Som ni säkert förstår så har vi alltså solen på besök just nu och som att det inte var nog med solsken så fick vi dessutom lite snö igår, minusgrader och ett fantastiskt vinterväder! Vem kunde väl ana det när vi firade julafton i gråväder och 7 plusgrader? Vi hoppas bara att alla ni som kör hem från julfirandet idag tar det lugnt i trafiken, det kan ju vara halt på sina ställen.
Men från julen kör vi vidare, ställer in vår GPS och rattar rakt in i nyårsfirandet! Det är ju visserligen några dagar kvar, men nyårsmenyer har börjats planeras och då ska inte vi vara sämre än att vi bjuder er på godsaksförslag som kan passa fint till nyårsafton. En blandad kompott av både enklaste enkla, och lite mer avancerade saker, snabbfixat och en anings mer tidskrävande, det finns mat för fiskälskaren, köttdiggaren och för er som gillar vegetariskt mest av allt. Det mesta av det bästa går att förbereda i god tid innan gästerna kommer, något som vi i vårt kök gillar.
Men nu kör vi och vi startar vid drinktilltuggen:
Crustader är också en finfin uppfinning när det gäller enkla drinktilltugg, fyll med en god sylt och getost och gratinera eller klicka i kalla röror och servera.
Rostade nötter med olika smaksättningar är överraskande gott, här hittar du två variationer.
Vi svänger av till förrätterna:
Lika bra vad gäller förberett är denna annorlunda västerbottensostpaj där du får användning av eventuella överblivna nötter och dadlar från julhelgen.
Vill man visa sej lite mer på styva linan och stajla i köket så kanske en purjolökstarte kan vara något? Kräver lite mer förberedelser och jobb, men absolut inget svårt eller avancerat sådant.
Färden går vidare mot varmrätterna:
Porchetta är ett väldigt smidigt sätt att servera varmrätt, det sköter sej själv i ugnen under tiden som du sysslar med annat. Man kan fylla köttrullen på många olika vis och vi har två favoriter som vi har delat med oss av här och här.Vill du snajda till det och lyxa på med oxfilé heter vår favorit oxfilé med vitlökspotatis. En suverän allt-i-ett-middag med råstekta potatisar som täcks med skivor av filé som täcks med vitlökssmör... förberedas kan även den!
En annan favorit som vi bjudit våra middagsgäster på några gånger genom åren är denna kycklinggratäng som är sprängfylld med smaker! En allt-i-ett-rätt som du också enkelt förbereder.
Savojkål som fyllts med fiskfärs och dressats med vitvinssås är ljuvligt gott, här hittar du receptet.
Pasta med fyra ostars sås är ett synnerligen smarrigt vegetariskt sätt att fira nyårsafton med.
Och vi går i mål på efterrätterna, dessertmålet alltså:
After eight tårta i cheesecakestil, görs samma dag som den ska serveras, lätt som en plätt!
Marängsviss med limoncello, enklare än så här kan det knappast bli!
Skulle ni nu, mot all förmodan, inte hitta ett endaste dugg som ni gillar bland våra förslag så kanske våra tidigare nyårsmenyer kan vara något att kika på? Förra årets upplaga finner ni här och 2012 såg det ut så här och så här.
Nu ska dessa Mårtenssonare köra vidare ut i julhelgen, vi drar en repa ner om på stan och hoppas verkligen inte att vi krockar med andra shoppingsugna som gett sej ut på rean:) I kväll är det dags för en av annan av våra traditioner när vi styr stegen mot biografen tillsammans med Freddy och bänkar oss framför den allra sista Hobbit-filmen. Tillsammans har vi tre musketörer följt Harry Potters strapatser, Sagan om Ringen-trilogin och nu Hobbit-äventyren, på den stora duken. Vad vi ska göra nu när det verkar som det är över vet vi inte, men vi håller tummarna att det dyker upp en ny filmserie lagom till nästa jul, som vi kan förfölja!
Ha en fortsatt skön julhelg och
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Hualigen vad julen försvann fort! Och nu är det strax dags för nyårsmaten. Tack för alla era goda idéer och recept! Ha de gôtt.
SvaraRaderaVilken härlig inspiration ni bjuder på till nyår. Aftereight-tårtan blir jag sugen på att göra redan imorgon då jag ska få fika-gäster på eftermiddagen och jag fick en aftereight-kartong i julklapp som bara står och väntar på att få bli öppnad. :-) God fortsättning till er båda och ha det fortsatt härligt. Kram! /Anna J
SvaraRaderaPerfekt! Jag ska definitivt spana runt! Jag vill inte ha någon klassisk nyårmeny i alla fall, så mycket vet jag.
SvaraRaderaGod fortsättning på er! Kramar!
Tack för alla tips! Vi har än så länge (som vanligt…) noll koll på vad vi ska laga, får nog sätta mig och titta på det ikväll! KRAM! Och god fortsättning till er båda!
SvaraRaderaSå mycket god mat ni inspirerar med inför nyårsfirandet!
SvaraRaderaGod fortsättning!
Kram
//Lana
Oj så mycket mumsigheter ni bjuder på. Man vill ju ha allt! Hoppas ni får fortsatt fina daga och en riktigt härlig nyårshelg! Här är det minus 15 och snö. Lite för kallt för min smak! Om det håller i sig är jag rädd att varm glögg kommer att locka mer än iskyld champagne vid 12-slaget. Kram!
SvaraRaderaTack, jag tar en av varje! :D
SvaraRaderaOj, så mycket gott! Och så blev jag påmind om porchetta igen. Har fortfarande inte gjort det :-/ Det får bli mitt löfte för 2015, som fisken för 2014 och det lyckades jag ju med :-) Vilken skattkista med recept ni har att ösa ur och dela med er av - tack!
SvaraRaderaÖnskar er ett riktigt gott nytt år och en härlig nyårsmiddag och -fest!
Stor kram + stor kram :-)