måndag 3 november 2014

Majssoppa spetsad med cognac

En dag i augusti fick vi en fråga från en av våra trogna läsare som hade lite problem med en soppa hon brukade göra, det gick inte att få den slät och hon undrade vad vi trodde att det kunde bero på. Vi svarade så gott vi kunde efter dom erfarenheter vi hade, gjorde en kvalificerad gissning och kom med ett förslag vilket visade sej vara en lyckoträff:) Naturligtvis blev vi förviddna på vad det var för en smarrig soppa så vi skrev helt fräckt och frågade om vi kunde få receptet och efter några dagar damp det ner ett mejl med ungefärliga tillagningsanvisningar, gissa om vi blev glada! Sen när vi väl fått tummarna loss och lagat till soppan så blev vi ännu gladare, den visade sej nämligen vara en lyckoträff även den!

Soppan är en vegetarisk variant, passar väl perfekt på en meatfree monday men vi kan garantera att den passar lika perfekt any other meatfreeday också. Ni får ta våra måttanvisningar och smaksättningar som en fingervisning, ni behöver inte följa dom slaviskt utan här har ni en soppa med spelrum i receptet. Anna-Karin som bjöd oss på receptet tipsade om att skvätta i lite konjak eller sherry vilket vi valde att göra och det svängde iväg soppan fint. Det fungerar säkert ypperligt med riven ingefära, citron och koriander om man vill ha en soppa som lutar åt Asien eller kanske prova med Italienska smaker som basilika, oregano och extra vitlök. Din fantasi är det enda som sätter gränserna.

Frågan vi fick var hur man kunde få soppan helt slät och då föreslog vi att prova hälla den genom en grovmaskig sil efter att den hade mixats samman. Det visade sej fungera riktigt bra, men naturligtvis så kan man hoppa över det momentet om man vill ha en soppa med mer textur, smaken blir så klart den samma.

Majssoppa 2 port + matlåda
550 g blomkål, delad i mindre buketter
2 burkar majskorn (165 g avrunnen vikt)
1½ liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök, fint hackad
paprikapulver efter smak
cayennepeppar efter smak
salt och vitpeppar
3 dl grädde
3 msk konjak eller sherry
I en gryta häller du vatten, grönsaksfond, majskorn, blomkål, lök, vitlök och kryddor.
Låt det koka upp och sedan småputtra under lock tills blomkålen är mjuk.
Mixa soppan i en mixer så slät som du får den och häll sedan tillbaka i grytan.
Vill du ha soppan helt slät så silar du den genom en grovmaskig sil ner i grytan.
Tillsätt grädden och konjaken, smaka av med kryddorna och servera.

Vi säger tack till Anna-Karin för att din soppinspiration och för att du bjöd på ditt recept!  Vi hoppas vi kunde inspirera er andra att köra en meatless someday denna vecka, med denna oerhört goda och lätt ihopsvängda soppan.
I morgon är det ett nytt sillarumperecept som skall testas i det Mårtenssonska köket, faller det oss på läppen så kommer det att komma upp i  på bloggen. Sillrecept kan man aldrig få för mycket av, eller hur? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Vegetariskt varje dag i veckan, ja tack! Soppan låter jättegod och så roligt att få recept av en läsare, det var inte illa minsann :) Vänner och familj brukar annars gärna vilja bidra hos mig. Hoppas er vecka startat bra, stor kram till er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, det anar vi att du gillar Amy:) Nej det är verkligen roligt att höra av sina läsare och att dessutom få sådana kanoners recept är grädde på moset!
      Tack, och detsamma,
      kramar

      Radera
  2. Bra sopprecept kan man aldrig få för många av. Jag gör gärna soppor på hösten och vintern och just soppor är lätt att göra vegetariska tycker jag. Kul att få recept av en läsare, ombytta roller så att säga. :-) Ha en fortsatt fin vecka! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det så, soppor är gott och hör verkligen årstiden till.
      Och ombytta roller kan man ju verkligen tala om:)
      Tackar, hoppas du också får en fin vecka

      Radera
  3. Vilket gott recept och värmande med cognac i :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, konjaken gjorde säkert sitt till!
      Kramar

      Radera
  4. Majssoppa låter kul! Majs är ju supergott och säkert i soppa också:)

    Ha en skön onsdag!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul och gott, två flugor i en smäll:)
      Tack och det hoppas vi du osse har,
      kramar på dej

      Radera
  5. Låter jättegott! En liten undring bara. Låter som en rätt stor sats för två personer, kan det verkligen stämma? Hur god den än är! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ehmmm, nä... vi har ju inte fått med vårt vanliga "+matlåda"... tack för påminnelsen Kjersti,
      KRAMAR!

      Radera
    2. Okej, då är jag med på noterna! Kram i retur!

      Radera
  6. Är man obotlig köttromantiker strör man kanske hårdstekt bacon ovanpå ;-)
    Anna-Karin som tackar för värmande ord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade säkert passat alldeles utmärkt, det ska vi minsann ta och lägga på minnet till framtida tillagningar!
      Så lite så, det är du mer än värd, äras den som äras bör.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!