Låt er inte avskräckas av att pajen är en så kallad raw food influerad, det enda konstiga med det är att den inte behöver tillagas i ugnen (om det nu faller under kategorin konstigt?) vilket ju faktiskt egentligen bara betyder att det är ett steg mindre i tillagningen.
Pajdegen gör man av hackade nötter, enligt originalreceptet hasselnöt men vi valde att även blanda i valnötter, och färska dadlar. Detta ger en lite sötare smak åt bottnen som passar så oerhört gott till sältan från osten i fyllningen och de citrusmarinerade rotfrukterna som toppar hela mästerverket. Vilka rotfrukter du väljer att använda är helt upp till dej, vi använde rödbetor, morot och persiljerot.
Tänk bara på att om ni ska ha rödbetor så marinera dom gärna för sej själv annars blir det som ni ser på bilden, rödbetan färgar de andra rotfrukterna röda och så vill man kanske inte ha det. Men det är bara ett tips från coachen, vi lämnar er paj i era händer:) Och förresten, ett tips till, börja med rotfrukterna så kan de ligga i marinaden under tiden som ni gör pajen!
Efter en del små förändringar i receptet, ni vet "gör om gör rätt" så såg resultatet ut så här.
Västerbottenpaj med pajskal av nötter och dadlar
3 dl grovt hackade nötter, vi använde hälften var av hassel- och valnöt
12 färska dadlar
Kärna ur dadlarna och hacka dom grovt.
Blanda samman nötter och dadlar till en massa och tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter.
Fyllning
300 g färskost
300 g riven västerbottenost
10 cm purjolök, fint hackad
salt och peppar
Rör samman färskost, västerbottenost och lök.
Smaka av med salt och peppar och fyll sedan pajskalet med oströran.
Marinerade rotfrukter till topping
200 g rotfrukter av valfritt slag, vi använde rödbeta, morot och persiljerot
½-1 citron, rivet skal och pressad saft
½ dl raps- eller olivolja som gärna får smaka citron den med
1 msk flytande honung
Blanda samman olja, skal och honung och pressa i citronsaft så du får den syra som du vill ha (citroner är ju olika sura, stora och smakerna varierar)
Hyvla rotfrukterna på längden så du får långa tunna skivor som du lägger i marinaden och låter ligga där minst 10 minuter.
Ta upp rotfrukterna från marinaden och lägg dom på fyllningen, servera!
Var inte oroliga för att pajskalet ska vara svårt att få till på något vis, visst är det lite kladdigt men vi kan tipsa er om att det går så mycket enklare om ni blöter händerna lite med kallt vatten innan ni sätter igång. Att dessutom beväpna sej med en slickepott som glider lätt är ytterligare ett hett tips!
Fyllningen är på plats...
... och det är även de marinerade rotfrukterna och det är bara att hugga in!
Vi var lite oroliga att det skulle vara svårt att skära i pajen och få med bitarna upp utan att bottnen havererade, men det behöver vi inte vara. Det gick hur lätt som helst, både att dela i bitar och få med dom utan krångel på tallrikarna.
Så, då hoppas vi att vi kan ha inspirerat någon där ute att prova en ny och lite annorlunda form av Västerbottenpaj. Förhoppningsvis får ni användning av våra tips men har ni någon fundering så är det bara att hojta till så ska vi, helt i vanlig ordning, göra vårt bästa för att hjälpa till!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vad kul med en ny sorts VB-paj! Helrå blir den väl inte med osten (Fast vid närmre eftertanke har jag ingen aning om hur de gör ost egentligen...) men råare och helt klart häftigare! Kan tänka mig sötman från det knapriga skalet till den salta och lite syrliga fyllningen... Mmm!
SvaraRaderaHelrå är den absolut inte, raw food-are äter nog inte "vanlig ost" om vi har förstått det rätt...? Om någon annan är helt 100 på hur det funkar så får ni gärna hojta till!
RaderaJa, det där skalet ihop med osten - det var ju bara givet att det skulle bli succé:)
Vilket toppen recept, tack för det :) Kram
SvaraRaderaVassego Katarina, så kul att det gillas!
Raderakramar
Ska testas för familjen/släkten sim älskar Västerbotten. Mamma heter Bodil, så det var ju ännu mer passande ha ha. Underbar inspiration (som alltid 😉) hälsar Anja (myntan)
SvaraRaderaHallojsan Anja och välkommen får vi väl säga, så kul att du lämnade ett avtryck efter dej här också:) Men, då är det ju som om att det var meningen att du skulle göra pajen till familjen, hoppas mamma Bodil gillar den också!
RaderaTack för komplimangen,
kramar till dej
Det där verkar spännande! Gottegrisen i mig tänker genast att den där botten skulle nog vara knaprig och god till någon form av vit chokladmousse. :-)
SvaraRaderaSå kul att höra, alltid roligt när fantasin sätter i gång och flödar nya receptidéer!
RaderaHar jag dött och kommit till osthimlen? Tror minsann det. Cheeeezus!
SvaraRaderaKan så vara, kan så vara! Kanske något för ostgruppen:)
RaderaOj, det här både ser och låter jätte gott!
SvaraRaderaTack!
Raderagahhh ser sjukt gott ut, på ett bra sätt ; )) mums ni kan ni fina Mårtenssons : ) kram från Hjo Sofia
SvaraRaderaTack finaste Sofia!
RaderaKramar tillbaka på dej!
Ser ju väldigt gott ut! Även om jag har lite svårt för rawfood när det kommer till middagsmaträtter. Det är något som känns bättre i kroppen för min del när inte allt är rått, även om det ena inte behöver utesluta det andra. Pajen är säkert supergod ihop med andra rätter.
SvaraRaderaTackar! Ja, vi tyckte att den passade riktigt bra ihop med laxen som vi åt till, det behövdes liksom ingen sås tack vare ostfyllningen. Kan tänka oss att den säkert skulle passa på en ostbricka också.
RaderaAngående osten, så utesluter man alla mejeriprodukter i rawfood.
SvaraRaderaHäpp, se där ja, tack för att du redde upp det hela, då är den ju inte helt rå alltså.
Radera