Nu tillhör inte vi dom som äter enligt LCHF, vi äter helt enkelt det vi gillar och framförallt det som de Mårtenssonska maggarna och kropparna mår bättre av. Det handlar överhuvudtaget inte alls om viktminskning för vår del, även om det för ena halvan av köket inneburit en lägre siffra på vågen. Hälsan och välbefinnande däremot, det betyder för oss väldigt mycket, och genom att dra ner på framförallt vitt mjöl och socker känner vi en otroligt positiv förändring i vårt välmående. Om det sedan kallas Shicka-Shacka, LCHF, GI, eller Halligalli struntar vi i, att sätta etiketter på vår kosthållning har vi inget behov av.
Att däremot använda ordentliga råvaror och laga mat från grunden är för oss självklart och har alltid varit, vi vill helt enkelt veta vad det är vi stoppar i oss och att det inte är fyllt med en massa (ursäkta språket) mög! Hur sedan andra gör är inget vi styr och ställer över, pekpinnar är inte direkt vad det handlar om Mårtenssons Kök, det som passar en kropp att äta passar inte en annan och det är upp till var och en att hitta rätt balans.
Men nu känner vi att vi svävade ut i periferin lite grann, ni ser ju vad sådana här tankar kan ställa till med:) Nog ordat om mathållning, maggar och etiketter, över till huvudrollsinnehavaren av dagens köksinläggning som alltså är den ack så berömda Västerbottenpajen. Den är ju numera nästintill obligatorisk när det är kräftskiva och det finns säkert en uppsjö av olika varianter. Denna är i alla fall glutenfri och även lchf-ig tack vare att pajdegen är gjord med mandelmjöl och fiberhusk istället för vanligt "traditionellt" mjöl.
Vi experimenterade lite med fyllningen utefter vad som fanns att använda i kylen och det säger vi bara, vilket krämigt experiment det blev! Helt klart den bästa vi fått till hitintills och så klart vill vi därför dela med oss av den till er nu när kräftans tid är här:
Västerbottenpaj med mandelmjöl (pajform 24 cm, ca 6-8 port)
Pajskal
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och häll i ostfyllningen.
Ostfyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
350 g grovt riven västerbottenost
nymald svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och grädde i en skål.
Rör ner ost och peppar och häll fyllningen i formen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och låt pajen stå till sej en stund, ca 30 minuter och servera sedan till valfritt tillbehör.
Sist men inte minst så vill vi tipsa er om ett vitt vin som passar så oerhört bra till sältan i kräftorna, sådana tips kan man väl aldrig få för många av eller hur? Det är det vita cykelvinet från Chile som ni ser på bilden, ett vin som vi faktiskt tyckte påminde oss väldigt mycket om IceWine. Ganska så sött egentligen, men jisses kosses så gott det smakade till klorna och pajen! Cono Sur Bicicleta Gewürtztraminer nr 6680 på systembolaget.
Nu kära läsare, nu återstår bara för oss att önska er alla en fortsatt härlig helg, kräftor eller inte. Lägg gott på era tallrikar, häll gott i era glas och NJUT!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Mm för pajen, men JUMBO-kräftorna får ni behålla i Skåne. Här kör vi havskräftor ;-)
SvaraRaderaPöss!
Hahaha, ja i den mängden ni stoppar i er havskräftor hos er så får vi hålla till godo med JUMBO här nere:)
RaderaPöss po daj osse Malin!
Ostpaj är så gott. Jag har aldrig lagat paj med västerbottenost, men jag har haft i parmesan istället. Kul med det glutenfria pajskalet. Kram!
SvaraRaderaVisst är det, parmesan måste ju vara så mycket enklare för dej att få tag på än västerbottenosten.
RaderaKramar
Bra talat ;-) Pajen ser utsökt ut!
SvaraRaderaTack:) och tack!
RaderaBra skrivet om kost och mat. Jag äter inte enligt någon speciell formula utan vill äta bra mat utifrån så bra råvaror som möjligt, helst ekologiska och svenska så långt som det är möjligt men jag vill inte ge pekpinnar och jag vill absolut inte läsa pekpinnar. Däremot vill jag minska på köttätandet än mer för min egen del så nu när vardagen återgår till det normala så ska jag försöka laga till mer vegetariskt och det ser jag som en spännande utmaning.
SvaraRaderaJag har ännu inte bestämt vad jag ska laga för mat nu ikväll men jag måste säga att jag blir väldigt sugen på västerbottenpaj när jag ser er bild. Har dock ingen västerbottenost hemma men en massa andra ingredienser så jag kan få ihop till en god matpaj. Ha en fortsatt trevlig helg! /Anna J
Tack Anna! Nej, visst är det bäst om alla själv får känna efter hur de vill ha det men också få berätta hur de gör och varför. Sen är det upp till alla och en var att hitta sin egen melodi och dansa efter den:)
RaderaSäkert får du till en god paj,
smaklig spis!
Alla får skriva vad de vill. Är det för mycket predikan så hoppar jag direkt till recepten. :-) /Anna J
RaderaMandelmjöl är riktigt gott i perioder använder jag det rätt mycket:)
SvaraRaderaNu håller jag på att ta slut på kikärtsmjöl det är riktigt gott det med:)
Egen lag till kräftor vilken bra ide, det ska jag testa:)
Ha det gott
kram
Det är gott att baka med mandelmjöl. Att miska lite på kolhydrater till fördel för nyttiga fett är bara bra för hälsa tycker jag.
SvaraRaderaJag håller med om ert utlägg om kosten. Jag äter gärna mat utan vitt mjöl och socker och min magge mår också bättre av det!
SvaraRaderaVästerbottenpajen lät så smarrig så snålvattnet rinner till!
Hälsningar Karin
Bra inlägg :) Även jag undviker vitt mjöl och socker. Denna paj ser underbart god ut!
SvaraRaderaHåhåjaja. Det här med maten orkar jag inte gå in på för den diskussionen har jag haft så många, många gånger. Men jag håller med er, det vet ni ju! Och en glutenfri pajdeg låter ju perfekt till årets kräftor. Paj till mig - kräftor till de andra ;)
SvaraRaderaInstämmer till fullo gällande maten. Alla har vi olika kroppar och vi mår bra av olika saker... jag äter ju mycket raw food (i synnerhet på helgerna) och ja, jag mår faktiskt jättebra av det. Tokigt för vissa och helt rätt för mig! Älskar Västerbottenostpaj så jag ska testa er variant med mandelmjöl kram!
SvaraRaderaBra skrivet! Varför är det så att mat/kost väcker så mycket känslor? Och särskilt vad andra väljer att stoppa i sig. Jag märker att recept och matbilder får väldigt olika uppmärksamhet/reaktioner beroende på vad vilken kategori jag slussar in d i. Allt som klassas som onyttigt slår alltid högst. Märkligt nog. Ja, eller det hemska ordet #guiltfree. Ingen mat ska ge en dåligt samvete eller ångest.
SvaraRaderaTack för ett bra recept på glutenfri ostpaj. Precis vad jag letat efter :D /Maria
SvaraRaderaVarsågod, det var så lite så, vi hoppas den faller i smaken!
Radera