Nej vad säger ni, ska vi inte ta och köra på med senap till skinkan vi bjöd på igår? Nu när vi ändå är igång med julematen? Klart vi ska och det blir inte bara en sorts senap, det blir två! Den ena är en så kallad skånsk senap och den är ju självskriven när det är julmat i Ystad. Senap nummer två är faktiskt nästan också självskriven, i alla fall om Håkan får bestämma och det får han (i alla fall ibland). Stark som tusan är tvåan så den gör ni helt på egen risk, vi fråntar oss allt ansvar! Men tro nu inte att den är förenad med livsfara eller rök som pyser ur öronen, nej då riktigt så farligt är det inte. Men gillar ni sån där hetta som svider ända upp i bihålorna, som sticker i näsan och som gör så att ögonen tåras lite grann, då är dunderstark senap förmodligen något för er.
Grov skånsk senap
½ dl gula senapsfrön
½ dl bruna senapsfrön (för rejält stark senap så öka mängden bruna och minska mängden gula)
1,25 dl vatten
½ msk 12% ättika
1 tsk salt
3 msk honung
2 msk neutral matolja
Krossa senapsfröna i en mortel.
Tillsätt vattnet lite i taget så det blir en smet.
Blanda smeten med ättika, honung, salt och olja.
Smaka av och låt sedan senapen stå kallt minst tre dagar innan den serveras.
Smaken mognar ju längre senapen får stå, tycker man att den blivit för stark så går det bra att tillsätta lite vispgrädde när den ska serveras för att mildra smaken lite.
Och så fortsätter vi då med den kanoners starka senapen. Vi kan ju säga som så att fru M. tog en klick för avsmakning, en klick liten som en regndroppe av duggregnsstorlek, och svidet i munnen krävde en hel del mjölk för att försvinna!
Så kom inte och säg sedan att vi inte varnade er:)
Dunderstark senap
3 msk Colemans senapspulver
2½ msk ljummet vatten
½ msk 12% ättika
2 krm salt
3 msk socker
1 msk honung
ca ½ dl neutral matolja
Häll vatten och ättika i en liten skål.
Rör ner senapspulver, salt och socker i skålen.
Tillsätt oljan i tunn stråle under tiden som du kör med en stavmixer. Har du ingen mixer så funkar det även om du vispar riktigt kraftigt istället hela tiden när du försiktigt häller ner oljan.
Nu lovar vi, dyrt och heligt, att ni ska slippa julmaten i morgon här i det Mårtenssonska köket. Dock kan vi inte lova att det inte kommer att handla om något som hör julfirandet till, för det skulle betyda att vi luras och det vill vi ju verkligen inte göra. Speciellt inte nu när tomten håller extra koll på oss, några julklappar vill vi ju faktiskt få:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Ni får nog många klappar, ni goa! Jag gjorde senap lik nr 1 igår men ska göra er tvåa till J! Han gillar starka grejer (mig, hihi)!
SvaraRaderaJulmat är gottigottgott! Kram!
:) Ja du Erika, det får vi allt se:)
RaderaHoppas J. överlever dundersenapen - skyll inte på oss!
Kramar
Senap har jag gjort några gånger, men jag föredrar mildare smaker. Ha en fin dag och vi får hoppas på torrare väder, kanske lite snö? Kram!
SvaraRaderaMildare är fruns melodi här också:)
RaderaJa, torrare väder hade inte varit helt fel. Men snö för vi nog vänta på, termometern visar just nu på 9 plusgrader... galet!
Kramar
Skånsk senap är mitt förstaval till skinkan, men lite (mycket) hetta i senapen kan ju behövas om det blir kallt till jul ;) Hur som haver tror jag, precis som Erika, att ni får många klappar av tomten. Kram!
SvaraRaderaJa, hettan hjälper väl blodcirkulationen så blir det riktigt kallt så får vi väll sörpla i oss av dundern båda två:)
RaderaVi får väl hoppas på det...
Kramar
Hm, inte riktigt säker på var min kommentar tog vägen så jag försöker igen - vi älskar senap i min familj, ju starkare desto bättre! :=)
SvaraRaderaHoppla, den svävar säkert omkring ute i cyberrymden nu:)
RaderaGjorde dunderstark senap i Fredags.
SvaraRaderaMen så stark var den ju inte.
Men god var den.
Så kan det vara, smaken är som baken som bekant :) Vi tycker båda att den är väldigt stark.
RaderaTack för recept på en god senap. Jag följde receptet för dundersenapen. Den blev riktigt lyckad.
SvaraRaderaMvh Danne