måndag 1 september 2014

Laxgratäng med rotfrukter och ostsås

Dax för lax! Vi kör en allt-i-ett middag här i köket idag, en laxgratäng med rotfrukter och västerbottenostsås blir det och den passar lika bra mitt i veckan som den gör på helgen. Rotfrukterna som vi la i botten av vår gratäng går så klart att byta ut, eller kanske tillsätta någon ytterligare sort. Fänkål passar ju fint till fisk så att t.ex strimla ner även det blir säkert hur gott som helst, ja så länge man gillar fänkål så klart...
Räkorna ovanpå hamnade där mest för att dom fanns över från någon tidigare dags matlagning, vill du kan du lägga ner dom tillsammans med laxen i kryddorna så får de också lite skjuts i smaken.
Västerbottenosten kan du byta ut mot parmesanost om du föredrar det, mängden ost är en smaksak så där får du balansera så det passar dej.

Men nog snackat om receptet och ersättningsvaror, nu tar vi och dyker rakt ner i gratängen!


Laxgratäng med rotfrukter       2 port + matlåda
400 g lax i strimlor
1 tsk salt
2 tsk socker
½ krm svartpeppar
Lägg laxbitarna i en skål, blanda samman kryddorna och rör ner dom i laxskålen.
Ställ laxen kallt några timmar.
4 små potatisar
2 morötter
½ rotselleri
2 palsternackor
10 cm purjolök, tunna skivor
ca 200 g skalade räkor
Sås
½ dl hackad dill
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
3 dl riven västerbottenost eller parmesanost
Skiva rotfrukter och potatis i ½ cm tjocka skivor och lägg dom och purjolöken i en smord, ugnsfast form .
Blanda samman såsen och häll över rotfrukterna.
Ställ in formen mitt i ugnen och gratinera på 200 grader tills rotfrukterna är genomkokta, ca 30 minuter.
Lägg på laxskivorna och räkorna och ställ in formen 5 minuter till i ugnen.
Ta ut och servera med valfria tillbehör.


Hur har ni det efter helgens bravader, vi hoppas verkligen att ni inte har regnat bort. Här nere i våra trakter kom det en faslig massa vatten i går, men för de av er som håller till längre bort mot Malmöhållet förstår vi att mängden som föll här var en piss i Mississippi. På nyheterna igår såg vi flera bilar och bussar som mer eller mindre stod i vatten upp till taken och källare som översvämmat, vi hoppas att ni inte råkat alltför illa ut om ni bor i området!

Mårtenssons helg har varit lite varierad med en långtur på cyklarna, sedvanlig stadstur på lördagen och så matlagning tillsammans såklart. Lördagen bjöd oss på annorlunda köttdetaljer på tallrikarna, ni som följer oss på Facebook fick en liten hint om hur det såg ut, både recept och matbilder kommer inom kort här i köket så att även ni kan ge er ut på spännande ingrediensäventyr:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Gratäng är ju fantastiskt smidigt, gott och bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, perfekt också om man vill ha lite mindre disk:)

      Radera
  2. Ser gott ut! Hälsningar från ett varmt Singapore, kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!