Förra veckan skrev vi om att det oftast går lång tid mellan gångerna då vi bjuder er på fläskkött här i bloggen och nu plötsligt så dyker det upp två veckor på raken, häpp! Det är ju knappast så att vi vågar säga någonting om någonting mer, vem vet, då går det kanske troll i hela maskineriet :)
Bacon, både för smak och saftighet!
Några troll är det i alla fall inte inblandade i dagens limpa, där hittar du bara köttfärs, oliver, fetaost och en smarrig blandning av örter. Dom där örterna är inte huggna i sten, dom går så klart att ändra efter eget tycke och tillgång. Vi använde färska örter men det går naturligtvis bra att ha i torkade också, tänk då bara på att minska ner mängden lite grann eftersom det är en mer koncentrerad smak i de torkade örterna. Oliverna kan bytas ut mot kapris om man så vill, gillar man inte något av delarna så hoppar man över dom eller så tar man i något annat man gillar - varför inte svamp eller soltorkade tomater? Baconet runt om tycker vi inte att man ska hoppa över, det ger både en fin smak och gör så att köttfärslimpan blir saftigare!
Smulad fetaost, de e grannt de!
Köttfärslimpa med fetaost och örter 2 port + matlåda
600 g blandfärs
2 msk finhackad färsk salvia
2 msk finhackad färsk basilika
2 msk hackad färsk rosmarin
1 ägg
15 svarta oliver, fint hackade
1 pkt fetaost, smulad
1-2 pkt bacon
svartpeppar
2 dl kalvbuljong
1-2 dl grädde
Rör samman färs, ägg, örter, olivhack och fetaost i en skål, vrid några varv med svartpepparkvarnen.
Forma färsen till en limpa, lägg i en ugnsfast form och klä den med bacon.
Stek köttfärslimpan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Ta ut formen och häll i den varma buljongen och ställ in i ugnen ytterligare 25 minuter.
Sila ner skyn i en gryta och låt den koka samman ca 5 minuter innan du blandar ner grädden.
Låt såsen puttra ytterligare 5 minuter och red sedan av såsen till önskad konsistens.
Det är nåt med färska örter som får oss båda att må bra.
Det är nästan så att herr M får lite herr Kirchsteiger-känsla och utbrister
"Man känner sig aldrig så rik som när man har örter i köksfönstret!"
Skön onsdagskväll på er alla!
x
Kan hålla med er ang örterna, det är verkligen lyx att ha egna ;-) Trevlig kväll på er!
SvaraRaderaJag håller med er, Ernst och Martina här ovan - örter i köksfönstret är så himla härligt. Och köttfärslimpa, det är också härligt!
SvaraRadera