måndag 29 september 2014

Vegetariska kikärtsbiffar och ett finfint gratistips!

Häpp! Måndag har vi nu igen och det betyder att den är köttfri i många kök landet över, kanske även i ditt, det där uttrycket "Meatless Monday" har verkligen fått en stor spridning och blivit populärt. I vårt kök kör vi vegetarisk middag minst en kväll i veckan men då under namnet "Meatless Anyday", går bra det med kan vi meddela:) Vår senaste vegetariska utsvävning får ni här, kikärtsbiffar med mynta, sambal oelek och lime: 


Kikärtsbiffar   2 port+ matlåda
2 burkar kikärter
½-1 tsk sambal oelek
½ lime, skal och pressad saft
10-15 färska myntablad
2 äggulor
1 msk fiberhusk
Skölj av och mixa kikärterna i en mixer tillsammans med sambal, myntablad, limeskal och saft.
Rör ner äggulorna och fiberhusken, blanda samman ordentligt och låt det sedan stå ca 5 minuter.
När smeten har svällt formar du den till biffar, skölj händerna i kallt vatten innan så går det lätt.
Stek biffarna i smör och olja, någon minut på varje sida så de bli gyllenbruna och genomvarma.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade ugnsrostade rotfrukter, färsk ruccolasallad och tsatsiki.

För vår del blir det faktiskt inte vegetariskt på tallrikarna förrän i morgon, herr Mårtensson fixade nämligen till vår måndagsmiddag redan igår och den är verkligen allt annat än vegetarisk- nästan så långt ifrån det går att komma faktiskt. Men när det gäller det där med att utforska maträtter och testa gamla recept så måste man göra det när tid finnes och det fanns det igår. Jodå ni läste helt rätt, det var ett gammalt recept som provlagades igår, nästan så gammalt så det kan kallas antikt...:) Ni som hänger med i vårt facebookkök fick se en liten förhandsvisning igår, men innan det visas här måste det först gå igenom den Mårtenssonska kvalitetskontrollen - och den är en tuff en! :)

Ha nu en fortsatt bra vecka allesammans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

9 kommentarer:

  1. Tack för tipset på tidningen, ska genast kika på den!

    SvaraRadera
  2. Så gott, jag ska nog börja tvångsmata sonen med vegbiffar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla, det låter farligt, det sker på egen risk och vi fråntar oss allt ansvar:)

      Radera
  3. Åh, både kikärtsbiffar och tidning ser finfina ut! Här blir det linssoppa och nybakat bröd ikväll, mmmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Du kommer säkert att gilla tidningen, det finns så många kanonrecept i den. Soppa och nybakat, jojo vi tackar vi...

      Radera
  4. Precis, inte alltid det blir på just en måndag, men jag äter också ofta vegetariskt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det behöver ju faktiskt inte vara måndag för att vegetariskt ska smaka bra:)
      Kramar till dej

      Radera
  5. Planen var ju veggobiffar av ngt slag i helgen men det blev visst annat, ska testa ert recept framöver!
    Ha de fint/kram Karin

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!