkan som knåpade faktiskt. Det är en form av kycklingsallad, eller kanske vi ska säga att det är en halloumisallad med tillhörande flädermarinerad kycklingfilé. Kycklingen kan ni servera varm, ljummen eller kall - det är helt upp till er vilket ni föredrar. Har ni hemkokt flädersaft så rekommenderar vi att ni använder den i receptet, den smakar oftast mycket mer fläder än den man köper. Har ni inte tillgång till hemkörd sådan så går det naturligtvis bra att använda köpesaften också, vi kommer inte hem och skäller på er!
500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 msk lökpulver eller 40 g gul lök
ca ½ msk salt
½ dl outspädd flädersaft (helst hemgjord sådan)
1 msk pressad citronsaft
Blanda ihop ingredienserna till marinaden, lägg kycklingen i en påse tillsammans med marinaden och låt köttet gona 1 dygn cirka.
Ta upp kycklingen ur marinaden och tillaga i ugnen på låg värme, vi ställde termostaten på 80 grader och det tog då ca: 2 timmar. Använd gärna termometer som då ska visa 70 grader när köttet är klart.
Halloumisallad
3 tsk fransk senap
3 msk vit balsamvinäger
6 msk rapsolja
salt och peppar
sallad av valfria sorter eller sort
tomater klyftade
färsk grön sparris
gurka
vattenmelon
salladslök
skivad halloumiost
Häll senap, vinäger, salt och peppar i en skål.
Mixa samman med en stavmixer under tiden som du tillsätter oljan i en tunn stråle pö om pö.
Mixa ihop tills du fått en krämig dressing.
Stek halloumiosten gyllenbrun.
Blanda ihop salladen, lägg osten i salladen (eller som vi gjorde servera den sidan om) , klicka över dressing och servera till kycklingen..
Ta våra ingredienser i salladen som ett förslag, byt ut helt efter er smak och tycke. Det viktigaste är dressingen och halloumin, det är liksom de som gör det hela. Och vattenmelonen, den är väl ganska viktig den också i och för sig, den söta smaken från melonen passar nämligen så fint till både osten och dressingen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Flädermarinad till kyckling lät fantastiskt! Tack för inspiration!
SvaraRaderaKram jenny
Detta lät spännande flädersaft har jag i frysen, så detta ska testas:)
SvaraRaderaHar jobbat min sista dag på ett tag nu för nu har jag 5 veckors semester:)
Allt fläderkyckling. Låter som ljuv musik... Måste skrivas opp!
SvaraRaderaNog är det mindre rörelse på bloggande nu, både bland bloggarna själva och besökarna. Det ekar tomt i kommentarsfältet ;)
Trevlig helg på er, kramar!
Vilken spännande smak på kycklingen. Det lät riktigt sommarfräscht. Jag har en massa kycklingfilëer som jag ugnsgrillat ikväll inför morgondagens kalas. Kanske ska testa att låta dem gona till sig i lite flädermarinad.
SvaraRaderaNjut av sommaren och ha det gott! Kramar
Flädermarinad! Vilken grej! NI är alltid så påhittiga och det är därför det är så kul att komma in här gång på gång:)
SvaraRaderaHärligt fräsch mat! Vet inte om jag någonsin marinerat kött eller fågel i fläder, men jag jan tänka mig att det blir gott!
SvaraRadera