Men nock om väder och vind nu och vidare mot den frukost som de senaste helgerna fyllt våra maggar och lyckats hålla oss mätta en stor del av dagen.
I korgen ligger det glutenfria bovetebullar med frön av allehanda sorter i och i glasen syns den senaste smaken på smoothien vi sörplat i oss. Bullreceptet hittade vi på bloggen Nilla's kitchen men vi har lagt till olika frön i receptet för att få matigare bullar med mera tuggmotstånd i. Fröna kan ni alltså utesluta om det är något ni inte gillar, eller så kan ni byta ut dom efter eget tycke och skafferi.
Det viktiga när ni bakat bullarna är att ni verkligen låter dom bli kalla innan ni hugger in på dom, börjar ni skära i dom tidigare så blir dom klibbiga och klistriga och vem vill ha sina frukostfrallor så? Dom går kanoners bra att rosta och på så sätt få dina bullar varma:)
Dessutom vill vi så gärna dela med oss av ett super duper tricks vad gäller äggkokning! Vi äter gärna kokt ägg när det är ledighetsfrukost som gäller och att dom ska vara löskokta råder det inga delade meningar om i detta köket.
På Allt om Mat hittade fru M en film från America's Test Kitchen som visade hur de hade provat sej fram till det perfekta sättet att koka det perfekta ägget. Jodå, det finns testkök där man sysslar med sådana spännande uppdrag dagarna igenom! Efter att ha sett filmen så var vi naturligtvis tvungna att prova om det fungerade och så klart var det så. Perfekta löskokta ägg blev det, helt i vår smak med rinnig gula och fast vita, mumma i Mårtenssons munnar:)
Glutenfria frukostbullar 15-18 st
50 g jäst
9 dl kallt vatten
1½ tsk salt
420 g bovetemjöl
240 g rismjöl
40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (inte hela frön!)
1 dl solrosfrön
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrön
Smula sönder jästen i en degskål, tillsätt vatten och rör så jästen löses upp.
Blanda samman övriga ingredienser och rör ner dom i degvätskan.
Kör med din degblandare eller degkrokarna på elvispen några minuter, först är degen lös men efter en stund sväller den efter hand som du blandar.
Låt degen vila och svälla 10 minuter.
Forma till bullar, vi brukar få till ca 18 stycken, och lägg dom på bakplåtspapper på bakplåtar. Enklast blir det om du blöter händerna i kallt vatten då och då när du rullar bullarna. Det går även att klicka ut degen med en stor sked.
Pudra över ris- eller bovetemjöl och täck med bakduk.
Låt bullarna jäsa 75-90 minuter, grädda därefter mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Ta ut bullarna och låt dom svalna helt innan du delar dom.
Förvara bullarna i plastpåsar, dom går utmärkt att frysa!
Smoothie med mango och hallon 1 glas
2-3 apelsiner
1 dl mangotärningar
½ dl hallon
1 mogen banan
Pressa apelsinerna och mixa juicen med mangon, hallonen och bananen.
Njut!
Enklaste sättet att få lagom löskokta ägg
Fyll en tjockbottnad gryta med ½ inch = 1½ cm varmt vatten.
Låt vattnet komma i kok och lägg sedan ner äggen.
Lägg på lock och låt äggen koka 6½ minut, varken mer eller mindre.
Ta grytan från plattan och spola kallt vatten över äggen 30 sekunder.
Vi gör faktiskt så här varje gång vi ska koka äggen på detta viset, vi har blivit visa av erfarenheten att här gäller det att inte förlita sej på ögonmåttet...
Det kan tyckas kanske att det är på tok för lite vatten men det är inte själva vattnet som kokar äggen - det är ångan! Inte nog med att dom får helt rätt konsistens, dom spricker inte heller!
Är du nyfiken på att se filmen själv så hittar du den här.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Men just det, det är ju Alla Hjärtans Dag! Vi ska till Malmö och hälsa på några vänner, ska bli så kul! Kram!
SvaraRaderaJa men visst är det, då får ni krama lite extra på era vänner!
RaderaKram från oss
Tack för hälsningen!
SvaraRaderaJag är pigg från influensan igen:) Vilken härlig frukost ni bjuder på. Här hemma köper vi ofta frallor av grövre sort på lördagsmorgonen. Festligt tips det där med äggkokningen och måste absolut testa det. Kramar till er
Så lite så, vassego! Och så skönt att du på benen igen, det kan vara seglivat har vi förstått. Ja, äggkokningstipset ville vi verkligen skicka vidare, hoppas du gillar resultatet.
RaderaKramar
Att löskoka ägg är en konst. Oftast blir vitan rinnig och det tycker jag är gör-äckligt! Jag ska prova ert tips och se hur jag får till det - tack fina!
SvaraRaderaI dag är det kallt i Göteborg igen. Kung Bore har skojat till det med rimfrost under natten och det var attans så vitt på marken. Jag längtar till värmen och våren och även efter er. Men nu har jag börjat nedräkningen - bara tre månader kvar! Kram!
Ja visst är det klöddigt, Erika. Men detta har inte misslyckats än så länge och dom som testat fram trixet kokte ett antal ägg för att lyckas☺
RaderaJajamensan nu är det inte längre kvar, 3 månader är inte länge!
Kramar.
Bröden ser mycket goda ut och jag vill gärna att bröden har tuggmotstånd. Äggen vill ja ha hårdkokta :) Kram!
SvaraRaderaKul att höra, tuggmotstånd gillas även här. Och hårdkokta ägg när det gäller som pålägg med kaviar ☺
RaderaKramar
Vilka snygga brö'n ni har! ;) Har kommit fram till att jag är allergisk mot psylliumfrön och försöker komma på en bra ersättning till det i glutenfria bak. Jag funderar på pofiber men jag har inte provat... Nåväl, bortsett från det så hade jag gärna kommit på frukost hos er! :) Kram!
SvaraRadera😁
Raderaojdå, hoppas att du hittar nåt som funkar istället, pofibrer har vi använt någon gång som ersättning för skorpmjöl i tex köttbullar.
Du är så välkommen så, då fixar vi bullar utan husk!
Det ser så gott och mysigt ut. Frallorna vet jag precis hur goda de är. Vill också ha löskokt ägg, så det där tipset måste ju testas!
SvaraRaderaTack, så glada vi blir! Vi håller tummarna, kika gärna på filmen också.
RaderaPå alla hjärtansdag blir det hotellfrukost. Vi drar till Malmö nästa helg för att gå på mello. Så klart!, ha ha... Men bullarna ska jag testa vid något annat tillfälle. Ser mycket goda ut! Hallon och mango (eller ihop med persika när det finns) är en favorit kombo i smoothie här hemma.
SvaraRaderaHa en fortsatt fin vecka. Kramar.
Vi anade nästan att det var Malmöbesök på gång, fina traditioner ska man hålla på! Blir det genrepskoll i år också? Hoppas att ni får en riktigt bra helg och hotellfrukost 😊
RaderaTack,
kramar på dej!
Det äggkokartipset tar vi med oss till nästa helg med långkörarfrukost. Är det helg så äts det för det mesta löskokt ägg som en del av frukosten och hur många gånger har man inte pratat mindre vackert om ett ägg som blivit lite väl hård i gulan. Men säg, fungerar det på alla äggstorlekar?
SvaraRaderaHa en fortsatt fin vecka, kramizar!
Kanoners, vi håller våra tummar för lyckat kok, kika gärna på filmen för extra säkehet 😉
Raderaoch precis, hur många svordomar som lagts på ägg som blivit hårda vill vi inte tänka på..
Ja, det har funkat på alla olika ägg vi provat, stora som små och även av olika storlek vid samma kok. Det är ångan som tillagar äggen så det är något med det som gör att det funkar.
Ha en härlig helg
kramar
MÅSTE bara testa äggtrixet!
SvaraRaderaTrevlig fortsatt vecka kära Mårtenssons.
Klart du måste!
RaderaHärlig helg på dej,
kära russin
Vilka fina bröd! Jag har blivit mer och mer intresserad av glutenfritt även om jag inte är intolerant. Dessa testar jag nog i helgen :-)
SvaraRadera