fredag 19 december 2014

Baconsill, en enkel sillinläggning!

Hej hopp i jullådan, nu är köket tillbaka med sill-klådan! ... eller nåt... :)
Sillinläggning är det alltså som ligger på tur denna ljumna decemberdag, för ljummen, det är precis vad den är. Termometern här visar på galna 9 plusgrader och dom där mössorna och vantarna som vi plockat fram känns ganska överflödiga just nu. Snarare behövs det vadarstövlar och sydväst när man ska sticka ut näsan genom dörren, mode a'la fiskargubben med pipan i mun. Ett mode som en av oss skulle uppskatta - i alla fall den där pipan:)

Men tillbaks den där sillburken igen, en burk som baconälskaren förmodligen kommer att lägga beslag på - så vida baconälskaren även gillar sill. För hur tossigt det än låter så är det faktiskt bacon i dagens recept, det tillsammans med pepparrot sätter en riktig god smak på sillinläggningen. Firren som man använder här är löksill och därför är det en av de allra enklaste sorterna man kan gör, det krävs inget förarbete med sillfiléer som ska frysas, skinnas osv. Den perfekta nybörjarvarianten med andra ord!

Finfina ingredienser, ja i alla fall om man gillar bacon och pepparrot!


Bacon- och pepparrotssill
1 burk löksillsfilé, 540 g
1 pkt bacon, 140 g
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk riven pepparrot
1 tsk flytande honung
½ krm nymald svartpeppar
Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av i en sil.
Strimla baconet och knaperstek det i en torr stekpanna, låt det rinna av och kallna på hushållspapper.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs, pepparrot, honung och peppar.
Vänd ner sill och bacon (spara lite till garnering).
Låt sillen dra i kylen ett dygn innan serveringen.


Nu är det så dags för julledighet för den ena halvan av köket, Håkan får allt fortsätta att slita i sitt anletes svett några dagar till, för att på tisdag kväll tacka för i år och ta en välbehövlig långledighet. Håkans jobb innebär ju som mest aktivitet vid denna tiden, den största mathelgen av dom alla. Det är många som vill sätta tänderna i rökt julskinka, några rökta leverkorvar och en och annan grisatasse! 
Ankis jobb är nästan precis tvärtom, barngruppen på förskolan minskar och många går på jullov nu, så fru M stämplar nu ut för att hålla ledigt ett bra tag framöver. Nu ska rygg och revben få sig en lång och välbehövlig vila, det har varit en tuff höst för benen inuti kroppen. 

Hur är det för er del, tillhör ni dom som jobbar några dagar till eller kanske hela julen, eller är det semesterlunken som gäller? 

En kanoners fin fredagskväll och bra helg önskar vi er nu. Och glöm inte bort att ta det lugnt i julruschen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Inte för att jag vet när jag skulle bjuda på sillen men det låter som en otroligt god - och ovanlig - kombination så jag skriver ut receptet direkt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, sill kan man bjuda på när som helst, i alla fall om det är sillgillare man bjuder.) Låter bra, skriv ut!

      Radera
  2. Ett paket bacon i Sverige motsvarar 140 g eller? Här är det för det mesta bara 80 g i och det kan ju vara viktigt för smaken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, ett paket bacon har 140 grams innehåll här. Bra att du hojtade till, vi fixar i receptet.

      Radera
  3. Ni kan finisar😃 kram på er! Er bloggvän i hjo Sofia

    SvaraRadera
  4. Saker med bacon i kan aldrig bli fel tänker jag. Mums!
    Jag jobbar måndag och tisdag i nästa vecka men det ser jag fram emot för det är mysigt att jobba med de få barn som är på fritids dagarna före jul. Vi pysslar, ser på Sunes jul, gör enkelt julgodis, gör snölyktor om det blir snö och bara myser samt det viktigaste av allt - dricker julmust till lunchen. :-) Men efter dessa dagar blir det lååååångledigt och det ska bli skönt.
    Hoppas ni får en bra helg, själv ska jag åka till min pappa idag och julstöka hos honom. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men precis, det är väl så? :)
      Ja, frun här vet vad du menar. De där dagarna innan julen när takten slås ner och gör lite "som man vill".
      Vi hoppas du får en härlig långledighet och att julstökandet hos pappa går bra!
      Kram till dej, Anna!

      Radera
  5. Låter ju väldigt kul och annorlunda. Men gott! Ha en finfin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det en väldigt annorlunda variant, Kjersti, och dessutom väldigt god:)
      Kramar till dej

      Radera
  6. Vi är ju lediga mest hela tiden, jag och Calle, och kommer vara så tills andra veckan i januari när Calle börjar jobba igen. Men innan dess är det ju en massa roligt inplanerat så det tänker vi inte på nu! :=) Hoppas ni får en superfin helg! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Er ledighet låter väldigt bra, we like:) Skönt att ni kan vara henna så länge tillsammans med er lilla Clara, en tid att hålla varmt om hjärtat kan vi tänka oss! Och nej, inte börja tänka på januari redan, nu är det först jul som hägrar.
      Kramar till er, alla tre!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!