fredag 17 oktober 2014

En hel höstmeny.

Då trampar vi åter svensk mark igen efter att ha återvänt från några härliga dagar i närmaste huvudstad, Köpenhamn. Vägen dit är ju lite kortare än vad den är till Stockholm och vi reser mer än gärna dit, det kvittar nästan hur många gånger vi varit över - det finns alltid något nytt att upptäcka! Denna gången hade vi bokat in oss på några restauranger som vi haft på önskelistan ett bra tag nu, sådana som vi läst om eller sett på tv, och vi blev inte missnöjda någonstans! En mer utförlig rapport är att vänta, både från hotellen (japp, vi bodde på två olika!) och från restaurangerna, och dessutom har vi några bra tips på affärer som vi lagt en del av reskassan i:)

Men eftersom vi har varit frånvarande under några dagar så tänkte vi idag bjuda er på en hel meny plus ett dukningsförslag, lite som Mårtenssons plåster på såren. Först ut på bordet är matmuffins med västerbottensost och kantareller som vi serverade med en ost- och baconsås. Muffinsarna är bakade med mandelmjöl, alltsåledes är de glutenfria, lagom stora för att bjudas som förrätt nu i svamptider. Såsen ger en både fin smakbrytning och ett lyft åt rätten:


Matmuffins med kantareller och ost  8-10 stycken
200 g kantareller
3 msk smör
salt och svartpeppar
6 ägg
3/4 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottensost
1 dl mandelmjöl
Dela svampen i mindre bitar och fräs i smör i stekpanna tills vätskan avdunstat och svampen fått fin färg.
Salta och peppra svampen och ställ åt sidan.
Vispa upp äggen och blanda ner vispgrädde, mandelmjöl och ost.
Rör ner svampen och fördela smeten i muffinsformar, bäst blir det i smorda aluminiumformar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader 20 minuter.
Servera gärna med en smaskig ost- och baconsås.

Ostsås med bacon
2 dl crème fraiche
½ pkt bacon
1 dl riven västerbottensost
peppar
Vispa crème fraichen med elvisp så den blir riktigt fast, först blir den lös men efter en stund stelnar den och blir fast.
Stek baconet, låt det rinna av på papper och smula sedan ner det i crème fraichen.
Blanda försiktigt ner osten och smaka av med peppar.
Ställ såsen kallt tills servering.


Efter att ha mumsat på goda svampmuffins fortsätter vi i höstlig anda och bjuder på viltkött och potatissallad. Just potatissallad är kanske någon som de flesta förknippar med sommar och grillmiddagar, men vi kan lova er att den passar fint att höstpimpa med hjälp av äpplen och nötter. Rostbiffen kan ni göra av vilket köttslag som helst, men vid denna tiden på året finns det ju gott om färskt viltkött i butikerna, så man kan ju passa på att njuta av det då och då.
Kanske tycker någon av er att viltkött har haft en inälvssmak när ni ätit det, vilket beror på att köttet har stekts för hårt och nått en för hög temperatur. Väljer ni att använda viltkött så är det därför viktigt att ni inte steker på det för länge, håll er till mellan 58 och 60 grader när ni tar ut köttet från ugnen för att få en så välsmakande köttbit som möjligt.

Till middagen passade det fint med svamp, helstekta smålökar och råstekta äppelklyftor.

Rostbiff
1 st rostbiff av valfritt slag á 500 g, vi använde oss av dovhjortskött
1 schalottenlök, fint hackad
rosmarin och timjan
½ msk salt
Klappa in rostbiffen med kryddor och lök.
Lägg biten i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i köttbiten där den är som tjockast.
Tillaga mitt i ugnen på 125 grader tills termometern visar en innertemperatur på 58-60 grader, både för vilt och oxkött.
Låt köttbiten vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär upp den i lagom tjocka bitar och serverar med allehanda goda tillbehör. 

Potatissallad med ost och nötter
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 dl riven västerbottensost
100 g tärnat rött äpple av syrlig sort
1 stjälk blekselleri
3 normalstora kokta potatisar
½ dl hasselnötter och valnötter, rostade och grovt hackade
salt och peppar
Blanda samman crème fraiche, majonnäs och ost, smaka av med salt och peppar.
Rör i de övriga ingredienserna och blanda försiktigt.
Ställ potatissalladen i kylen minst 1 timme, så att smakerna får mogna.

Innan maten kanske man vill bjuda sina gäster på en stänkare och då kan vi tipsa er om en fördrink med härligt höstorange färg. Frysta eller färska björnbär som muddlas med råsocker, en skvätt rom och lime på det, enklare kan de knappast bli. Vill du servera utan alkohol går det också bra, dra på med mer lime för lite mer sting och häll inte i rom så är du där:


Björnbärsdrink 1 glas
3-4 björnbär, gärna frusna
½ tsk rårörssocker
2 cl vit rom
ca ½ lime, pressad saft
fruktsoda
Lägg två björnbär i glaset, strö på socker och pressa över lite lime.
Muddla runt så att björnbären mosas och häll sedan på spriten och låt stå och dra en stund.
Fyll upp med fruktsoda och smaka av med ev. mer lime om du tycker det behövs.
Lägg i några fler björnbär och servera.

Till sist ett litet tips på bordsdekoration. Det finns verkligen hur mycket som helst att dekorera med i matväg och sist hamnade det sallad, majs och kronärtskocka i en trälåda på vårt matbord. Salladen går under namnet prydnadssallad och är köpt på torget i stan, skockan hittar man i de flesta mataffärer och majsen är en återanvändning från förra matbjudningen (läs om den här)

Men efterrätt då, vad är det för meny som inte bjuder på någon efterrätt undrar du kanske? Jodå, visst ska ni få tips på dessert och dom har vi plockat fram från arkivet där det gömmer sej en del skatter som vi inte vill ska falla i glömska. Så håll i er, för här kommer Mårtenssons höstefterrättskavalkad:


Äppeltarte med toffeesås   (stora bilden)
Apfelstrudel med smördeg  (högst upp till höger)
Inkokta päron med ingefära  (blåblommig tallrik)
Enkel äppelkaka  (längst ner till höger) 
Skånsk äppelkaga  (längst ner till vänster)
Muscavadogratinerade päron   (mellan skåningen och glassen)
Äppelglass med havreflarn 

Då hoppas vi att ni är mätta och belåtna och att några av tipsen kan komma till användning. Vi hoppas även att ni får en härlig helg som bjuder på många goda upplevelser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Hörde jag rom? Skål och trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  2. Vilken läcker meny ni bjuder på. Matmuffinsen verkar väldigt goda, så det receptet sparar jag ner för att testa så småningom. Gillar er bordsdekoration med grönsakslådan - så himla vackert med grönsaker. Ha en fin söndag och kram på er! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, säger vi! Kul att du känner för att testa muffinsen, dom var goda och man kan säkert variera dom efter hand som säsongen ändras.
      Visst är grönsaker vackra, det finns mycket att hämta i matens värld:)

      Detsamma till dej Anna,
      kramar

      Radera
  3. Här levereras det inte bara en eller två utan en hel rad lyxiga och makalösa rätter i samma inlägg!
    Härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, ibland plingar det till rejält:) Härligt och tack säger vi!

      Radera
  4. Oj, så mycket gott ni bjuder på.... jag gillar matmuffins så mycket! Finns så många goda smaker som blir fina ihop i dom :) Ni verkar ha haft en trevlig semester också, gott. Stor kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, visst är det gott med matiga muffins Amy! Hur trevligt som helst,
      kramar till dej

      Radera
  5. Vad mycket gott ni frestas med! Ska bli kul att höra om restaurangerna ni besökte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var verkligen lyckade restaurangbesök, håll koll så kommer dom snart.

      Radera
  6. Ojojoj så mycket härliga plåster på såren! Rena rama familjeförpackningen! De där muffinsen ska absolut prövas, och äppelrecept kan man som sagt inte få nog av i dessa tider. Härligt med en Köpenhamnsvistelse. Låter hur mysigt som helst, men ni är välkomna tillbaka in action igen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes som att det var passande. Misstänker att muffinsarna går hem hos dej, vi brukar ju kunna dela smakerna:)
      Tack Kjersti,
      kramar

      Radera
  7. Wow så mycket gott! Spännande potatissallad ni serverade.Definitivt kommer prova den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du gillar det du ser, hoppas det ska smaka!

      Radera
  8. Åh! Jag älskar både menyn och dukningen!

    SvaraRadera
  9. Men så mycket gott och fint! Mmmm, på det!

    Jag vill också åka till Köpenhamn en helg, men har ju inte tiiiiid. Är lite för busy liksom.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Malin! Förvånar oss inte alls att det inte finns tid för Köpenhamn, vi vet nog hur bizzi du är:)
      Kramar till dej

      Radera
  10. Vilken fin dukning och god mat! Gillar stilen och hade gärna varit er gäst:) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir. Du är mer än välkommen, när du vill!
      Kramar

      Radera