tisdag 20 januari 2015

En variant på meatzza, hämtad direkt ur det bruna 70-talet

Pizzatajm!!! Japp, vi tänkte att vi kunde lysa upp denna gråa regniga dag med ett annorlunda och spännande 70-talsrecept på en pizza. En köttfärspizza som passar otroligt bra även så här ca 40 år senare när vi skriver 2015 i almanackan. Receptet har vi letat upp i vår skattkista och tack vare reklambilden på baksidan av tidningsurklippet kan vi datera det till i 70-talskrokarna, den där lådan är som värsta tidskapseln :)

Pizzan påminner en hel del om det där meatzzan som vi tipsade er om i oktober förra året (den hittas här) på så sätt att det finns ingen pizzabotten, färsen vilar istället på en keramikbotten! Det är en sån där allt-i-en-formsmiddag och vi kan väl kalla även denna för en meatzza för enkelhetens skull. I stället för tomatsås och mozzarellaost dekoreras denna med ansjovisar som smälter ner så där härligt gojsigt i färsen och ger en fin sälta. Ovanpå firrarna ligger tomatskivor och på dom ett rejält lager ost. Men ni hör ju själva, det är en middag att dregla över... ja inte rent bokstavligt talat alltså - det stod det inget om i receptet!

Slutresultatet när det kommit ur ugnen, det tjocka ostlagret har smält ner över tomaterna och vidare ner i färsen där även ansjovisen gosat ner sig! 

Köttfärspizza
1 gul lök, fint hackad
400 g färs av valfri sort
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
1 msk dijonsenap
1½ dl gräddfil
½ dl fint hackad dill
½ dl fint hackad persilja
en skvätt kinesisk soja
1 burk ansjovisfiléer
3-4 stora tomater, skivade
riven ost efter behag
Bryn lök i smör i en stekpanna och tillsätt sedan köttfärsen och låt den bryna med, rör under tiden.
Salta och peppra, häll i vatten och senap, blanda om och låt puttra några minuter.
Rör i gräddfil, örter och soja och låt det bubbla upp.
Häll röran i en smord, ugnssäker form.
Lägg ansjovisfiléerna på färsen, därefter tomatskivor och till sist riven ost.
Ställ mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills osten smält och det fått fin färg.

Den brynta köttfärsröran på botten i en form, som ni ser så hade det förmodligen varit bättre med en form med lägre kanter så nästa gång åker det ner i en pajform!

Ansjovisen landar ovanpå färsen 
och det är ingen hemlighet längre att vi älskar de små salta firrarna.
(om det ens var en hemlighet innan...)

Tomatskivor och ovan på dom, ett rejält lager med riven ost.
Vi för vår del föredrar en ost med lite sting i och tar därför Västerbottensost, 
men det är helt och hållet en smaksak. Ta den sortens ost du föredrar! 
Vad man äter till detta? Ja, vi tyckte att en rejäl sallad passade finfint till.

Och ja, det regnar här nere hos oss på kontinenten. Ingen snö så långt ögat når, om man inte räknar den som regndropparna blandas upp med vissa stunder. Men bara si så där en tre mil norr över så vet vi att det ligger ett snölager på marken, tänk så mycket närheten till havet gör för vädret. Men en variant av snö har vi minsann fått här nere, det kikar upp snödroppar i rabatterna och vissa har till och med redan knopp i sej! Vi hoppas att dom får stå i fred från köldknäppar och klarar sej, dom ger oss hopp om att en vår är nära:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

10 kommentarer:

  1. Den här skulle man kunna göra med sojafärs och mycket ost är gott :) Efter ett regnigt december har januari visat sig från sin bästa sida, än så länge. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går helt säkert lika bra att göra med sojafärs och mycket ost ska det vara:)
      Åh, du kan inte ana hur gärna vi hade velat åka ner till dej och dina trakter...
      Kramar

      Radera
  2. Gott, gott! Blev nu sugen på pizza!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, kul att vi kunde inspirera:)
      Kramar till dej Lana

      Radera
  3. Åhhhhhhh! Jag som lagade mat även på det glada 70-talet får verkligen nostalgikickar!! Det där (eller i alla fall något liknande) var ju ett av paradnumren. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, så roligt att det känns igen, Kjersti!
      Kramar till dej .

      Radera
  4. Har jag aldrig testat (är ju född på 70-talet haha ;)) med veg färs men det borde ju funka bra! Frågan är vad jag kan använda istället för ansjovis... kanske kapris för sältan? Får fundera litegrann på det. Vi har haft en del snö och snöande de senaste dagarna... idag regn åter. Stor kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar säkert med vegfärs och kapris borde vara en perfekt ersättning om du inte äter fisk.
      Storaste kramen till dej, Amy!

      Radera
  5. Så gott! Ni kanske även är bekanta med sillbullar och korintsås (det var min farmors specialitet) Fina grejer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, barn av 70-talet som vi är!
      Finfint, helt klart.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!