tisdag 26 maj 2015

Kalla favoriter.

Då var det dags att bjuda er på en del av menyn vi bjöd våra middagsgäster på förra lördagen, när vi hade Göteborgsgäster på besök över helgen. När vi skriver en del av menyn menar vi specifikt varmrätt och efterrätt, förrätten låter nämligen meddela att den kräver ett eget inlägg! Jodå, somliga ska ha VIP-behandling dom:)

Både huvudrätt och efterrätt är tidigare presenterade här i vårt kök, men vi har förfinat och skrivit om recepten lite så dom blir lite mer lättlästa och lättförståeliga. Inte för att dom var krångliga tidigare, men vi har upptäckt att vi hade väldigt lite "luft" i recepten i början av vår matbloggarkarriär. Så idag kör vi helt efter ett av herr Mårtenssons favorituttryck "Gör om, gör rätt" och vi börjar med en gammal klassiker, laxmousse eller laxpaté som den också kallas.


Laxmoussen gör vi efter ett recept som vi fått av Ankis mor för länge, länge sedan och hon i sin tur använde sig också gärna flitigt av receptet. Detta är ett av våra så kallade säkra kort, den går lätt att göra, kan förberedas i god tid dagen innan gästerna ska komma och så går den faktiskt alltid lika väl hem, så också nu. Denna gången rörde vi samman även en kall räksås som vi serverade till, förutom romsåsen som vi brukar köra med, och den blev också väldigt lyckad att ha till.

Laxmousse
1-1½ kg kokt lax
1½ dl grädde, hårt vispad
2 dl gräddfil
1½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
8 gelatinblad
Rensa och plocka laxen i småbitar.
Blanda samman grädde, gräddfil, majonnäs, chilisås, dill och kryddor.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, 10 minuter och smält sedan på svag värme med 1 tsk vatten.
Låt gelatinet svalna och häll sedan ner ca 1 dl av moussesmeten i grytan, blanda ordentligt så inga klumpar bildas.
Rör därefter ner gelatinblandningen i resten av moussesmeten och blanda ordentligt.
Vänd slutligen ner laxen i smeten och blanda försiktigt.
Häll laxmoussen i en form som klätts med plastfolie, typ en avlång sockerkaksform.
Ställ kallt över natten och vänd sen upp på ett serveringsfat.
Njut med potatis och romsås och/eller kall räksås.

Romsås
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak, vi har i ungefär 1½ liten burk.
hackad dill
vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av med vitpeppar.
Tryck sönder lite av rommen så såsen får en härligt rosa färg.

Kall räksås
2 dl crème fraiche
2-3 msk majonnäs
250 skalade räkor
½ citron, rivet skal och en skvätt saft
salt och vitpeppar
hackad dill
Rör samman crème fraichen och majonnäsen, smaka av med skal och saft från citronen, salt och peppar.
Blanda ner räkor och dill, låt stå kallt någon timme till serveringen.


Efter maten bjöd vi på en frusen citrontårta, en gammal goding från fru Ms receptsamling hon hade med sig i boet. En frisk och syrlig efterrätt som vi serverade med hallonsås och våra lakritspopcorn (receptet här), gick hem gjorde även detta - tack och lov:)

Citronglasstårta
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
2 dl crème fraiche
1½ dl vispgrädde
digestivekex
Smula sönder kexen och tryck ut dom på botten av en springform, cm i diameter.
Separera äggen i två olika skålar.
Vispa äggulorna med socker och vaniljsocker till en ljus och fluffig smet,
Blanda därefter ner crème fraiche.
Riv ner citronskalet och pressa ner citronsaften från citronen i äggsmeten, rör samman.
Vispa grädden ganska hårt och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i smeten, smaka av så du är nöjd mer syrligheten från citronsaften.
Häll smeten i formen över kexsmulorna.
Frys tårtan, ta fram ca 10 minuter innan servering.
Gott att servera till är hallonsås, gärna lite ljummen.


Någon bild på dukningen fick vi minsann också till denna gången, tänk vad lite dagsljus gör för kameran... Som ni ser så gick det hela i ljusa somriga färger, vi försökte så gott det gick att matcha både huvud- och efterrätt. 

Gamla arvegodstallrikar från Håkans gammelmormor på bordet, 
dom känns extra roligt att använda.

Rosorna köptes på torget dagen innan, tyvärr stod dom inte så länge trots våra försök att rädda livhanken på dom där dom började nicka. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Det var en fantastiskt middag och receptet på denna laxmousse har jag väntat på. Vi lagar oss igenom era recept nu. Pasta Carbonara (med grädde!) har vi gjort och så Ankis goda fiskgratin! Nu utökar vi med moussen. Tack så mycket! För andra läsare kan jag bara rekommendera den syrliga och goda citronglasstårtan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi är så glada att ni blev mätta, nöjda och belåtna! Se där, härligt att vi kan vara till inspiration med maten, och grädde - det kan man aldrig få för mycket av eller hur var det nu?! :)

      Radera
  2. Citronglasstårta, jag döööör så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men Charlotta, inte ska du dööööööö - det vill vi verkligen inte!

      Radera
  3. Laxmoussen låter otroligt god! Räcker receptet (bara) till 4 personer, eller blir det lite över som ni kan njuta av nästa kväll ihop med tagliatella eller så...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, den är verkligen suverän. Ja, det beror ju sej lite på om man ätit förrätt och hur mycket man ätit i så fall. Vi har serverat den utan förrätt till 4 pers och då har det bara blivit en ynka snutt över, men med förrätt innan så räcker den till 6 personer - eller så får man över till dagen efter.
      Så det är bara att välja, vill man laga mat dagen efter kvällen före eller vill man njuta av resterna... :)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!