Visserligen har vi ju redan lagt upp några förslag till nyårsmeny, dom hittar du här, men tips på lättlagad och smarrig festmat kan man väl aldrig få för många av? Speciellt inte när ni dessutom kan få nytta av eventuella rökta fiskrester som kanske ligger kvar i kylen/frysen sen julfirandet? Det blir en smakrik morotssoppa med både kapris, tabasco och lime på ingredienslistan, den rökta fisken kan man välja precis vilken som, vi har haft både makrill och lax och båda smakar lika bra i!
Morotssoppa med rökt makrill
1 vitlöksklyfta, fint hackad
½ hackad gul lök
3 morötter, tunt skivade
1 msk smör
1 liter kalvbuljong
2 msk kapris
1 krm tabasco
svartpeppar
2 dl crème fraiche
½ lime, rivet skal och saft
200 g varmrökt fisk av valfritt slag
Fräs lök och morötter i smöret i en stor gryta, tills löken blivit genomskinlig.
Häll i buljong, kapris och tabasco och låt det sjuda under lock i 30 minuter, tillsätt limeskalet när det är ca 5 minuter kvar av koktiden.
Mixa soppan så den blir slät och rör ner crème fraiche så soppan blir jämn.
Tillsätt limesaft och peppar, smaka av så du blir nöjd med syran.
Dela fisken i mindre bitar, lägg i och låt soppan bli varm innan du serverar den.
Så är det alltså dags för lillenyårsafton att firas i kväll, det är en egen hittepå-tradition som hängt med oss ett tag och vi firar den med champagne och skaldjur av allehanda slag. I kväll står det en annan smaskig soppa på menyn, en kräftsoppa som vi tipsat er om några gånger tidigare och som vi är väldigt glada i. Dessutom kör vi på hummer med vitlökssmakande Rhode islandsås, något som också hängt med ett tag... Gamla recept som snart är lika antika som vi och som vi gärna dammar av, med andra ord:)
Ha nu en fin lillenyår så ses vi imorgon, hoppas vi. Om så inte är fallet så önskar vi er redan nu ett GOTT NYTT ÅR!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
½ hackad gul lök
3 morötter, tunt skivade
1 msk smör
1 liter kalvbuljong
2 msk kapris
1 krm tabasco
svartpeppar
2 dl crème fraiche
½ lime, rivet skal och saft
200 g varmrökt fisk av valfritt slag
Fräs lök och morötter i smöret i en stor gryta, tills löken blivit genomskinlig.
Häll i buljong, kapris och tabasco och låt det sjuda under lock i 30 minuter, tillsätt limeskalet när det är ca 5 minuter kvar av koktiden.
Mixa soppan så den blir slät och rör ner crème fraiche så soppan blir jämn.
Tillsätt limesaft och peppar, smaka av så du blir nöjd med syran.
Dela fisken i mindre bitar, lägg i och låt soppan bli varm innan du serverar den.
Så är det alltså dags för lillenyårsafton att firas i kväll, det är en egen hittepå-tradition som hängt med oss ett tag och vi firar den med champagne och skaldjur av allehanda slag. I kväll står det en annan smaskig soppa på menyn, en kräftsoppa som vi tipsat er om några gånger tidigare och som vi är väldigt glada i. Dessutom kör vi på hummer med vitlökssmakande Rhode islandsås, något som också hängt med ett tag... Gamla recept som snart är lika antika som vi och som vi gärna dammar av, med andra ord:)
Ha nu en fin lillenyår så ses vi imorgon, hoppas vi. Om så inte är fallet så önskar vi er redan nu ett GOTT NYTT ÅR!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!