God kväll på er och välkomna till fortsättningen på Mårtenssons påskmiddagsbjudning, vi hoppas ni gillat det vi serverat er hitintills. Förrätten är avklarad, varmrätten likaså, vad kan det då vara återstår på vår "påskmeny"? Efterrätt så klart, man sparar väl det bästa till sist! Vad vore väl ett påskkalas utan efterrätt? Ett av de vanligaste sätten att avsluta påskmiddagen verkar vara med en tårta, påsktårta klingar välbekant eller hur? Nu är ju inte vi dom mest tårttokiga personer som finns, det ska vi villigt erkänna, och inte därför sällar vi oss inte heller till den stora skaran av tårtbagare. Däremot är vi snabba med att fråga efter recept när någon annan bakat en galet tokig tårta och så klart passar vi på att skicka det vidare till er!
Dagens påsktårta är just ett sådant receptbidrag och det kommer från Ankis kollega Helene som bakade och bjöd sin arbetskompisar på denna skapelse för att fira sin femtioårsdag. Frun i köket tyckte att den var så vansinnigt smarrig så att det faktiskt slank ner två stora bitar, en tredje bit övervägdes men byxmåttet sa tvärt stopp! Receptet fick följa med hem från jobbet och vi kommer absolut att baka den själva, kanske vi då rent utav lyckas få till en bild av självaste tårtan dessutom...
Tårtans huvudingredienser är dessa två, mandel till biskvibotten och punsch (i alla fall essens) till krämen som ligger ovanpå. Tack vare att det är en mandelbotten blir tårtan glutenfri så du kan alltså servera den till de som är glutenintoleranta också, se bara till så att chokladen du ska garnera med är glutenfri!
Mandeltårta med punschkräm ca 6 bitar
Mandelbotten
100 g mandel eller mandelmjöl
1,25 dl socker
1 äggvita
Punschkräm
1 äggula
1½ dl florsocker
!00 g mjukt smör
1-2 msk arraksessens/punscheseesens
Garnera med
mörk choklad, smält
1 dl vispgrädde, vispad
bär och/eller frukt
Mal mandeln till mandelmjöl och blanda med socker och ovispad äggvita.
Klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper, till en avlång kaka ca 40*7 cm.
Grädda kakan högt upp i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Låt kakan kallna i en platspåse och rör samman krämen under tiden.
Rör samman krämen och smaka av så du fått lagom mängd essens i.
Bred krämen på kakan och täck över den med plastpåsen igen och ställ i kylen till servering.
Klicka på den vispade grädden, lägg på bär/frukt och ringlar över chokladen vid serveringen.
Nu hoppas vi att ni är mätta och belåtna nu och att ni kanske hittat något som känns lockande att fira påsk med. Har vi tur så kan det hända att det blir ett bonusbidrag här i köket i morgon, något gott att inleda festligheterna med...
Då så, kära läsare, gäster och bekanta, då är det middagsdags för vår del och därefter följer vi veckans ritual och bänkar oss framför tvn för att se på hur det går när Ystadsborna bjuder på mat i "Halv åtta hos mej". Som sagt så är det dags för Håkans tv-debut ikväll så en av oss lär förmodligen se just de minuterna av programmet bakom en kudde:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilken härlig smakkombination, lät jättegott! Jag får önska er en glad påsk!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaJa, den var galet god!
RaderaDetsamma önskar vi dej, Marja!
Jag skulle ut på vift ikväll, dock inte till Blåkulla, men har fått feber så det blir en lugn hemmakväll istället. Ligger nu nerbäddad i soffan och surfar efter goda tårtrecept då jag har fått ynnesten att göra nåt till kaffet när vi ska ha familjebaluns på påskafton (om jag nu är frisk). Denna seglar upp som en god kandidat till att baka. Ha en fin påskhelg, skönt med många lediga dagar tycker jag. Kram! /Anna J
SvaraRaderaMen usch och fy, Anna, det låter inget vidare! Vi håller våra tummar för att du frisknar till snabbt så du kan vara med på familjens påskfirande. Visst är det härligt med några extra lediga dagar, det kan man verkligen behöva.
RaderaKram på dej, ha en fin påsk och krya på dej-kramar från oss båda.