Just innan semestern blev vi, tillsammans med några andra svenska matbloggare, inbjudna att delta i tävlingen där man ska ta fram en maträtt som ska matcha ett av vinerna från Cono Sur, rött eller vitt. Vi valde det röda vinet, Cabernet Sauvignon Carmernere och när Håkan såg att etiketten pryddes med en cykel jublade han lite extra, cykelgalen som han är. Cykeln på etiketten symboliserar vingårdens miljötänkande och deras satsning på ekologisk odling, man använder sig faktiskt av just cyklar för att ta sej runt i vingården!
Vi hade funderat ut två olika receptidéer som vi ville prova och hur otroligt det än låter så lyckades vi nästan återskapa båda två från brainstormingen, även utan våra anteckningar! Bäst föll alltså dagens recept ut, lammrostbiff med örtglaze satt som den berömda krocketklubban till vinet, och efter två tillagningar med några finjusteringar blev vi nöjda med slutresultatet:
Lite från sidan...
Lammrostbiff med örtglaze 2 port + matlåda
500 g lammrostbiff
1 kvist färsk rosmarin
10-15 färska myntablad
2 msk flytande honung
½ msk salt
2 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 125 grader.
Mixa örter, honung, salt och balsamvinäger.
Lägg köttet i en ugnssäker form, pensla med glazen och ställ formen mitt i ugnen.
Stek köttet i ca 50 minuter tills innertemperaturen är 62 grader, använd köttermometer.
Pensla köttet några gånger med glazen under tillagningen.
Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter under en bit ugnsfolie.
8 små rödbetor med blast
1 dl valnötter
2 dl matvete
blasten från rödbetorna
1 msk olivolja
½ msk balsamvinäger
Skär bort blasten från rödbetorna, men låt ett par centimeter av stjälken sitta kvar, lägg blasten åt sidan till senare.
Skölj betorna och lägg dom i en gryta med kokande vatten, låt dom koka på medelvärme tills de är mjuka - ca 45 minuter.
Skala de genomkokta rödbetorna, skär dom i klyftor och lägg på ett fat.
Droppa olivolja och balsamvinäger över betorna och låt dom marinera ca 10 minuter.
Koka matvetet enligt instruktionerna på paktet, häll av vattnet och låt vetekornen svalna.
Grovhacka valnötterna.
Skölj av rödbetsblasten.
Blanda samman rödbetor, matvete, blast och valnötter i en skål.
Getostsås
2 dl crème fraiche
150 g getost utan skal
några blad färsk rosmarin
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Mosa getosten och rör samman med crème fraiche.2 dl crème fraiche
150 g getost utan skal
några blad färsk rosmarin
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Hacka rosmarinen och mortla med olivoljan, rör sedan ner det i ostkrämen och smaka av med honung.
Skär rostbiffen i lagom stora portionsbitar och servera med salladen och såsen.
... och det, nästintill, obligatoriska flygfotot!
Må bäste matbloggare vinna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Åhh vd det låter gott! Håller tummarna för er men även för att jag ska få den stora äran att bli serverad denna rätt någon gång av er, mina favoritkockar. Syrran
SvaraRaderaSå gott var det och vi lovar att bjuda hem på det, så fort värmen har försvunnit lite grann!
RaderaLika grymma som alltid! Ser helt fantastiskt gott ut! Inser också hur länge sedan det var jag åt lamm. Får bli ändring på det! Jag borde testa er varmrätt helt klart.
SvaraRaderaVi tackar för komplimangen, och rätt tillbaka till på dej!
RaderaLamm är vi väldigt förtjusta i och det blir en hel del, så gott att lägga på grillen. Testa på du bara, hoppas det smakar.
Åh, så spännande! Kram
SvaraRaderaJa, alldeles fasligt så:)
RaderaKramar
Och vilket bidrag sen! Heeeelt i min smak!
SvaraRaderaLycka till!
Kram
Taaaack, Kim, så kul att det gillas!
RaderaKramar på dej
Oj så gott det låter och det är fint att se att man kan använda blasten från rödbetorna. Kombinationerna i smakerna känns genomtänkta! Kul! Roligt att ni är med och tävlar!
SvaraRaderaTack för komplimangen! Ja, det är ju synd att låta godsaker gå till spillo, både för miljön och för de som ska njuta av maten:)
RaderaOj, oj, oj. Nu blir det hårfint mellan mina favoriter. Mårtenssons kök och Remsans bistro. Oj, vad duktiga ni är på det här. Tänk vad jag önskar att jag hade samma koll på mat och vin som ni har... Och så önskar jag att jag hade koll på getost. Jag vet att det finns olika typer av getost, de som är väldigt kraftiga i smaken till de som är mildare... Men hur vet man vad som är vad?! Jag fegar alltid och byter till brieost men det lär ju inte vara samma sak i recepten...
SvaraRaderaI alla fall. Lycka till i tävlingen!
Kram + kram
Ja, inte blir det lätt inte, kanske kan du slänga en röst på oss båda:) Men Lotta, du har faktiskt koll på en hel massa bra saker som vi inte har den minsta aning om alls så det jämnar ut sej!
RaderaNej, brie här blir nog inte det samma, vilken getost man tar i beror på vilken man föredrar, den lite starkare eller den lite mildare. Crème fraichen mildrar ju ostens smak lite också.
Bock och nig,
kramarna
Så spännande och som vanligt ser er mat så himla god ut. Önskar er lycka till i tävlingen och hojta till så röstar jag. :-) Jag ska testa det röda vinet från Cono Sur, har druckit det vita och den gillar jag jättemycket. /Anna J
SvaraRaderaTack Anna, vilken fin komplimang! Vi kommer absolut att hojta här när det är dags att rösta på vem man nu än vill rösta på:)
RaderaDet vita gillade vi också, inte ofta vi hittar vitt vin i vår smak inte, men vi tyckte det var lite lättare att matcha det röda till mat - förmodligen för att vi mest dricker rött och har mest övning på det:)
Deras viner tycker jag om:) Maträtten verkar helt fantastisk:)
SvaraRaderaHa en bra helg
kram
Ja de föll oss båda i smaken också. Tackar säger vi,
Raderaoch detsamma till er, kramar
Åh, ni är så himla duktiga, maten ser ju otroligt god ut!!! Jag har druckit både det vita och röda "cykelvinet", jättegoda båda två. Nu håller jag alla tummar och tår för er!! Lycka till!👍🍷
SvaraRaderaMen tack Ami, så glada vi blir och lapar i oss komplimangen! Visst är dom goda, passade oss perfekt.
RaderaKramar
Håller tummarna! Ska rösta sen då! Det lät super att ha getostsås tycker jag istället för att smula osten som det "brukar vara" Ser vansinnigt gott ut!
SvaraRaderaKram Jenny
Tack, så glada vi blir. Ja, getost är nog en sådan där vattendelare vad gäller smak verkar det som.
RaderaKramar
Ojojoj, spännande! Ska hålla tummarna, såklart! Hoppas att ni får en superfin helg, här är det kvavt och klibbigt och säkerligen ett åskoväder på intåg. Lite mysigt det med. KRAM!
SvaraRaderaOhyggligt spännande! Vi tackar för alla tummar, det kan behövas...
RaderaJepp, här öser det ner as we speak, men än så länge ingen åska. Fast d et får gärna dundra loss så klibbet försvinner:)
Kramar till er
Skickar ett sent lycka till i tävlingen! Vilken fin rätt! :)
SvaraRadera