Glutenfritt bröd är verkligen inte det lättaste att få till, det brukar bli ganska kompakt och skumgummiliknande och oftast inte ett dugg likt "vanligt" bröd som vi är vana vid. Men så provade vi ett tips vi fått, körde havregryn till mjöl i mixern och bakade med det och minsann om det inte blev alla tiders! Det verkar som att havremjöl, tillsammans med bovetemjöl, är vägen till ett luftigare glutenfritt bröd.
Som sagt så öser vi på rätt så rejält med fröer i våra bullar och vi blandar sorterna efter vad skafferiet har att bjuda på. Vilka fröer i vilken mängd ni vill ha i era bullar bestämmer ni själv, se vårt förslag som just det - ett förslag - och mixtra sen som ni vill.
Glutenfria grova bullar ca 16 st
50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
340 g havregryn, mixade till fint mjöl
180 g bovetemjöl
40 g psyllium
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl chilafrön
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
1½ msk honumg
1 ½ tsk salt
Smula ner jästen i degskålen, tillsätt vattnet och rör så att jästen löses upp.
Blanda ner honung och salt.
Rör samman alla torra ingredienser och tillsätt i degvätskan.
Arbeta samman degen med antingen degkroken eller flatblandaren, om din köksmaskin har en sådan, ca 5 minuter.
Låt degen svälla under 5 minuter och rulla sedan bullar, det går enklast om du oljar in händerna lite då och då med en neutral matolja, t.ex rapsolja.
Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper, täck med en ren kökshandduk och låt dom jäsa 75 minuter.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader (vanlig ugn) i ca 20 minuter.
Ta ut bullarna och låt dom svalna, det är viktigt är att dom är helt kalla innan du skär i dom
Bullarna går utmärkt att frysa in.
Havremjöl gör du lätt som en plätt genom att köra havregryn i mixer eller matberedare,
du bestämmer själv hur grovt eller fint mjöl du vill ha.
Ska bullarna ätas av någon som har celiaki, dvs absolut inte tål gluten, så är det viktigt att du ser till så att havregrynen garanterat är glutenfria!
Bovete och psyllium - fiberhusk.
Giftgröna pumpafrön, mycket proteiner och dessutom en källa till järn, zink och magnesium.
Då är snart ännu en fredag över, vi har helt i vanlig varit lediga och fru Mårtensson började sin dag i frisörstolen där en förvandling ägde rum! Håkan var, som tur var, lite förberedd på att en rejäl bit förmodligen skulle försvinna och kände tack och lov igen Anki när hon steg in genom dörren. Annars hade det förmodligen funnits en risk för en nakenchock i Mårtenssons kök:)
Resten av dagen har gått i stilla mak, några näsor mot solen har vi inte vågat oss på idag för då hade det förmodligen funnits en risk för att dom hade svämmat över. Just nu vräker hagel av storlek glaskulor ner här i stan, himlen är i mörkaste grått och vi är tacksamma att vi har tak över huvudet!
Närmast står matlagning på agendan, det blir en hjortvariant på saltimbocca och blir det smarr så vet ni vad ni har att vänta:)
Ha nu en härlig helg allesammans, vi hoppas att solen tar och letar sej fram igen så batterierna kan återuppladdas.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Jag tycker om frön bröd, det blir ett bra tuggmotstånd. Önskar er en fin helg, kram!
SvaraRaderaJa, vi föredrar också det, dessutom håller mättnaden i längre!
RaderaKramar
Jag har vant mig vid konsistensen 😁 Men The Bröd tycker jag är riktigt bra faktiskt. Dessa låter übergoda med alla fröer.
SvaraRaderaKram kram
Men åh, stort tack för tipset! Ser jättegott ut, det ska absolut testas! :)
SvaraRaderaVarsågod, det var så lite så (nära vi höll på att glömma bort det:)
RaderaHoppas det ska smaka!