onsdag 4 mars 2015

Sagan om den mustiga älggrytan


Det var en gång en lördag i december, alldeles innan julen riktigt tagit fart på allvar. Köket var pyntat med tomtar, i köksfönstret hängde hjärtan och stjärnor och i krukorna blommade amaryllisarna för fullt. I köket rådde full fart och flitens lampa lyste, värmen och doften från spisen avslöjade att något ätbart höll på att lagas till där inne. Skratt blandades med förklaringar och direktiv när herr Mårtensson instruerade unge herr Persson i konsten att laga till en mustig älggryta.
Herr Persson hade nämligen några veckor tidigare fått en rejäl bit älgkött och då insett att han under inga omständigheter kunde äta upp den på egen hand. Dessutom hade han ingen erfarenhet inom grytområdet och ville därför gärna lära sej hur det hela gick till. Som den sanne gentleman herr Mårtensson var ställde han naturligtvis upp med en matlagningslektion i utbyte mot både en och två portioner av det färdiga resultatet!

Herr Persson vippade in gröna bönor i bacon och stekte på, ni vet den där gamla klassikern vad gäller tillbehör, och det visade sej passa alldeles utmärkt till grytan. 

Detta var inte den första gången som herr Persson gästade det Mårtenssonska köket för en matlagningskurs, nej då detta hade hänt förut. Då var det däremot ombytta roller och det var herr Persson som höll i pekpinnen och undervisade sin kära moster och morbror hur man rullar sushi, om det kan man läsa mera om här.
Men åter till älggrytan och hur den kom till, unge herr Persson visade sej vara en god elev och det färdiga resultatet lät sig icke vänta på. Det dröjde inte länge förrän de alla tre kunde sätta sej till bords och njuta av kvällsvarden.

Älggryta
1 kilo grytbitar av älgkött, vi använde bringa
250 g schalottenlök
250 g små champinjoner
2 morötter i grova bitar
150 g kallrökt fläsk i tärningar
75 cl röttvin
½ dl russin (som först ligger i glöggen ca 1 timme)
25 cl starkvinsglögg
1 msk salt
1 msk timjan
½ msk salvia
10 mosade enbär
1 msk socker
1 bukett med några persiljestjälkar, 2 rosmarinstjälkar och 6 lagerblad
Fräs fläsket så det får färg runt om och lägg över i en stor gryta.
Fräs svamp, morötter och lök och lägg över i grytan.
Bryn köttbitarna i omgångar, krydda lite under tiden med timjan och salvia, och lägg i grytan.
Tillsätt alla övriga ingredienser till grytan och blanda runt.
Låt det koka upp och sedan småputtra under lock ca 1½ - 2 timmar tills köttet är mört.
Smaka av och servera. 

Dock hade herr Perssons moster en del att säga om hans arbetsställning och krökande av rygg,
"böj på benen kära syrrason, bara för att man är lång och reslig betyder inte det 
att man får slarva med sin rygg hur som helst!"


Unge herr Persson, som alltid varit en lydig syrrason, gjorde som hans moster sa och böjde istället på knäna. Han visste att annars hängde julklapparna löst! 


Herr Mårtensson la en sista hand vid grytan för att reda av den innan det var dags att sätta sej till bords och njuta av ännu en lyckad matlagningslektion.


Grytan i all sin prakt, 
inte konstigt att de båda herrarna var nöjda med sin gemensamma insats i köket! 
Slutet gott, allting gott!

Snipp, snapp, snut,
så var sagan om älggrytan slut! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!