onsdag 11 februari 2015

Baconlindade rosépepparbiffar

Vi tänkte köra vidare med mat som kan passa fint till ett hjärtligt firande på lördag, eller om man hellre vill fira att det är melodifestival i bästa delen av Sverige (Skåne) eller om man kanske firar att man står emot alla kommersiella jippon... ja som ni märker så gillar vi det där med att fira:) Middagen passar naturligtvis bra även en tisdag eller söndag, det måste så klart inte vara lördag!

Nu kanske ni undrar hur vi tänkte när vi  när vi valde denna rätt till alla hjärtans dag,och då kan vi berätta för er att vi helt gick på rosépepparns färg. Röd är ju som vi alla vet kärlekens färg och så mycket svårare än så är det inte.
Sen kanske somliga förknippar bacon med kärlek och det lägger vi oss inte i, var och en till sitt.

Som ni ser så var det ingen vidare fotogenisk rätt, men det tog den igen i smaken!

Rosépeppar är en ganska bortglömd krydda, tyvärr tycker vi eftersom den ger en härlig smak, en smak man inte riktigt kan sätta fingret på. Den ger ingen riktig hetta så man kan ösa på rejält med den, såvida man nu tycker den smakar gott förstås!
Biffarna kan du göra på vilken köttfärs som helst, använd den du föredrar.

Rosépepparbiff   2 port + matlåda
500 g färs
1 pkt bacon
2 tsk rosépeppar, krossade
salt
vitlökspulver
2 ägg
Blanda samman färsen med kryddorna och äggen.
Forma till biffar och vira bacon runt varje biff, fäst med tandpetare så det håller ihop under stekningen.
Stek biffarna på båda sidor så de får fin färg och lägg sedan över dom i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen och låt biffarna steka färdigt på 150 grader i ca 20-30 minuter, använd gärna ugnstermometer som ska upp i 70 grader när biffarna är genomstekta.

Rosépepparsås
2 dl vatten
2 dl grädde
1 kinesisk soja
1½ msk kalvfond
1 msk rosépeppar, krossade
Vispa ut pannan med vattnet, tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Låt såsen småputtra 5 minuter och smaka av.

Biffar i storlek av hockeypuckar blir lagom (tror vi, egentligen har vi inte varit så väldigt nära någon hockeypuck för att veta hur stora dom är...)

Stek i smör, rikligt med smör, så smakar det så mycket godare!

En krydda att icke glömma bort!

För övrigt kan vi rapportera att dom första vårtecknen har setts i vår stad, vintergäck, snödroppar och mördarsniglar har dykt upp. Känns som det är lite tidigt, men betyder det att våren snart är här så tackar vi och tar emot. Något att fira även det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Rosépepparn står ganska långt bak i mitt kryddskåp, ska erkännas... Jag får dra fram den snart igen! Till färs och grädde är den ju himla god faktiskt.

    Jag var i Skåne förra helgen och någonstans kring Kristianstad försvann snön. Dock var det så jääääkla kallt, men det berodde mest på blåsten. Höll på att flyga hem till Småland av bara farten ;) Härligt med vårtecken, även om det egentligen är lite väl tidigt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fram med den bara det förtjänar den:)
      Nej här har vi knappast haft någon snö alls, men blåst det har vi massor av var och varannan dag, för och nackdelar att bo vid havet. Och visst är det tidigt, alldeles för tidigt...

      Radera
  2. Jag älskar rosépeppar trots att den kryddan känns himla 1980-tal och era biffar ser galet goda ut. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att fler delar vår kärlek för de små röda!
      Kramar

      Radera
  3. Sist jag lagade något med rosépeppar var faktiskt när jag gjorde ett recept härifrån, biffar i rosépepparsås! Übergott! :=) KRAM!

    SvaraRadera
  4. Åh vad gott det ser ut!!!
    Trevlig helg till dig
    Kram

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Jag gillar verkligen rosépeppar så dessa biffar sparas ner till receptbanken. Gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!