Carnegie Portern har som sagt gamla anor och när vi letade lite på webben så upptäckte vi att det faktiskt till och med är det äldsta, ännu använda, varumärke vi har här i Sverige. Extra fräckt tyckte herr Mårtensson det var att drycken har importerats till Kuba, att den passar att sippa på till en cigarr visste han ju redan och då är det kanske inte så konstigt att kubanerna också gillar de mörka dropparna!
Svagdrickan har vi haft ännu längre i vårt land och vi som följt Historieätarna genom åren har även följt svagdrickan genom åren, känns det som. Det kan vara lite knepigare att hitta dricka i affärerna nu för tiden och vi tycker faktiskt att den inte smakar som vi minns att den gjorde när vi var glyttar. Anki minns att hon gärna gjorde "drickablanning" när hon var barn och drack det till bruna bönor, Håkan kan absolut inte minnas att han hällde någon mjölk i drickan - han drack den rent:)
Men nog med historieundervisning och anekdoter för idag, nu gör vi ett svanhopp och dyker rakt ner i Portergrytan,
En perfekt gryta som sköter sej på egen hand på spisplattan under tiden som du ligger på soffan, pillar dej i naveln och njuter av söndagsvilan!
1 kilo grytbitar av nöt- eller viltkött
1 msk salt
4 små gula lökar, grovt delade
10 svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk timjan
10 enbär, lätt tilltryckta
50 cl porter och 50 cl svagdricka, eller 1 liter porter
Till såsen
4 msk svartvinbärsgelé
3 msk kalv- eller viltfond
1 dl grädde eller crème fraiche
redning
Bryn köttet med lök och kryddor i omgångar en stekpanna, lägg över i en stor gryta.
Häll portern/drickan i grytan, låt koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½ - 2 timmar, kolla så att köttet är mört.
Ta upp köttet ur grytan, låt resten koka samman ca 5 minuter och tillsätt därefter gelé, fond och grädde och smaka av.
Red av såsen på valfritt sätt och lägg sedan tillbaka köttet och låt det bli varmt.
Den där vintern försvann lika fort som den kom här nere, idag vaknade vi åter upp till gråväder och all den fina vita frosten var borta och med sig tog den solen och den klarblåa himlen! Så vår planerade skogslångpromenad, med tillhörande bänksittning och näsetipparna riktade mot solstrålarna, gick om intet. I stället fick vi dra på både långsånger och mössor för en återvinningstur och en snabbmarsch runt stan där det inte blåser så fasligt mycket.
Väl hemma igen rörde herr M samman en senap som ska överlämnas i present till dagens födelsedagsgris - hipp hurra för farsan Mårtensson idag!
Ha nu en fortsatt läcker lördag allesamman!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Både porter och svagdricka är roliga grejer, för i min mun smakar de båda två skunk som de är, men i mat är de riktigt fina. Man måste väl gilla öl överlag för att kunna dricka det, antar jag ;) Här står en gulasch och puttrar på spisen, men en portergryta r det nog bli framöver. Innan våren är här och värner oss istället för maten ;)
SvaraRaderaJa, det kan nog vara så med en del saker att på egen hand är det svårsmält men tillsammans med andra smaker så funkar det.
RaderaSå gott med gulasch, men våren får väldigt gärna koma och värma oss nu...
Så gott det ser ut och det hade ju verkligen passat bra som söndagsmiddag. Här blir det ugnsstekt lax, pressad potatis, sallad och en kall sås till och det är gott det med. Vilken bra present att komma med - hemmagjord senap. Ha en fin dag! Kram! /Anna J
SvaraRaderaJa, visst är det lite passande för en söndagsdinering? Men fisk, det är ju så gott och det kan vi äta vilken dag som helst, på kors och tvärs:)
RaderaTack Anna,
kramar
Gott, gott, porter ger så härlig och mustig smak! Synd bara att dottern inte den smaken i grytan...
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Ja visst blir det en mumsig smak av portern, men det är också svårt när inte alla gillar smakerna.
RaderaTack Lana,
kramar
Låter som ett gott recept som lämpar sig för lergryta. :)
SvaraRaderaJajamensan, det går säkert helt perfekt ner i en lergryta.
RaderaJa gärna! Vilken tid ska jag komma ;-)
SvaraRadera