fredag 7 november 2014

Viltgryta med ädelost

God fredag på er alla, hoppas ni har haft en bra start på dagen och att kanske solen har glimmat fram lite hos er också. Vi vet att det är flera av er som fått känna på snön redan, någon som känns väldigt avlägset för oss här nere där termometern visar 14 skuggrader och solen kikar fram bakom de grå. Men höst det är det i alla fall, om inte annat så syns det på marken där höstlöven ligger regnvåta och på våra mattallrikar där det för tillfället ligger en hel del vilt, soppor och grytor.

I dag bjuder vi på både vilt och gryta här i det Mårtenssonska köket, det blir en smakrik hjortgryta med bland annat ädelost, rönnbärsgelé och päronbrännvin fått hjälpa till med smaksättningen. Bli nu inte orolig om du inte har någon päronsprit hemma, det går hur bra som helst att ersätta den med konjak eller gin, men vi hade en skvätt päronbrännvin hemma som vi behövde bli av med:) Har du ingen alkohol så ökar du istället på med buljongen.
Vi valde att ha hjortkött i grytan eftersom det finns en hel del av det i frysen efter senaste leveransen, men så klart går det hur bra som helst att använda andra sorters kött - vilt eller inte. Tänk bara på att anpassa tillagningstiden efter köttslag.


Hjortgryta
700 g ytterlår från hjort eller annat viltkött i små grytbitar
några skivor kallrökt fläsk
1 msk timjan
1 tsk mejram
5 enbär, lätt krossade
2 grovt skivade rödlökar
1 msk vetemjöl
5 dl kalvbuljong
4 msk rönnbärsgelé eller annan gelé
3 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 dl konjak eller päronbrännvin
3 dl grädde
½ msk salt
½ pkt gräddädelost, ca 70 gram
Fräs köttbitarna i en stor gryta i smör, ta i fläsk, lök, timjan, mejram och enbär och låt det steka med några minuter, pudra över mjölet.
Tillsätt buljong, gelé, lagerblad, pepparkorn och konjak, låt det hela koka upp och småputtra under lock ca 40 minuter.
Rör ner grädde och ost och låt det puttra på under lock ytterligare 30 minuter.
Red eventuellt av grytan om du vill ha en tjockare konsistens.
Servera med valfria tillbehör.

Visste ni förresten att det är kladdkakans dag denna fredag? Vi hade inte den blekaste aning förrän vi la märke till att det var ovanligt många kladdekagor i omlopp på både Instagram och Facebook. Tänk att även kakor kan ha en egen dag, inte illa om ni frågar oss - speciellt inte när det är en kaka med chokladsmak:) Dock blir det ingen kladdkaka för vår del idag, inte vad vi vet i alla fall. Men vi har ju en hel del finfina kladdkakor i vårt receptarkiv som vi tänkte plocka fram till er, vem vet - kanske någon av er är sugen på att svänga ihop en?


Chokladkaka bakad med dinkelmjöl (på blå tallrik)
Kladdkaka med smak av lakrits (med hallon som dekoration)
Lite hetare smak med hjälp av chili (uppe i höger hörn)
En vit chokladkladdkaka med massa frukter och bär som topping.
Chokladkladdkaka med chokladglasyr, halligalli säger vi bara! (nere höger hörn)
Och som en liten bonus, för er som kanske inte gillar kladdekaka men som ändå vill njuta av en chokladbomb, varför inte prova en mjölkchokladpaj?

Så där ja, då hoppas vi att ni har fått både ert grytbehov och chokladbehov tillfredsställt här i vårt kök idag.
Vi för vår del ska dra på oss ytterkläder och bege oss ut i det fina höstvädret på en härlig liten cykeltur - det gäller att passa på när det är vindstilla...
Ha en riktigt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Har varken bakat eller ätit kladdkaka idag. Skandal! Får väl råda bot på det i morgon....;)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch Sofie, det ska mer till än så för en skandal:)
      Tack och så hoppas vi du fick detsamma!

      Radera
  2. Åh vad gott med viltkött. Imorgon är jag bjuden på middag hos min syster och det ryktas att hon ska bjuda på älggryta. Hoppas ryktet är sant. :-) Ha en fin helg och kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget dumt rykte, vi hoppas verkligen att det stämde!
      Kramar

      Radera
  3. Höstigt värre! Mysigt!
    Den som ändå hade viltkött i frysen...
    Kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes! Viltkött är vad största delen av frysen just nu består av - inte dumt alls.
      Kramar till dej

      Radera
  4. Calvados och ädelost har jag kombinerat i grytor, men varför inte päronbrännvin. Blir säker typ samma. Låter mycket gott i alla fall! En rikigt god höstgryta med andra ord.
    Kladdkakansdag såg jag att det var, men hade inte tänkt baka någon kaka om det inte var för att även barnen hade uppmärksammat denna dag. Tja, sedan vet ni ju hur det gick med min kladdigare kladdigaste kladdkakan....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, helt rätt tänk där:)
      Jo då, vi såg nog hur det slutade...

      Radera
  5. Vilken smarrig gryta älskar Hjort:) Spännande med päronbrännvin i:)
    Har ett kanon recept på granola fast jag har skrivit musli kolla in här
    http://millashalsoblogg.blogspot.se/2012/07/musli-och-krusbarspaj.html
    Ha det gott
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen inte fel alls. Vi ska genast kika vidare på ditt recept, tack för tipset.
      Kramar

      Radera
  6. Den där kladdkakan firade vi inte alls - skandal!

    Gillar för övrigt kombinationen ädelost och päronbrännvin, tror faktiskt vi har en skvätt i skåpet som skulle behöva användas upp! Får fömedla receptet till Calle så han fixar något för det här hade han utan tvekan gillat. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hä! Inte vi heller faktiskt och det verkar som vi var i gott sällskap:)
      Skicka du vidare till Callen, han kan säkert få till en god gryta!
      Kramar

      Radera
  7. Men lägg av! Himmelrike! Tusen tack för alla fantastiska inlägg med ljuvliga maträtter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, så glada vi blir och så kul att det vi gör uppskattas!

      Radera
  8. Spännande men hjort hörrni det har jag aldrig lagat trots att det är mycket vilt i mitt kök , men jag är himla lugn ;-) Sköt om er i ert fina skåneland, kram Karin

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!